JOŠ MALO O TURIZMU: Izvješće o provedbi Master plana razvoja turizma KZŽ na Županijskoj skupštini nije izazvalo oduševljenje oporbenih vijećnika – Stubake i golf terene u Kumrovcu nazvali utopijskim projektima

Daniel Vnuk: Master plan razvoja turizma jedan je lijepi popis želja, ali, realno, sasvim bezvrijedan dokument

Objavljeno: 06.06.2019. zagorjeinternational

Na 14. sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, između ostaloga, podneseno je i izvješće o provedbi Master plana razvoja turizma Krapinsko – zagorske županije od 2016. do 2018. godine. Izvješće je podnijela pomoćnica direktora Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Tanja Ivek, koja je u uvodnoj prezentaciji istaknula prioritetne investicijske projekte koji su najvažniji za isporuku ciljeva Master plana, a to su golf teren u Kumrovcu, Regionalni centar kompetencija, Šemničke toplice, tematski park i Stubaki, odnosno projekt daljnjeg razvoja termi Stubičke Toplice. Istaknula je i sekundarne investicijske projekte definirane Master planom razvoja turizma do 2025. godine, među kojima su Centar za posjetitelje, panoramski balon, Bedekovčanska jezera i Luksuzni hotel Dvorac Mihovljan.- Krapinsko – zagorska županija je u 2018. godini ostvarila je 150.150 dolazaka i 348 tisuća noćenja. U usporedbi s 2016. godinom, to je porast od ukupno 72 posto, a ono što nas iznimno veseli, je da od početka ove godine, prema najnovijim informacijama, do petog mjeseca popunjenost naših hotelskih kapaciteta je između 75 posto i više, tako da očekujemo dobre rezultate i ove godine. Svake godine isto tako bilježimo i porast jednodnevnih posjeta, brojke nam rastu, a ukupan broj posjetitelja u odnosu na 2016. godinu bio je veći za pet posto. Sve ovo bi bilo dosta teško realizirati da nemamo pomoć nacionalnih izvora financiranja, pa je u ovom razdoblju provedeno 117 projekata ukupne vrijednosti veće od 13 milijuna kuna – rekla je Ivek te je podsjetila kako je KZŽ u 2018. godini proglašena najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, a Krapinske Toplice najuspješnijom destinacijom zdravstvenog turizma.

Utopijski projekti

HDZ – ov vijećnik Ivan Hren rekao je kako, slušajući ovaj Master plan, mora postaviti pitanje zašto se troši novac na izradu Master plana u kojem su neki utopijski projekti, a da pod time prvenstveno misli na projekt Stubaki i golf terene u Kumrovcu.
– Ajmo se okrenuti  nečemu što će dovesti još ljudi, turista, da svi skupa počnemo više zarađivati i bolje živjeti – rekao je Hren.
Dražen Cvek (HSS) je pohvalio razvoj turizma te dodao kako u turističkoj industriji postoji ozbiljan rast, dok je Daniel Vnuk (HDZ) bio oštriji u svom izlaganju, pa je rekao kako je Master plan zapravo samo jedan lijepi popis želja, ali, realno, jedan sasvim bezvrijedan dokument.


– Bezvrijedan u tom pogledu jer je vlast koja upravlja Krapinsko – zagorskom županijom, uspjela dokazati kako ne mogu biti ništa drugo nego samo pasivni promatrač. Dokaz tome je i projekt golf terena u Kumrovcu, koji dokazuje koliko smo nesposobni i pasivni, i zato nam nema pomaka – dodao je Vnuk.
Na Vnukovu izjavu nadovezao se župan Kolar, koji je naglasio kako mu jednostavno nije jasno što ih, unatoč brojnim priznanjima i tome što su od struke proglašeni najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, neki konstantno diskreditiraju i omalovažavaju rad ljudi u tom sektoru.
– Nijedna županija u Hrvatskoj nema u pripremi toliko projekata i nema nijedne županije koja je u turizam uložila toliko vlastitih sredstava kao mi – rekao je Kolar, a vijećniku Vnuku poručio je da se odazove na pozivnice otvaranja kapitalnih projekata pa će vidjeti koliko se radi, na što mu je on odgovorio da kada jedan od nabrojanih projekata iz Master plana bude realiziran, naći će se zajedno na otvorenju.

106 zdravstvenih djelatnika

Na sjednici je također prihvaćen prijedlog potrebe specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020. – 2024.) u zdravstvenim ustanovama Krapinsko – zagorske županije. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović rekla je kako je sedam zdravstvenih ustanova KZŽ iskazalo potrebu za specijalističkim usavršavanjem 106 zdravstvenih djelatnika za narednih pet godina.

Nadalje, prihvaćeni su i prijedlozi  o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije, te o kriterijima za određivanje zakupnine i davanja u zakup poslovnog prostora Doma zdravlja KZŽ, kao i prijedlog odluke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine na području KZŽ. Prihvaćena je i odluka o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije, a podnesen je i izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2018. godinu Integriranog prometa zagrebačkog područja d.o.o. i Krapinsko – zagorskog aerodroma d.o.o. Isto tako, prihvaćen je i prijedlog plana djelovanja KZŽ u području prirodnih nepogoda za 2019. godinu, te odluka o osnivanju i imenovanju članova Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba