Održana 27. Smotra kuburaša Krapinsko – zagorske županije u Zagorskim Selima

OKUPLJENE 23 KUBURAŠKE UDRUGE: “Odraz je to njegovanja naše tradicije i kulturne baštine“

Objavljeno: 22.06.2019. Jožica Miklaužić

Na ovogodišnjoj, 27. Smotri kuburaša Krapinsko – zagorske županije okupile su se 23 kuburaške udruge iz Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije te susjedne Slovenije. Smotra je održana u Zagorskim Selima, u organizaciji Kuburaškog društva “Sveti Martin“ Poljana Sutlanska, a pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i općine Zagorske Sela.

Velika čast

–  S jedne strane biti domaćin ovakvog događanja za nas je velika čast, dok je s druge strane riječ o velikoj obavezi, ima puno posla i priprema, ali odlučili smo se za to, kako bi u to naše malo mjesto doveli ljude, posebno one koji kod naš još nisu bili, a evo nadam se da će sad još koji puta doći. Mi smo malo društvo, imamo svega 15 članova, a godišnje imamo u prosjeku 15 nastupa, uglavnom za državne i vjerske praznike, ali i na privatnim događajima kao što su svadbe – rekao je Josip Gočan, predsjednik Kuburaškog društva “Sveti Martin“ Poljana Sutlanska, te se osvrnuo i na problem oko registracije kubura odnosno pištola što predstavlja dugotrajan proces koji zna potrajati i po tri do četiri mjeseca, te kako je rekao nada se da će se nešto učiniti po tom pitanju i taj proces ubrzati.

Na svečanom otvaranju 27. Smotre kuburaša prisutnima se obratila i načelnica Zagorskih Sela, Ksenija Krivec Jurak.

–  Doista kao što smo i govorili i obećali, mi smo se okrenuli prema ljudima i smatramo da smo uspjeli u tome i u tom smjeru idemo i dalje. Danas smo imali čast ugostiti kuburaše Krapinsko – zagorske županije na njihovoj 27. Smotri, što je zapravo odraz njegovanja naše tradicije i kulturne baštine i doista izražavam zadovoljstvo što je to ove godine upravo u Zagorskim Selima. Takvim događanjima mi reklamiramo i brendiramo našu turističku destinaciju, a doista mogu konstatirati da tko god dođe u Zagorska Sela izražava zadovoljstvo ovim prekrasnim pejzažom i prirodom baštinom, koju smo mi dobili na ovom području i doista je trebamo iskoristiti u turističke svrhe – otkrila je načelnica Krivec Jurak.

Da je pucanje kuburama u Zagorju tradicija stara 500 godina, u svom je govoru istaknuo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Umjetničko djelo

– Pucanje iz kubura odnosno pištola dolazi nam iz Kostela s područja grada Pregrade gdje je tradicija pucanja za Uskrs, a koja se održala bez obzira na države i režime koji su bili kroz to vrijeme i to je zapravo pucnjava koja je slavila život. Evo danas smo na 27. smotri gdje se okupilo 23 društva. Vidimo da pucanje iz kubura više nije samo za muške, nego da na moju radost ima sve više i žena koje se time bave. S obzirom na način koji su izrađene, te su kubure svojevrsna umjetnička djela, a isto tako i uniforme koje nose naša kuburaška društva. Ono što je posljednjih 20 – tak godina već postalo tradicija je da nema ni jedne manifestacije, niti kulturne, niti sportske gdje kuburaška društva ne sudjeluju u samom programu i to dovoljno govori o jačini te tradicije, a uvjeren sam da će se ona održati na ovim našim prostorima- zaključio je župan Kolar.

Kuburaši su se nakon svečanog dijela programa uz pratnju limene glazbe “Lipa“ Tuhelj uputili na misu u srkcu sv. Katarine. U popodnevnim satima održat će se tradicionalno pucanje, podjela zahvalnica, izvlačenje tombola i zabava uz bend Kraljeve Zagorja.

Na 27. Smotri kuburaša KZŽ predstavljali su se kuburaši iz Pregrade, Kostela, Stipernice, Lobora, Zaboka, Kačkovca, Vinagore, Male Erpenje, Huma na Sutli, Petrovskog, Kraljevog Vrha, Desinića, Hlevnice, Hromca, Klinča Sela i slovenskog Rogatca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba