Završena energetska obnova Osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi, projekt vrijedan 5,3 milijuna kuna, koji će donijeti do 65 posto uštede na energentima – slijede škole u Bedekovčini i Konjščini

PREDRAG ŠTROMAR: Osim energetske obnove, u rujnu nastavljamo sa subvencijama kredita za prvu nekretninu – u 5300 obitelji koje su dobile subvencije rođeno je 600 djece – to je prava demografska mjera

Objavljeno: 19.06.2019. Jožica Miklaužić

Obilaskom Osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi obilježen je završetak radova na školskoj zgradi,  obuhvaćenima projektom energetske obnove. Završetak radova obišli su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u pratnji zamjenika Anđelka Ferek – Jambreka, zatim gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, kao i ravnateljica osnovne škole Zdravka Žiger – Žgela.
Projekt vrijedan 5, 3 milijuna kuna, od čega je 3,1 milijuna kuna financiralo Ministarstvo završen je u manje od dvije godine.
– Ovdje je prekrasno, jer osim što će se uštedjeti energenti, ovdje konkretno 65 posto, ta sredstva će Županija kao osnivač moći uložiti negdje drugdje, a koliko poznajem župana, novac će se sigurno vratiti u obrazovanje. Puno je ugodnije živjeti i raditi ovdje, a i naša građevinska industrija ima više posla, mogu se dobivati bolje cijene i radnicima se može dati bolja plaća. Naše Ministarstvo radi i na subvencioniranju kredita za prvu nekretninu, koji će ponovno ići u rujnu, a  do sada je riješeno 5300 zahtjeva. U Pregradi su u prvom natječaju četiri obitelji tako riješile svoje stambeno pitanje, a u drugom natječaju osam obitelji. Očekujem da će ih ove godine biti i više, kako bi mlade obitelji ostale živjeti ovdje i doprinositi gospodarstvu. U ovih 5300 obitelji do sada se rodilo 600 djece i to je prava demografska mjera – otkrio je ministar Predrag Štromar, te dodao kako se trenutno u Hrvatskoj energetski obnavlja više od 1400 objekata, uglavnom u zdravstvu, kao i osnovne i srednje škole, te vrtići i društveni domovi.

EU fondovi

Zahvalu Krapinsko – zagorskoj županiji i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja na ovoj kako kaže, uistinu velikoj investiciji, jednoj od najvećih na području grada Pregrade u proteklih nekoliko godina izrazio je gradonačelnik Pregrade, Marko Vešligaj.
– Radi se o sredstvima iz EU fondova i uvijek nam je drago kada europski novac dolazi na područje Pregrade. Mogu reći da Grad Pregrada izuzetno puno polaže na energetsku učinkovitost, jedan smo od prvih gradova koji je bio jedan od potpisnika sporazuma gradonačelnika o klimatskim promjenama. Prije nekoliko godina u potpunosti smo energetski obnovili naš dječji vrtić, a trenutno su u tijeku, ili će uskoro krenuti energetske obnove, još tri zgrade ukupne vrijednosti više od pet milijuna kuna. To su upravna zgrada Grada i zgrada udruga, zatim zgrada gruntovnice i zgrada NK Pregrade. Imamo još nekoliko projekata u najavi te čekamo otvaranje tih natječaja, kako bi se i građani i ustanove mogli na njih javiti, za svoje kuće i stambene zgrade – rekao je gradonačelnik Vešligaj.


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je županija sama, još prije 12 godina krenula u projekte energetske obnove desetak škola, putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj, te kako sada želi zahvaliti potpredsjedniku Vlade RH Štromaru na ovom sjajnom projektu i što je prepoznao potrebu ulaganja u energetsku obnovu, prije svega škola i domova zdravlja.
– Mi smo u onom prvom natječaju prijavili tri škole – Pregrada, Zabok i Hum na Sutli i na sve tri su radovi završeni na vrijeme. Ukupna investicija će biti preko 7,5 milijuna kuna, od čega će Krapinsko – zagorska županija iz vlastitih sredstva platiti 2.687.000 kuna. A povećanja koja su se dogodila na tržištu, idu kompletno na teret nas kao osnivača škola. Teret viših cijena plaća, kad se odobri financiranje Ministarstva, je ono što je iznad pogođene cijene i što su dodatni troškovi. Za OŠ Pregrada smo radove platili više za oko 1,5 milijuna kuna, u Humu na Sutli oko 500 tisuća kuna, a u Zaboku neće biti dodatnih troškova- objasnio je župan Kolar te napomenuo kako će do kraja lipnja potpisati i  ugovore za energetsku obnovu Osnovne škole Josip Broz u Kumrovcu, OŠ Gornja Stubica te OŠ Đurmanec, a vani su i natječaji za energetsku obnovu SŠ Bedekovčina, te Osnovne škole i Srednje škole u Konjščini.
– Kada završimo prvi ciklus od ovih devet škola, radit će se o investiciji od preko 60 milijuna kuna. To je veliki izdatak za Županiju, ali smatramo da je to dobro uložen novac. A novac koji će nam ostati od uštede energenata, uložit ćemo u dio koji moramo pokrivati zbog povećanja cijena radova, ali i za izradu nove projektne dokumentacije za novi ciklus koji je najavio potpredsjednik Vlade – otkrio je župan Kolar.

Domaći izvođači

Na upit novinara je li bilo problema oko nalaska izvođača radova, župan je rekao kako u Zagorju postoje izuzetno kvalitetne  građevinske firme koje se mogu postaviti na bilo koji ovakav projektni zadatak, pa su tako u školi u Pregradi i u Humu na Sutli radili domaći projektanti i domaći izvođači radova.
– Do sada nam se samo na jednom natječaju dogodilo da se nitko nije javio, ali to nije bio natječaj energetske obnove škole, nego projekt “Abeceda prirode – staze kroz krošnje u Zelenjaku“, koji je specifične gradnje i nema specijalizirane građevinske firme, niti nikoga koji je radio ovakvu vrstu poslova. Sada smo u pregovorima, moramo li ponoviti natječaj ili sukladno tome da se nitko nije javio možemo ići u direktne pregovore da nađemo investitora. Za ove škole nam se javilo po pet firmi, vjerujem da će se i za ove tri škole – za OŠ Konjščina i SŠ Konjščina i SŠ Bedekovčina za koje ćemo sada potpisati ugovor, javiti firme – kazao je Kolar.
Prema riječima ravnateljice Osnovne škole Janka Leskovara, koju trenutno pohađa 450 djece,  radovi su obuhvatili obnovu čitavog krovišta, fasade, stolarije, rasvjete te kotlovnicu, u kojoj je postavljen novi kotao.
– Ovom energetskom obnovom očekuju se uštede do 65 posto na energentima, no konkretne podatke u novcu još nemamo. Međutim, kako je ove godine dugo bilo hladno te smo morali grijati, već se osjetila razlika i u plaćanju plina i peleta koje smo isprobali, to je sada sasvim druga priča u odnosu na prije – zaključila je ravnateljica Zdravka Žiger – Žgela.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba