I HDZ I SDP IMAT ĆE PO ČETIRI ZASTUPNIKA U EUROPSKOM PARLAMENTU: Donosimo prve reakcije čelnika županijskih organizacija stranaka

U KZŽ HDZ i SDP gotovo izjednačeni, Bandićeva stranka dominirala u Radoboju, a bilo je i nekih velikih iznenađenja

Objavljeno: 27.05.2019. zagorjeinternational

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, objavljenima u 8.15 sati, nakon što su obrađena sva redovita biračka mjesta, HDZ, s 22,72 posto glasova, i SDP, s 18,71 posto glasova, na jučerašnjim su izborima za Europski parlament osvojili po četiri mandata, dok su četiri liste osvojile po jedan mandat – HRAST (8,52 posto), Kandidacijska lista grupe birača Mislav Kolakušić (7,89 posto), Živi zid (5,55 posto) i Amsterdamska koalicija (5,19 posto).
U Krapinsko – zagorskoj županiji tijesna se borba vodila između HDZ-a i SDP-a, pa je na kraju SDP dobio 23,99, a HDZ 23,66 posto glasova. Slijedi Živi zid sa 7,77 posto, Kandidacijska lista grupe birača Mislav Kolakušić sa 7,56 posto i Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, sa 6,62 posto glasova.
U zagorskim općinama i gradovima najveće iznenađenje, s obzirom na vladajuće stranačke boje na lokalnoj razini, dogodilo se u Humu na Sutli, Konjščini, Krapinskim Toplicama, Oroslavju i Mariji Bistrici, gdje je pobijedio SDP, dok je HDZ pobijedio u Svetom Križu Začretju, Zlataru i Maču.
Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365 dominirala je u općini Radoboj, gdje je osvojila čak 44,95 posto glasova, dok je dobar uspjeh postigla i u Donjoj Stubici, gdje je s 20,59 posto glasova bila odmah iza pobjedničkog SDP-a, koji je osvojio 22,23 posto glasova, te u Petrovskom, gdje se, sa 17,39 posto, pozicionirala iza pobjedničkog HDZ-a, koji je osvojio 30,59 posto glasova. U Stubičkim Toplicama prvi je također bio SDP s 21,05 posto, drugi HDZ s 14,08 posto, a Stranka rada i solidarnosti tek treća, s 12,66 posto. U Krapini je pak Bandićeva stranka bila na četvrtom mjestu, iza HDZ-a (29 posto), SDP-a (22,77 posto) i Kandidacijske liste grupe birača Mislav Kolakušić (7,33 posto).

Dvije tisuće članova

– Na razini županije nismo zadovoljni rezultatom s obzirom na broj glasova, kojih imamo oko dvije tisuće, ali smo zadovoljni s te strane što smo pokazali da smo treća politička opcija Krapinsko – zagorske županije, to smo cijelo vrijeme govorili i sad smo potvrdili. Živi zid je dobio nešto više glasova, ali kad govorimo o nekakvim lokalnim izborima, tu ih kao organizacije ni nema. Što se tiče Radoboja, to je samo potvrda priznanja mojih ljudi, ekipe koja u Radoboju sa mnom radi već 15 godina i zahvaljujem ljudima na potpori i podršci. Izlaznost je, nažalost, na razini Hrvatske mala, tako da nismo ni mi drugačiji, ali se na terenu puno radilo, tako da je izlaznost na razini županije, u Radoboju, mislim čak i najbolja – rekao nam je predsjednik ŽO Stranke rada i solidarnosti Anđelko Topolovec, dodavši kako je rezultatom na nacionalnoj razini neugodno iznenađen.

– Osobno sam očekivao jedan mandat za Europski parlament, zbog liste koja je bila sačinjena od super kvalitetnih ljudi, pogotovo prvih nekoliko ljudi koji imaju prepoznatljiva imena i prezimena na nacionalnoj razini, a ne samo oko Zagreba. Što se dogodilo s organizacijom u Zagrebu, pokazat će analize i onda će se vidjeti gdje se pogriješilo. Činjenica je da je takav rezultat u Zagrebu nedopustiv za stranku i ljude koji već 19 godina tamo obnašaju vlast. Po meni nisu bili problem rezultati, nego motivacija organizacije – naglasio je Topolovec.
HNS je očekivano ostvario pobjede u svojim utvrdama, Gornjoj Stubici (21,34 posto) i Kumrovcu (31,63 posto).
– Što se tiče izbora na županijskoj razini, Gornja Stubica i Kumrovec su odradili posao, kao i još neke podružnice, i kad sagledamo stvari, sveukupno smo zadovoljni. Što se pak tiče nacionalne razine, s obzirom na to da su nas stavljali ispod jedan posto, samostalni izlazak i dolazak do 2,60 posto i nije tako loš rezultat, ako gledamo da je, primjerice, Amsterdamska koalicija imala uključeno sedam stranaka i jedva su prošli prag – rekao nam je predsjednik ŽO HNS-a Robert Šplajt.

Inače, SDP je pobijedio u Bedekovčini, Klanjcu, Hrašćini, Pregradi, Tuhlju, Zaboku, Zagorskim Selima i Zlatar Bistrici, a HDZ u Budinščini, Desiniću, Đurmancu, Jesenju, Kraljevcu na Sutli, Loboru, Mihovljanu, Novom Golubovcu i Velikom Trgovišću.
SDP-ov saborski zastupnik Marko Vešligaj kaže kako su zadovoljni postignutim rezultatima, te kako je to čak i više od onog što su očekivali.

– Osvojili smo i nešto više mandata nego što su nam davale same ankete, tako da su očito građani poslali jednu poruku da nisu zadovoljni aktualnom vlašću koju predvodi HDZ i da traže promjene. Žalosti me što su dosta dobile neke desne opcije, no očito je to posljedica jednog malog odaziva birača na ove EU izbore, jer ne možemo biti zadovoljni s izlaznošću od 30 posto i smatram da je to definitivno premalo. U Pregradi smo postigli sjajne rezultate, riječ je o uvjerljivoj pobijedi, nešto manje od 34,6 posto, u odnosu na HDZ koji je dobio 18 posto, dakle, ovdje su građani dali podršku našem radu još jedanput i ja im se od srca zahvaljujem na tome – rekao je Vešligaj.

Komentirao je i iznenađenja u nekim općinama i gradovima, odnosno, činjenicu da je HDZ pobijedio u Svetom Križu Začretju, Zlataru i Maču.
– Moramo znati da su u nekima od tih mjesta HDZ–ovci imali kandidate s područja naše županije, pa je tako primjerice u Zlataru na listi bio kandidat s tog područja, gospodin Adanić. Očito su se negdje više angažirale i same organizacije, no SDP nažalost, nije imao svog kandidata iz Krapinsko – zagorske županije na listi za EU parlament, tako da je to zasigurno utjecalo na rezultat, iako moram reći da je SDP pobjednička lista na razini Krapinsko – zagorske županije i da prije pet godina to nije bio slučaj, tako da i s te strane moramo biti zadovoljni rezultatom koji smo postigli kao županijska organizacija. Naravno, on bi bio daleko bolji da smo imali kandidata iz Krapinsko – zagorske županije i žao mi je što vrh SDP–a, s obzirom na naše rezultate, to nije prepoznao – zaključuje Vešligaj.

Vlada RH

I predsjednik ŽO HDZ-a Žarko Tušek kaže kako je u načelu zadovoljan rezultatom u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Taj je rezultat daleko najbolji u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, osjetno bolji od Grada Zagreba, Zagrebačke županije i cijelog našeg političkog okruženja. Jako sam zadovoljan činjenicom da smo ostvarili pobjednički rezultat u Krapini, to je jedini glavni grad na području sjeverozapadne Hrvatske gdje je HDZ ostvario pobjedu. U kampanji smo promovirali politiku Vlade i svih naših mjera i mislim da smo to kao stranka u ovoj kampanji kvalitetno i pametno iskoristili, koristeći sve ono što Vlada Republike Hrvatske radi za Krapinsko – zagorsku županiju. Analiza pokazuje da je HDZ imao puno veći potencijal na ovim izborima i da smo nepotrebno zakazali u nekoliko lokalnih jedinica gdje HDZ obnaša vlast i to mi sugerira da je postojao prostor za još puno kvalitetniji i premoćniji rezultat na ovim izborima. Zasigurno je pobjedi u onim lokalnim jedinicama u kojima je SDP na vlasti, pridonio rad stranačkih organizacija na terenu. U svakom slučaju, HDZ je imao puno veći potencijal, ali možemo biti zadovoljni, dijelimo prvo mjesto s SDP-om i daleko smo najjača stranačka organizacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – rekao je Tušek.
Komentirao je i rezultate izbora na nacionalnoj razini.
– Mogu reći da smo relativni pobjednik s najvećim postotkom i najvećim brojem glasova. Izborni sustav je raspodijelio mandate i u tom smislu nismo zadovoljni, jer nismo osvojili peti mandat, ali Bože moj, što je, tu je. Trebamo sve analizirati i dalje predano raditi. HDZ je najjača stranka u državi, stranka koja ima Vladu i koja gura projekte i ako je potrebno, sve ćemo u vremenu koje je pred nama popraviti i korigirati. Na kraju ću reći da sam u svim izbornim ciklusima uvjeren u pobjedu Hrvatske demokratske zajednice – zaključuje predsjednik ŽO HDZ-a.
U Krapinsko – zagorskoj županiji se na izbore odazvalo 29,86 posto birača. (ib, jj, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba