Ravnatelji ustanova educirat će se s ciljem osmišljavanja i provođenja edukativnih programa za osobe treće životne dobi

VELIKI USPJEH: Muzeju grada Pregrade i partnerima odobreno 31.774 eura za projekt “Seniori za baštinu”

Objavljeno: 17.05.2019. zagorjeinternational

Agencija za mobilnost i programe Europske unije na svojim je mrežnim stranicama 13. svibnja objavila Odluku kojom se Muzeju grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina” odobrava financijska potpora u iznosu od 31.774 eura za projekt “Seniori za baštinu”, iz programa Erasmus+. Projekt je ocijenjen s ukupno 80 bodova te se nalazi na četvrtom mjestu po broju bodova na nacionalnoj razini, a ujedno mu je odobren i najveći iznos financijske potpore jer se radi o projektu konzorcija prijavitelja.

Projektni tim

– Riječ je o iznimnom uspjehu kojim se mogu pohvaliti tek rijetki muzeji i knjižnice, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji. Ovim projektom, Muzej grada Pregrade, ali i drugi članovi konzorcija pokazuju da manje ustanove u kulturi mogu biti itekako značajne i uspješne te da u nekim područjima čak prednjače i mogu postavljati standarde u svojoj struci – poručili su iz Grada Pregrade.

Odmah nakon raspisivanja natječaja za program Erasmus+, Muzej grada Pregrade okupio je konzorcij koji, uz pregradski muzej, čine još Muzej Radboa iz Radoboja, Općinska knjižnica Krapinske Toplice i Gradska knjižnica Pregrada. Projekt je osmislio i koncipirao ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar, a razrađen je u suradnji s ostalim članovima projektnog tima, kojeg čine ravnateljica Muzeja Radboa Ivana Hazulin, ravnateljica Općinske knjižnice Krapinske Toplice Nadica Majsec – Kobaš i ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada Draženka Gretić. Tijekom zimskih mjeseci, ravnatelji ustanova usko su surađivali na pripremi projektnog prijedloga, te je tim povodom u Pregradi održano i nekoliko projektnih sastanaka.

Strukturni tečajevi

Nakon Odluke o dodjeli sredstava, slijedi faza potpisivanja ugovora, a zatim i faza provedbe projekta, koja će započeti 1. rujna, a provodit će se 24 mjeseca. Projektom su planirane mobilnosti u svrhu učenja za predstavnike sudjelujućih ustanova u kulturi po modelu strukturiranih tečajeva i razdoblja promatranja tuđeg rada u inozemstvu, s ciljem osmišljavanja i provođenja stalnih edukativnih programa namijenjenih odraslim osobama, tj. osobama treće životne dobi na temu kulturne baštine. Djelatnici ustanova usavršavat će se na strukturiranim tečajevima na temu muzeja, kulturne baštine, pripovijedanja, informacijske pismenosti i neformalnog učenja i obrazovanja odraslih, te će promatrati svoje kolege u odabranim muzejima i knjižnicama u inozemstvu, koji su već razvili kvalitetne programe, namijenjene odraslim osobama. Na temelju usvojenih teoretskih znanja i praktičnih primjera uspješnih projekata i programa iz drugih programskih zemalja, svi članovi konzorcija kreirat će vlastite andragoške programe, koji će postati dio stalne ponude tih ustanova. Pri kreiranju programa, članovi konzorcija će poticati sudjelovanje osoba treće životne dobi. Projekt će, osim spomenutog, rezultirati povećanjem kompetencija ravnatelja ustanova, osnaživanjem članova konzorcija i povećanjem kvalitete, a ustanove će unijeti europsku dimenziju u svoj rad te će poboljšati svoju vidljivost. (jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba