Povodom proslave Dana općine Zlatar Bistrice o najvažnijim projektima razgovarali smo s načelnikom Žarkom Miholićem

“Na svim natječajima na koje smo se javili, dobili smo bespovratna sredstva – znači da su projekti kvalitetno pripremljeni”

Objavljeno: 20.06.2019. Jožica Miklaužić

Povodom nadolazeće proslave Dana općine Zlatar Bistrice, razgovarali smo s načelnikom Žarkom Miholićem, koji je istaknuo neke od najznačajnijih projekata realiziranih u proteklih godinu dana, te najavio planove za naredno razdoblje.

Koje biste projekte istaknuli kao najvažnije i kolika je njihova vrijednost?

– Jedan od važnijih je svakako reciklažno dvorište, koje smo nedavno pustili u rad, a za koje smo dobili gotovo 1,8 milijuna bespovratnih sredstava. Time smo dali značajan doprinos zbrinjavanju komunalnog otpada i zasad ono radi jednom tjedno, a daljnji tok korištenja reciklažnog dvorišta pokazat će da li treba uvesti još koji radni dan. Sljedeće što je važno, je da smo počeli i s dogradnjom dječjeg vrtića. Tu je riječ o investiciji vrijednoj 2,5 milijuna kuna koja je također financirana bespovratnim sredstvima Europske unije, pa je tako dva milijuna kuna predviđeno za građevinske radove, a 500 tisuća kuna za unutarnje i vanjsko opremanje cjelokupnog vrtića. Rok završetka radova je u travnju iduće godine. Ovih dana završava i asfaltiranje ulice Hrvatskih branitelja, za koju smo također dobili 2.050.00 kuna bespovratnih sredstava, a radovi će obuhvatiti i izgradnju pješačke staze te će uskoro biti postavljena i javna rasvjeta. Krenuli smo i s našom kapitalnom investicijom, izgradnjom sportske dvorane, budući da smo nesretnim okolnostima 2016. godine ostali bez nje. Riječ je o projektu vrijednom 23 milijuna kuna, za koji je županija raspisala javnu nabavu te je odabran izvođač i sve ide svojim tijekom, a radovi bi trebali završiti tijekom studenog sljedeće godine. U ovom slučaju je općini Zlatar Bistrici od strane Ministarstva financija i predsjednika Vlade omogućeno kreditno zaduženje od 10 milijuna kuna, ali ono najvažnije u ovom dijelu priče je ugovor sklopljen između Općine i Županije, prema kojem će u cjelokupnom periodu otplate kredita Krapinsko – zagorska županija financirati, odnosno vraćati 75 posto. Bez toga bi gradnja školske dvorane bila nemoguća misija, zato što ne postoje fondovi na kojima je moguće dobiti maksimalni iznos sredstava koji nama treba za ovakvu investiciju. U završnoj fazi je i rekonstrukcija državne ceste Zlatar Bistrica – Konjščina, trenutno rješavamo prilaze kućama i dio odvodnje, te tu moram istaknuti visoku razinu razumijevanja i partnerskog odnosa s Hrvatskim cestama. Uglavnom, ne postoji natječaj na koji smo se javili, a da nismo dobili bespovratna sredstva, to znači da smo prvo vrlo kvalitetno pripremili projekte, a drugo da su oni bili prepoznatljivi i da će kao takvi u značajnom dijelu dati jednu novu i kvalitetniju razinu društvenog života, rada i standarda svih mještana naše općine.

U kojoj je fazi dionica brze ceste Bedekovčina – Zlatar Bistrica?

– Ostali su za napraviti još neki sitni detalji, te se čeka odluka ministra kada će ona kao takva biti puštena u promet, a nadamo se kako će to biti do kraja ovog mjeseca.

Kako biste ocijenili stanje gospodarstva u Zlatar Bistrici?

– Četvrta smo općina po indeksu razvijenosti u Krapinsko – zagorskoj županiji. Na početku mog mandata indeks je iznosio 75 posto, dok smo danas došli na 104,13 posto. U 10 godina smo postali lider u ovom dijelu županije. U međuvremenu smo otvorili i do 1500 novih radnih mjesta, čime smo maksimalno smanjili nezaposlenost, a cilj nam je i dalje ulagati u gospodarsku zonu. Prošle smo godine dali na korištenje prostor Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, tako da oni sada u našoj gospodarskoj zoni grade svoj poslovni prostor. Imamo još prostora, ali nažalost na to ne možemo utjecati, s obzirom na to da nisu problem investitori već radna snaga, pa je tako i onima koji su ušli u prostor zone teško ovdje naći  dvjestotinjak radnika.

Koje mjere koje ste poduzeli na području obrazovanja, djece i mladih u proteklih godinu dana?

– Općina Zlatar Bistrica je prijatelj djece i već nekoliko godina u potpunosti osigurava udžbenike i radni materijal za sve osnovnoškolce, a tako će biti i ove godine, za što smo osigurali sredstva u proračunu. Isto tako svim srednjoškolcima, bez razlike na socijalni status, sufinanciramo nabavu udžbenika s 350 kuna. Pokrivamo i troškove prijevoza naših učenika, kako osnovnoškolaca tako i srednjoškolaca, pa čak i onih koji nemaju pravo na prijevoz, odnosno čija je udaljenost od škole manja od pet kilometara. A što se tiče naših najmlađih, rečeno je da se radi na dogradnji i opremanju dječjeg vrtića, nakon čega će ukupan kapacitet vrtića iznositi 115 do 120 djece, a stvorit će se i uvjeti za produženi rad dječjeg vrtića, što se pokazuje kao potreba zbog radnih obaveza i zaposlenja roditelja čija djeca pohađaju vrtić.

Kakvi su planovi za buduće razdoblje?

– Planovi se prvenstveno odnose na razvijanje centra općine, znači novih prometnica koje se prostorno – planski nalaze u tom dijelu, čime bismo stvorili uvjete i za buduću stambenu gradnju. U planu realizacije je također izgradnja dva dječja igrališta u naseljima izvan Zlatar Bistrice, jer smatramo da sva veća naselja trebaju dobiti po jedno igralište. Treba reći da smo na zadnjem natječaju dobili 1,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu općinske zgrade, što me posebno veseli jer je unutrašnjost zgrade dotrajala, a i u narednom periodu time ćemo učiniti značajne uštede u proračunu. Aplicirali smo i na natječaj vezan uz projekt proširenja Doma kulture, u kojem bi se počevši od knjižnice formirali razni sadržaji  koji doprinose kulturnom razvoju. Nadalje, u planu nam je još završiti asfaltiranje ulica i nerazvrstanih cesta koje do sad još nismo uspjeli, s time da je naša filozofija da kod asfaltiranja mještani financijski ne učestvuju, kao što je to nekada bio slučaj.

Što biste htjeli poručiti svojim mještanima povodom Dana općine?

– Prvenstveno bih im htio čestitati, te reći kako vjerujem da idemo u pravom smjeru.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba