U Općoj bolnici Varaždin svečano pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu, vrijedan 7,1 milijun kuna

“Ovaj uređaj za MR prvi je u sustavu javnog zdravstva na području sjeverne Hrvatske. Ponosni smo što se nalazi u varaždinskoj bolnici”

Objavljeno: 21.05.2019. zagorjeinternational

U Općoj bolnici Varaždin svečano je pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan 7,1 milijun kuna.

Visoko sofisticirani uređaj je nabavljen je bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva. Nakon što je u travnju pušten u probni rad, MR je počeo s radom za bolničke pacijente, a čim se potpiše ugovor s HZZO-om, dijagnostičke pretrage bit će dostupne i svim polikliničkim pacijentima.

Na svečanosti je, uz župana Radimira Čačića i ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. Nenada Kudelića, bio i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Važan dan

– Danas je važan dan za Varaždinsku županiju, Opću bolnicu Varaždin i pacijente. Ovaj uređaj za magnetsku rezonanciju prvi je u sustavu javnog zdravstva na području sjeverne Hrvatske. Ponosni smo što se nalazi u varaždinskoj bolnici kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u ovom dijelu Hrvatske. I dok je Ministarstvo zdravstva putem EU projekta nabavilo uređaj za 7,1 milijun kuna, u opremanje i prilagodbu prostora za sam uređaj uloženo je 1,3 milijuna kuna. Radovi su se financirali s 849.000 kuna prikupljenih donacija, a ostatak od gotovo pola milijuna kuna je osigurala Županija iz decentraliziranih sredstava – rekao je župan Radimir Čačić.

Prije same svečanosti održan je radni sastanak župana Čačića sa suradnicima i ministra Kujundžića, a župan je istaknuo da je dogovorena podrška Ministarstva zdravstva u daljnjim strateškim projektima koji su važni za Opću bolnicu Varaždin, s obzirom na to da je Županija svjesna činjenice da najveće investicijske zahvate ne može realizirati sama, kao ni do sada, a nije realno ni da to učini Ministarstvo zdravstva, već je jedino moguće u sljedećoj alokaciji 2021. – 2027. predvidjeti pravo na prijavu tih projekata.

–  U mandatu ove Vlade, Varaždinska županija jedna je od županija koje su dobile najviše sredstava. U ovaj zdravstveni sustav investiralo se više od 400 milijuna kuna, a uređajem za magnetsku rezonancu postignuta je nova kvaliteta za ljude ovog kraja – rekao je ministar Kujundžić.

Kvalitetnija usluga

Zdravstvena usluga i standard će se podići na daleko višu razinu, a bolnički pacijenti na snimanje više neće morati ići u druge županije ili u Zagreb, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

– Nakon što je uređaj za magnetsku rezonancu prošao tehnički pregled, ishodili smo uporabnu dozvolu i pušten je u pogon za bolničke pacijente. U tijeku je ugovaranje usluge s HZZO-om, tako da uskoro očekujemo otvaranje liste narudžbi za polikliničke pacijente, o čemu ćemo izvijestiti javnost – rekao je dr. Kudelić i napomenuo da za njih novi uređaj za MR prvenstveno znači kvalitetniju obradu pacijenata.

Na svečanosti su bili i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin Zlatko Koračević i zamjenik ravnatelja Opće bolnice Damir Poljak.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter