Ukupna vrijednost projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ je 12,8 milijuna kuna

OSOBAMA S INVALIDITETOM LAKŠI PRISTUP ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: Ugrađeni liftovi i podizne platforme u zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije

Objavljeno: 18.06.2019. IB

Osobama s invaliditetom i teže pokretljivim osobama olakšan je pristup zdravstvenim uslugama na pet lokacija u Varaždinskoj županiji, u zgrade Doma zdravlja u Zagrebačkoj i Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, te u zgrade Doma zdravlja u Lepoglavi, Ludbregu i Ivancu. U sklopu EU projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“, u te infrastrukturne zahvate uloženo je 2,3 milijuna kuna.

19.000 osoba s invaliditetom

Najviše sredstava, 788.431,25 kuna, izdvojeno je za ugradnju dizala i adaptaciju ulaza u objekt u Zagrebačkoj 94a u Varaždinu, u kojoj se nalazi Medicinsko – biokemijski laboratorij Doma zdravlja i liječničke ordinacije. U zgradama Doma zdravlja u Lepoglavi i Ludbregu ugrađene su podizne platforme, a u Ivancu i u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu adaptirane su prilazne rampe, odnosno stubište te ulaz u zgradu. Time je realizirana većina radova, na pet od sedam lokacija.

– U Varaždinskoj županiji živi gotovo 19.000 osoba s različitim stupnjevima invaliditeta ili su teže pokretljivi, a ovime će im biti olakšan pristup zdravstvenim uslugama diljem županije. Radimo na uklanjanju fizičkih prepreka i na drugim objektima. Riješen je pristup u 82 posto osnovnih škola, te još trebamo riješiti šest osnovnih te šest srednjih škola. U travnju je Županijska skupština usvojila i Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji za razdoblje od 2019. – 2020. godine. Uvjeren sam da su sve to važni pomaci – rekao je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, prilikom obilaska radova realiziranih u sklopu EU projekta.

Objekte Doma zdravlja je obišao zajedno s ravnateljem Doma zdravlja Varaždinske županije Renatom Podbojcem, pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorkom Horvat te predsjednikom Društva distrofičara, invalida dječje i cerebralne paralize te ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina Ivanom Vujecom.

Još dvije lokacije

– Jako sam zadovoljan budući da se širom Varaždinske županije uklanjaju arhitektonske barijere, posebno u zdravstvenim ustanovama. Nije lijepo kad je osoba ovisna o invalidskim kolicima bolesna, a k liječniku je mora nositi četvero ljudi. Zato su ova ulaganja veliki pomak, jer je najvažnije da osoba s invaliditetom dostojanstveno dođe do svojeg liječnika, ambulante ili radilišta na kojem će mu se pružiti pomoć – istaknuo je Ivan Vujec.

Ukupna vrijednost projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ je 12,8 milijuna kuna, od čega se oko 7,3 milijuna kuna odnosi na nabavu medicinske opreme, a oko 4,7 milijuna kuna na infrastrukturne zahvate.

– Slijede ulaganja na još dvije lokacije. U zgradi Doma zdravlja u Novome Marofu bit će ugrađena podizna platforma i adaptiran ulaz, a u Vinici će u rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja biti uloženo 1,7 milijuna kuna, što je i najveći infrastrukturni zahvat u sklopu ovog EU projekta – rekao je zamjenik Vugrin. (ib)

 

 

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter