Delegacija Vlade Katalonije bila u radnom posjetu Varaždinskoj županiji – razgovaralo se o mogućnosti gospodarsko – kulturne suradnje između dviju regija

“Okosnice naše povezanosti su bogato povijesno i kulturno nasljeđe, industrijsko predvodništvo, povoljan geografski položaj te raznolika turistička ponuda”

Objavljeno: 16.05.2019. zagorjeinternational

Delegacija Vlade Katalonije u srijedu je prvi puta boravila u radnom posjetu Varaždinskoj županiji, gdje se ministar vanjskih poslova Katalonije Alfred Bosch susreo s varaždinskim županom Radimirom Čačićem. Tijekom radnog posjeta, ministar Bosch i župan Čačić su razmijenili iskustva te razmotrili mogućnosti gospodarsko – kulturne suradnje Katalonije i Varaždinske županije u četirima ključnim područjima – kulturi, gospodarstvu, turizmu i infrastrukturi.
– Dobar dan, dragi prijatelji, hvala vam na gostoprimstvu – uputio je ministar Bosch pozdrave na hrvatskom, te nastavio:
– Bogato povijesno i kulturno nasljeđe, industrijsko predvodništvo, povoljan geografski položaj te raznolika turistička ponuda, okosnice su povezanosti ovih dviju strateški važnih regija. Iniciranje gospodarsko – kulturne suradnje stoga predstavlja važan korak kojim će Katalonija i Varaždinska županija započeti s jačanjem i unaprjeđenjem međusobne povezanosti, kao i otvaranjem novih prostora temeljem razmjene zajedničkih iskustava i primjera dobrih praksi – izjavio je ministar Bosch te izrazio zadovoljstvo što je Varaždinska županija prepoznala potencijal Katalonije u navedenim područjima.

Prijateljski odnos

Varaždinska županija i Katalonija već njeguju prijateljske odnose i suradnju kroz Eurodyssey, međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions – AER), zahvaljujući kojem je 10 mladih Katalonaca, pri čemu njih dvoje 2017. godine, imalo priliku tri mjeseca boraviti u Varaždinskoj županiji, upoznati se s načinom života i potencijalima koje pruža te se družiti sa svojim vršnjacima. Pokazalo se da su ti mladi, koji su se ponovno vratili kao turisti, najbolji ambasadori Varaždinske županije u Kataloniji.
– Značaj Katalonije kroz stoljeća njezine veličanstvene povijesti dobro je poznat, ali njezina sadašnjost u svakom pogledu potvrđuje njezinu veličinu. Zadovoljstvo je što možemo biti domaćini ministru vanjskih poslova generaliteta i njegovim suradnicima te kroz radni sastanak stvoriti temelje moguće gospodarsko – kulturne suradnje, posebno zbog prirodnih ljepota i bogatstva povijesnih znamenitosti, ali i izvozne orijentacije naše industrije, po čemu je Varaždinska županija predvodnik hrvatskog gospodarstva – istaknuo je župan Čačić.

Domaćini delegaciji

Uz njega su na radnom sastanku bili savjetnica Natalija Martinčević, te zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, koji su bili domaćini delegaciji Vlade Katalonije, u kojoj su, uz ministra vanjskih poslova Boscha, bili Mireia Borrell, glavna tajnica za vanjske poslove i EU, Eric Hauck, voditelj Predstavništva Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu, Carles Garcias, šef Kabineta ministra, Bernat Gimeno, pročelnik za odnose s javnošću, i Roser Mitjà, šefica protokola i vanjskih poslova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter