Međimurski župan Matija Posavec (39), nositelj HNS-ove liste za Europski parlament, otkriva kakav po njemu treba biti zastupnik u Europskom parlamentu, je li za uvođenje eura te zašto ga prati epitet jednog od najuspješnijih župana

“Kao mladi roditelj, želim živjeti u europskoj Hrvatskoj, pravednoj i uređenoj, u koju mladi dolaze, a ne u onoj iz koje žele pobjeći”

Objavljeno: 21.05.2019. Jelena Jazbec

Međimurski župan Matija Posavec (39) nositelj je HNS-ove liste za Europski parlament. Uvjet za to bio je da HNS na izbore ide samostalno te da na listi nema nikoga iz vrha stranke. Nerijetko ga u medijima nazivaju jednim od najuspješnijih hrvatskih župana, a koliko je stvarno Međimurska županija uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova te kojim će se vrijednostima nositi u slučaju da mu se otvore vrata Europskog parlamenta, otkrio nam je u intervjuu.

Uz vaše se ime i prezime nerijetko veže epitet uspješnog župana Međimurske županije. Što je razlog tome, odnosno, što smatrate svojim najvećim uspjesima u vođenju županije?

Smatram da sam svojim radom u proteklih 10-ak godina u Međimurskoj županiji, koju je i “Financial Times” izabrao u top 10 europskih regija, dokazao da se jednom odgovornom, pristojnom i predanom politikom može dosegnuti razvijeni i uređeni sjever Hrvatske. Upravo ono što radimo i kako živimo u Međimurju, sve naše vrijednosti, našu marljivost, humanost, odnos prema bližnjima i prema javnom, naše rezultate i naš smjer, želim pokazati i preslikati na cijelu našu domovinu. I to će biti jedan od najvažnijih elemenata danas i u Europskom parlamentu sutra.

Koliko je Međimurska županija uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova, odnosno, koliko ste sredstava povukli do sada i koji su vaši najznačajniji projekti?

Što se EU fondova tiče, trudimo se da sve ono što je moguće u izgradnju javne infrastrukture, prebacujemo na financiranje dostupnim europskim sredstvima, a izvorne prihode proračuna usmjeravamo na građane i ispunjenje njihovih potreba. Tako iz europskih fondova gradimo novu bolnicu, adaptiramo i rekonstruiramo Muzej Međimurja, preko 20 naših škola, i osnovnih i srednjih, je u programu obnove, razvijamo tehnološki inovacijski centar, izgradili smo studentski dom… Kroz sve takve projekte samo u protekle dvije godine povukli smo gotovo milijardu kuna iz dostupnih fondova Europske unije.

Imate li već planove za nadolazeću financijsku omotnicu? U kojem ćete smjeru voditi županiju?

Sasvim sigurno u smjeru daljnjeg iskorištavanja europskih fondova, gradit ćemo javnu infrastrukturu, znanstvene centre i voditi politiku ulaganja u ljude. Imamo jasnu strategiju i konkretne ciljeve, no i dalje želim da budemo županija koja najviše ulaže u obrazovanje i zdravstvo.

Da biste bili nositelj liste, vaš je uvjet bio da na izbore idete samostalno i da na listi nema nikoga iz vrha stranke. Zašto ste to odlučili i smatrate li da je to bila ispravna odluka?

Smatram da se prava vrijednost i snaga političke stranke, pa i pojedinaca, najbolje dokazuje samostalnim nastupom na izborima. Stoga želim pošteno, iskreno i otvoreno izaći pred birače na predstojeće EU izbore i staviti svoje ime, svoj dosadašnji rad, rezultate, ali i viziju bolje Hrvatske i bolje Europe, na ocjenu našim biračima. Samostalnim izlaskom na izbore želim biti iskren, otvoren, pošten i svojim imenom, radom, rezultatima i odlukama pokušati dati skromni doprinos vraćanja povjerenja naših građana u politiku i političare. To je svakako teži put, ali jedini ispravan. Upravo ta odluka o samostalnom izlasku na izbore me je potaknula da okupim tim novih, mladih i sposobnih ljudi, koji predstavljaju novi pogled na politiku, na život u Hrvatskoj, ali i položaj Hrvatske u Europskoj uniji. Taj novi koncept politike koju želim predvoditi, podrazumijeva mlade lidere dokazane u svojim sredinama, ljude neopterećene svakodnevnim političkim događajima, kojima politika nije kruh. Želim one ljudi u koje vjerujem da će zajedno sa mnom, s jednakim žarom kako su se dokazali u svojim profesijama, dokazati se i u stvaranju bolje, pravednije i modernije Hrvatske.

Kakav po vama treba biti zastupnik u Europskom parlamentu i za što biste se konkretno vi zalagali?

Zastupnik u Europskom parlamentu, ali i na svakoj drugoj poziciji u javnom prostoru, prema mom viđenju treba biti onaj koji će se svojim radom boriti za tolerantnu Hrvatsku, otvorenu Hrvatsku, za proeuropsku zemlju koja uvažava različitosti, koja poštuje dijalog i kompromis. Želim politiku u kojoj dominira konstruktivna politika usmjerena na konkretan rezultat, a ne isprazna ideološka sukobljavanja i populizam opasnih namjera. Osobno ću se boriti za istinske promjene koje će zaustaviti iseljavanje i započeti povratak naše mladosti, generacije kojom pripadaju i sve moje kolegice i kolege s liste za EU parlament, za povećanje plaća svih naših radnika, pa i kroz radikalna smanjenja poreznih opterećenja na njihove plaće, za ukidanje privremenih zapošljavanja i ugovora na određeno, protiv pošasti korupcije i nepotizma koji su rak rana našeg društva, za kompletno preuređenje sustava državne vlasti i uprave i za kompletno preuređenje pravosudnog sustava, u kojem niti jedan pojedinac ne smije biti povlašten iz bilo kojeg razloga. Samo pobjedama u ovim bitkama, u bitkama protiv svih ovih razdirajućih pojava, možemo ljudima vratiti optimizam i nadu. Kao mladi roditelj, želim živjeti u europskoj Hrvatskoj, pravednoj i uređenoj zemlji, u koju mladi dolaze, a ne u onoj iz koje mladi žele pobjeći.

Jeste li za uvođenje eura?

Uvođenje eura velik je i važan zahvat u kojeg treba ući vrlo mudro i pažljivo. U takve velike promjene ne treba srljati. Mnogi ekonomski analitičari procjenjuju da Hrvatska još uvijek nije spremna za to – možemo ili uspješno smanjivati javni dug, osigurati deficite ispod tri posto BDP-a… Ponovno, stvari moramo rješavati iznutra, postaviti zdrave ekonomske temelje – smanjiti rashodovnu stranu proračuna, smanjiti javnu potrošnju… Postoje europski primjeri koji još nisu uveli euro, a ekonomski bolje stoje od nas. Dugoročna vizija i ekonomska stabilnost, interes građana, a onda sa strukom donijeti najbolje moguće rješenje za Hrvatsku.

Smatrate li da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju na dobitku i zašto?

Hrvatska je svakako na dobitku jer smo uređenija zemlja nego smo bili prije 2013. godine, kada smo ulazili u EU. No, pravi izazovi tek predstoje. Europska unija je uspješan projekt, ali joj prijete previše briselske birokratiziranosti i stagnacija u razvoju, što će se brzo preslikati na živote građana. Zato je važno da građani prepoznaju važnost ovih izbora i ocijene tko će od kandidata imenom i prezimenom raditi dobar posao za Europu i Hrvatsku i da ocijene kojim će smjerom Hrvatska krenuti – u još više ekstremizma, birokratiziranosti i stagnacije ili u smjeru progresivnosti, razvoja te osobnih i ekonomskih sloboda. Osobno mislim da je vrijeme za dramatične promjene u Europi i da je vrijeme za progresivne i proeuropske politike i političare

Kakav izborni rezultat očekujete?

Očekujem da naši građani prepoznaju vrijednosti koje zastupam i konkretne rezultate, a na predstojećim izborima za EU parlament jedan mandat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba