“NOĆ SVJETLOM OBASJANA: Održana promocija šeste zbirke pjesama i proze zabočkog župnika Marijana Culjaka

ZALJUBLJENI UČENIK ŽIVOTA: “Svaka pjesma mora imati pozitivan završetak, jer već ima dovoljno negativnosti u svakodnevnom životu”

Objavljeno: 27.05.2019. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zaboku, u nedjelju je održano predstavljanje šeste zbirke pjesama i proze zabočkog župnika, vlč. Marijana Culjaka pod nazivom “Noć svjetlom obasjana”. Sve okupljene, među kojima su bili brojni župljani, svećenici, gosti te rodbina i prijatelji župnika Marijana, u književnu su večer sviranjem i pjevanjem uveli vrsni glazbenici Nenad Grabušić i Vjekoslav Jozić.
Promociji je prisustvovao mons. Valentin Pozaić, koji je istaknuo kako ova zbirka pjesama i proze donosi pregršt novela, sjećanja, zapisa i putopisa.

Male stvari

– Kroz to gluho doba noći i njezinu tišinu, a kroz mnoštvo zvukova pod zvjezdanim nebom, autor razotkriva dio svoga osobnog života, dio svoga posebnog vremena posvećenog susretu i razgovoru, raznovrsnom i bogatom, s prijateljem koji ga pohađa – objasnio je mons. Pozaić.
Župnik Marijan Culjak, autor djela, naglasio je kako je iznimno ponosan i radostan.
– Svaka pjesma mora imati pozitivan završetak jer već ima dovoljno negativnosti u svakodnevnom životu, a umjetnost je ta koja mora ljudima vratiti nadu u dobro. Važno je, i velik je dar, pronaći Boga i njegovu dobrotu u svakodnevnim i malim stvarima – rekao je Culjak, zahvalio svima okupljenima i najavio neke nove uratke.
O autoru je govorio mons. Ivan Miklenić, koji župnika Culjaka poznaje od školskih dana, istaknuvši upravo njegovu ljubav prema pisanju, a dodao je i kako je osobito ponosan što je i ova zbirka objavljenja u nakladi Glasa Koncila.

Iskra svjetla

– Autor Culjak u ovoj je zbirci čitateljima otkrio izbor koji se na prvi pogled čini po sadržaju vrlo šaren, heterogen, a u stvarnosti, baš takav izbor i poezije i proze sposoban je makar na trenutak izvući čitatelja iz monotonije, sive svakodnevice i pružiti mu dragocjene iskre svjetla, bilo da su duhovne ili samo duhovite. Ova zbirka, premda nosi naslov “Noć svjetlom obasjana”, nipošto nije štivo samo za noćna bdjenja, tame i tjeskobe, nego je svojevrsna svjetiljka prikladna obasjati mnoge trenutke svakodnevnih monotonih nejasnoća, nesnalaženja, bjegova i posrtanja – istaknuo je mons. Miklenić.
Osvrt na književnu tematiku dao je i preč. Silvijo Milin, župnik u Svetom Jurju i dekan Senjskog dekanata.
– Marijan je, a ovom zbirkom se to i otkriva, zaljubljeni učenik života, običan čovjek gladan nasušnoga kruha svagdašnjeg, kruha riječi susreta čovjeka i njegova Boga, kojeg daje od sebe odgovorno kao čovjek i svećenik – otkrio je preč. Milin.
Na kraju promocije, u ime župljana, prigodne riječi zahvale uputio je novi ekonomski vijećnik župe Domagoj Futivić. (jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba