Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih potpora Krapinsko – zagorske županije za dvogodišnje programe Centra za mlade KZŽ i udruga koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja

“Naša iduća zadaća je da napravimo sklonište za zlostavljane žene”

Objavljeno: 20.05.2019. ivanabelosevic

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar potpisao je ugovore s korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore Krapinsko – zagorske županije kroz javni poziv za prijavu provedbe programa Centra za mlade KZŽ i javni poziv za prijavu dvogodišnjih programa udruga koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja u obitelji na području KZŽ.
Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da se za program Centra za mlade godišnje dodjeljuje 75 tisuća kuna, što je u trogodišnjem programu 225 tisuća kuna.
– Krapinsko – zagorska županija prva je županija koja je 2006. godine donijela program za mlade i od tada se on donosi svake tri godine. Sada se provodi treći takav program, za razdoblje od 2017. do 2020. godine. U proračunu su osigurana sredstva koja su usmjerena na poboljšanje položaja mladih ljudi u županiji  te je osnovano i savjetodavno tijelo na području županije, a to je Savjet mladih – pojasnila je Petek.

15 tisuća korisnika

Ugovor je sa županom potpisala koordinatorica Mreža udruga Zagor Ivana Radanović, koja je tom prilikom rekla kako joj je drago što nastavljaju s provedbom programa Centra za mlade Krapinsko – zagorske županije.
– Trudimo se da aktivnosti budu raznolike i za više ciljanih skupina mladih. U proteklom razdoblju imali smo preko 15 tisuća korisnika unutar naših programa i osluškivali smo što njima treba, tako da smo imali i aktivnosti koje još nikad nismo radili, a koje su mladi sami zatražili – istaknula je Radanović.


Što se tiče dvogodišnjeg programa za udruge koji pružaju podršku ženama žrtvama nasilja, zamjenica župana je rekla da je u proračunu osigurano 150 tisuća kuna, odnosno, 75 tisuća kuna godišnje.
– Pred nama stoji osiguravanje smještaja za žrtve nasilja na području naše županije, kako bi se ženama žrtvama pružala puna usluga. Priprema se projekt koji je vezan za rješavanje tog pitanja i nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti svjedočiti još jednom kvalitetnom pomaku u zaštiti žrtava nasilja – napomenula je Petek.
Koordinatorica CESI-ja Sanja Cesar nakon potpisivanja ugovora istaknula je da Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Krapinsko – zagorska županija već sedam godina sustavno rade sa ženama koje su žrtve nasilja.
– Omogućili su nam najprije SOS telefon, a sada i savjetovalište. Moram istaknuti da sav ovaj rad ne bi bio moguć da nema 18 naših volonterki, koje motivirano pružaju savjetovanje ženama žrtvama. Kroz godine primjećujemo da je ta usluga sve više prepoznata u zajednici i ove godine imamo više poziva nego ranijih godina. Osim što pružamo direktnu podršku, važno nam je raditi i na osvještavanju javnosti. Moramo više napora uložiti u bolju koordinaciju rada ukupnog sustava i unutar svakog sustava, jer bez toga posljedice mogu biti drastične – naglasila je Cesar.



Nulta stopa tolerancije

Župan Kolar kazao je da su važne dvije poruke.
– CESI–ju želim da ima čim manje posla, a Mreži udruga Zagor da ima čim više posla. Krapinsko – zagorska županija je županija s nultom stopom tolerancije prema nasilju, a pogotovo prema nasilju u obitelji i nasilju među ženama. Veći broj poziva nas ne veseli, to znači da još uvijek ima nasilja u obitelji, ali dobro je da su kroz edukacijske programe, žene više skupile hrabrosti i češće prijavljuju nasilje. Naša zadaća je da napravimo sklonište za zlostavljane žene. Znamo na koju vrstu natječaja ćemo se javiti i koliko bi taj projekt trajao. Tako žene neće trpjeti nasilje, jer će znati da se imaju gdje skloniti na području županije – naglasio je Kolar te dodao da što se tiče Mreže udruge Zagor, oni stalno organiziraju razne manifestacije, kongrese, panele i projekte koji vežu mlade ljude i drže ih aktivnima.
– Imaju mogućnost da se otvore i budu kreativni te da tu kreativnost iskažu na svoj način – zaključio je Kolar.


Na potpisivanju su bile i voditeljica SOS telefona za žene žrtve nasilja Tena Sambolić Petrišić te pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, Martina Gregurović Šanjug.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba