“SUNCE NA DLANU“: Ispred energetskog centra Bračak prezentiran jedan od najinovativnijih projekata – platforma vrijedna više od 10 milijuna kuna – “nešto kao Uber ili Booking, ali za investitore u solarnu energiju”

“Tehničke uvjete za platformu zasad ima pet zdravstvenih ustanova u KZŽ – obje specijalne bolnice te ambulante Doma zdravlja u Krapini, Zaboku i Donjoj Stubici”

Objavljeno: 17.05.2019. zagorjeinternational

Ispred Energetskog centra Bračak prezentiran je jedan od najinovativnijih projekata u Hrvatskoj – platforma “Sunce na dlanu“. Osnivanje Platforme pokrenula je REGEA uz razvojnu i tehnološku pomoć SAP-a, a osim njih još ju razvija i EXPERTA. Platforma služi kao informativni centar koji uključuje bazu podataka s detaljnim informacijama i podacima o projektima, definira ugovorne odnose, osigurava pripremu i verifikaciju projekata te omogućava agregiranje projekata u investicijske pakete. Platforma funkcionira bez obzira na granice – investicijski paketi mogu se slagati s projektima iz različitih država, a  početak rada očekuje se početkom lipnja.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac ponosan je što prezentiraju jedan inovativni mehanizam za poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije temeljen na informacijsko – komunikacijskim tehnologijama te poslovnom modelu koji se zasniva na ugovornoj opskrbi energijom.

Obnovljivi izvori energije

– Investicijska platforma povezuje investitore – ESCO tvrtke i poduzetnike i vlasnike krovova –zgrada, ujedno i kupce električne energije, da investiraju u fotonaponske elektrane, bez obzira nalazili se oni ovdje ili bilo gdje u Hrvatskoj ili Europi. Proizvod koji razvijamo globalnog je karaktera, a znanje koje promoviramo je naše, domaće – naglasio je ravnatelj REGEA-e te pojasnio o kakvoj se platformi radi.

– Pod obnovljivim izvorima energije u razvoju platforme podrazumijeva se solarna energija (fotonaponske elektrane). Platforma je poput onih koje koristimo svakodnevno – ako putujete koristite primjerice Booking, a ako trebate taksi prijevoz, koristite Uber. Zainteresirani vlasnici krovova i zgrada javnog i privatnog sektora daju svoje projekte, kao mogućnost za investiciju za izgradnju fotonaponske elektrane. Tu ponudu projekata gledaju onda investitori i biraju projekte, jedan ili više njih i preko platforme sklapaju ugovor. Platforma osigurava da transakcija bude transparentna i korektna za obje strane.  Naš sljedeći i najveći paket će biti zdravstvene ustanove Krapinsko – zagorske županije. U konačnoj fazi, platforma bi omogućavala ulaganja za velike institucionalne investitore, poput mirovinskih i investicijskih fondova i izravno za građane – pojasnio je Domac.

Vrhunski stručnjaci

Direktorici SAP-a u Hrvatskoj Sonji Popović drago je što može podržati jedan ovakav inovativni projekt.

– Do suradnje je došlo slučajno, kroz jedan  razgovor, jer smo došli do toga da imamo zajedničke ideje kako podržati inovacije u Hrvatskoj. Mi smo tehnološki partner, razvili smo konkretne aplikacije platforme,  a finalno rješenje ćemo predstaviti na SAP-ovoj godišnjoj konferenciji  6. lipnja u Zagrebu, gdje će gospodin Domac biti gost – istaknula je Popović.

Na prezentaciji je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Ovo je još jedan dokaz da znanje stoluje u Hrvatskoj i da imamo vrhunske stručnjake koji mogu raditi platforme i projekte i s takvim se projektima možemo nametnuti zahtjevnom europskom tržištu i svoje znanje izvoziti – kazao je Kolar, dodajući da je izabrano pet zdravstvenih ustanova, gdje se može ići u takvu investiciju. To su Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke i Krapinske Toplice te domovi zdravlja u Krapini, Zaboku i Donjoj Stubici.

Vrijednost prvih projekata koji će se nalaziti na platformi bit će veći od 10 milijuna, a očekuje se da će već za dva do tri mjeseca imati i preko 100 milijuna kuna vrijednosti projekata. (jm, ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba