Biračka mjesta otvorena su od 7 sati, a glasuje se do 19 sati

Hrvatska danas, po treći put, bira svoje zastupnike u Europski parlament

Objavljeno: 26.05.2019. zagorjeinternational

Hrvatska danas, po treći put, bira svoje zastupnike u Europski parlamentIma ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina, biračka mjesta otvorrena su od 7 sati, a glasuje se do 19 sati.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.
U Hrvatskoj će moći glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci. Glasuje se na listićima s 33 liste i 396 kandidata, birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena. Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta.
Građane koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta, Ministarstvo uprave upućuje da mogu glasovati uz predočenje potvrde za glasovanje. Potvrde u nedjelju izdaju uredi državne uprave u županijama i zagrebački Gradski ured za opću upravu, ističe Ministarstvo koje je na svojim stranicama objavilo popis ureda nadležnih za izdavanje potvrda s adresama i brojevima telefona. Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država na 119 biračkih mjesta, prva su otvorena u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu. Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 832 tisuće birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH. Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista. Izbore provodi oko 70 tisuća osoba, za promatranje ih se prijavilo 4.720.
Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se u nedjelju iza 23 sata. Je li na izbore izašlo više ili manje birača nego prije pet godina, DIP će objaviti u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati.
Osim listića s kandidatima za zastupnike u EU parlamentu, građane i mještane Zaboka, Krapine, Pregrade, Krapinskih Toplica i Đurmanca će na biračkim mjestima dočekati i listići za izbor članova mjesnih odbora. Grad Zabok ima sedam mjesnih odbora, dok se u Krapini biraju članovi vijeća Mjesnog odbora Krapina. Općina Krapinske Toplice ima osam mjesnih odbora, Grad Pregrada ima deset mjesnih odbora, dok Općina Đurmanec ima pet mjesnih odbora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba