DANAS JE SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI: U Krapini predstavljena Spomen knjiga darivatelja krvi 100+ Društva Crvenog križa KZŽ

ONI DAJU DIO SEBE KAKO BI SPASILI DRUGE: “Ako je čovjek zdrav, ako se dobro osjeća, darivanje krvi može mu samo pomoći da se osjeća još bolje”

Objavljeno: 14.06.2019. zagorjeinternational

Obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, a posebno je svečano u Krapini, gdje je Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije u svojim prostorima organiziralo bogat program. Učenici Srednje škole Krapina nosili su modnu reviju povijesnih odora i oznaka Crvenog križa, uz glazbeni program Ženske vokalne skupine “Queentete”, a nakon toga je uslijedilo predstavljanje Spomen knjige darivatelja krvi 100+ Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije.

133 darivatelja

– Izdali smo Spomen knjigu jer želimo sačuvati uspomenu na naše najistaknutije darivatelje. Oni su poklonili dio sebe i darovali život nekome drugome. Riječ je o muškarcima koji su krv dali sto i više puta te ženama koje su krv dale 75 i više puta. Ovom knjigom dajemo zahvalu darivateljima, to je najmanje što možemo učiniti, a ja vjerujem da će knjiga s vremenom biti sve punija, a mi sve bogatiji ljudima koji zaslužuju našu pozornost i pažnju. U Krapinsko – zagorskoj županiji ima 133 darivateljica i darivatelja koji su krv dali 100 i više puta. To je zaista veliki broj. No, moramo se svakako prisjetiti onih prvih akcija darivanja krvi koje su počele 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak, a nedugo nakon toga, krajem iste godine, bile su organizirane prve akcije u Pregradi, Humu na Sutli, Krapini, Zlataru i Bedekovčini. U tim je mjestima tada prikupljeno 280 bočica krvi. Dakle, fenomen darivanja krvi počinje 1953. godine – rekao nam je ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović.
Jedan od članova kluba 100+ je Božidar Herceg (69) iz Krapine, koji je krv počeo darivati davne 1969. godine.
– Nažalost, posljednjih 12 godina krv više ne mogu davati zbog bolesti, a počeo sam vjerojatno zato što su to činila i tri moja starija brata, pa sam krenuo njihovim stopama. Zajedno smo krv darovali oko 250 puta. Najvažnije je pomoći nekome, to zaista pruža pravo zadovoljstvo. Drago mi je što je izašla ova Spomen knjiga, kojom se pokazuje da se zaista vodi briga o ljudima koji su toliko puta darovali krv. S druge strane, to je i dobar poticaj za druge da se uključe u akcije. Jer ako je čovjek zdrav, ako se dobro osjeća, darivanje krvi mu može samo pomoći da se osjeća još bolje, to mogu potvrditi iz vlastitog iskustva – kaže ovaj ponosni stotkaš.

Tri života

Obilježavanju Svjetskog dana darivatelja krvi nazočio je i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.
– Krapinsko – zagorska županija ponosi se svojim darivateljima. Imamo podatak da jedna doza darovane krvi može spasiti tri života, pa možemo reći da su naši Zagorci u samom vrhu Republike Hrvatske po spašavanju života na taj način, točnije, drugi po količini darovane krvi – rekao je zamjenik župana.
Višestruki darivatelj krvi je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
– Svatko tko daje krv, daje dio sebe i jako mi je drago što sam i osobno darivatelj krvi, s više od 50 davanja. Daleko sam još od 100, ali možda ću i ja jednom imati tu čast da budem u jednoj takvoj knjizi. U svakom slučaju, najprije želim zahvaliti svima koji daruju krv, neovisno o tome koliko su je puta dali, a posebno onima koji su je dali preko sto puta. Mislim da je to jedna velika stvar i upravo takvim ljudima moramo biti izuzetno zahvalni – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba