Dani Ljudevita Gaja u Pučkom otvorenom učilištu Krapina: Dodijeljene nagrade za literarni natječaj na temu Gajeva djetinjstva te legendi i priča vezanih uz Krapinu

GAJ BI BIO PONOSAN: Nagrađena tri jednakovrijedna rada, učenica Eme Vorih, Marte Miković i Katarine Vragović

Objavljeno: 25.05.2019. zagorjeinternational

Povodom održavanja manifestacije Dani Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u petak su  dodijeljene nagrade za literarni natječaj “Ljudevit Gaj – njegovo djetinjstvo i školovanje u Krapini”, te “Legende i priče vezane uz Krapinu i krapinski kraj”. Program su izvedbom himne otvorili učenici zbora Osnovne glazbene škole Krapina.

Prosudbena komisija

Na raspisani natječaj prispjelo je 13 radova iz 5 osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije, a koji su ocijenjeni od strane prosudbene komisije koju su činile profesorice Dunja Belošević, Gordana Kučinić i Jasna Leljak. Povjerenstvo je ove godine odlučilo nagraditi tri jednakovrijedna rada, odnosno njihove autorice, učenicu 7. razreda OŠ Augusta Cesarca iz Krapine, Emu Vorih, zatim učenicu 6. razreda OŠ Belec Martu Miković, te učenicu 8. razreda OŠ Ljudevit Gaj Krapina, Katarinu Vragović. Nagrađenima je kao nagrada uručeno reprint izdanje knjige Stjepana Ortnera, “Povijest gradine i trgovišta Krapine”.
Uvodnim govorom nazočne je pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grozdana Pavlović.

– Treća je već godina zaredom otkad obilježavamo Dane Ljudevita Gaja, našeg sugrađana koji ove godine slavi i svoj 210. rođendan. Izuzetno mi je drago da imamo lijepu suradnju s našom Osnovnom školom iz Krapine koja dugi niz godina obilježava ovaj dan, a željela bi se zahvaliti i srednjoj i osnovnoj glazbenoj školi iz Krapine koji nas svaki puta svojom izvedbom himne uvedu u ovu manifestaciju, kao i našoj prosudbenoj komisiji te svima koji su pripomogli da realiziramo ovaj dan – rekla je Grozdana Pavlović te dodala kako je Gaj bio utjecajan Krapinčanin koji je za svog vremena vrlo često dovodio ugledne goste u Krapinu i uvijek je s ponosom isticao da je rodom iz Krapine.
Profesorica Jasna Leljak, ujedno i predsjednica prosudbene komisije, naglasila je kako su odradili ljepši dio posla jer je bio užitak čitati sve pristigle radove.

Gaj – neiscrpna tema

– Čitajući sve te radove mi bi sve nagradili, teško nam je izdvojiti neke, iako tri su rada nagrađena, a ove godine činilo nam se da su radovi vrlo ujednačeni, te tome u prilog govori i činjenica da su svi već objavljeni u Zborniku radova. Gaj je neiscrpna tema i ja vjerujem da će se taj natječaj održati kroz godine, a isto tako da će biti mladih koji će pisati na tu temu- objasnila je Jasna Leljak.
Svim nagrađenima čestitao je i zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina, te tom prilikom istaknuo kako Krapinčani iznimno cijene Gaja, a tako i treba biti, jer će ga onda cijeniti i drugi.

– Gaju se često, nažalost spočitavaju mnoge stvari, ali se isto tako zaboravlja u koje je vrijeme živio, bila su to burna vremena kada se trebalo boriti za mnogo toga, pa djelovati u to vrijeme je stvarno bilo nešto iznimno. Gaj nikad nije zaboravio Krapinu i Krapina je zahvaljujući njemu i njegovom promicanju svega onoga što je ona predstavljala, živjela jedan bogat kulturni život, a mi nastojimo da tako bude i dalje – zaključio je Kozina. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba