Društvo “Naša djeca Zabok“ sudjelovalo na radionici animiranog filma u sklopu projekta “Zdravo i fino“

“FOODIVA U AKCIJI”: Klinci iz Zaboka osmislili superjunakinju koja uči djecu da se zdravo hrane

Objavljeno: 21.06.2019. Jožica Miklaužić

Škola animiranog filma iz Čakovca ugostila je djecu i voditeljice iz Društva “Naša djeca“ Zabok koji su poželjeli napraviti kratki animirani film „Foodiva u akciji“ na temu zdrave prehrane. Naime, DND Zabok s članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća od 2012. godine provodi projekt „Zdravo i fino“ s ciljem usvajanja i promocije zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života, te prevencije pretilosti u djece i mladih.

Projekt se sastoji od raznolikih aktivnosti za djecu: radionice zdravoga kuhanja, obrada vlastitog eko-vrta, kreativne radionice te vršnjačke edukacije o zdravoj prehrani i zdravlju u osnovnoj školi. Izdane su i kuharice „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i CD „Zdravo i fino“ s pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Također je izdan kalendar za 2019. koji promovira važnost konzumacije voća i povrća, pogotovo u dječjoj dobi.

Inovativna aktivnost

– S obzirom na to da u svakom ciklusu Projekta uvodimo jednu novu i inovativnu aktivnosti, ovog puta smo odlučili da to bude animirani film o zdravoj prehrani, potaknuti našom dugogodišnjom suradnjom sa Školom animiranog filma Čakovec kroz radionice animacije koje provodimo u sklopu KIKI Festivala u Zaboku – rekla nam je voditeljica Projekta Jasenka Borovčak.

Članovi i članice Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok osmislili su priču o superjunakinji Foodivi koja uči djecu da se zdravo hrane, što je bila podloga za kratki animirani film kojeg su naslovili „Foodiva u akciji“. Klinci iz Zaboka putovali su nekoliko dana u Školu animiranog filma u Čakovec kako bi zajedno s voditeljicom ŠAF-a Jasminkom Bijelić Ljubić i asistenticom Mateom Barić, te volonterkama DND-a Zvjezdanom Balija i Janom Borovčak prošli proces izrade animiranog filma, te shvatili koliko je to složen posao koji zahtijeva puno strpljenja, ali i kreativnosti i maštovitosti. Premijera filma planira se polovicom srpnja i autori se nadaju se da će biti pravi hit te još jedan od super načina promocije zdravih prehrambenih navika kod djece.

– Jako mi se sviđa radionica na kojoj smo radili crtić. Podijelili smo se u skupine i neki su crtali likove, neki su radili pozadine, a kasnije smo bili na računalima i bojali likove i stvari koje će biti u crtiću. Svakome bih preporučila da prođu kroz ovakvo iskustvo jer je stvarno bilo odlično – otkrila nam je 12 – godišnja Sara Premerl Peštaj, a njeno mišljenje dijeli i Iva Sadaić koja govori, kako je radionica super te bi voljela ponovno sudjelovati.

Zdrava hrana

Natalija Grabrovečki, jedna od autorica crtanog filma, objasnila je kako je Foodiva superjunakinja koja govori kako je zdrava hrana važna.

Voditeljica DND –a Zabok Zvjezdana Balija istaknula je kako je oduševljena prostorom i bogatom poviješću ŠAF –a u Čakovcu.
– Primljeni smo s puno topline što nas je dodatno motiviralo da se potrudimo dati najbolje od sebe. Došli smo s pričom o Foodivi koja je zahtijevala puno mašte, kreativnosti i dosjetljivosti djece da bi se napravio animirani filmić. Pod vodstvom našeg domaćina dobro smo se organizirali, a djeca su se imala priliku likovno izraziti kroz crtež, kolaž tehniku i improviziranim materijalima. Bilo je zanimljivo promatrati kako oživljava dječja priča o našoj junakinji.  Pokazalo se da se kroz rad na animiranom filmu mogu zbližiti djeca različite dobi, iskustva, znanja i likovnih sposobnosti. I tako smo u ova tri dana rada na animiranom filmu naučili puno jedni od drugih – zaključila je Zvjezdana Balija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba