Trofej koji su hrvatski tenisači osvojili dva puta, sastoji se od tri kata, a na njemu su imena zemalja i igrača osvajača

Varaždinska županija ugostila Davis Cup trofej, vrijedan 400 tisuća dolara

Objavljeno: 11.05.2019. IB

U Županijskoj palači u Varaždinu promoviran je Davis Cup trofej, vrijedan 400.000 dolara, koji se sastoji od tri kata, na kojima su imena zemalja i igrača osvajača Cupa, a na vrhu je trofej iznimne vrijednosti, izrađen 1899. godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 1000 dolara. Davis Cup natjecanje ima tradiciju dugu više od jednog stoljeća, jer je prvo natjecanje održano još 1900. godine. Jedno je od najpoznatijih u svijetu sporta uopće. Trofej su predstavili predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić i varaždinski župan Radimir Čačić, bivši predsjednik Hrvatskog teniskog saveza, danas počasni predsjednik.
Čačić je naglasio kako je ovo odlična promocija za tenis, sport te za županiju.
– Hrvatski sportaši su učinili najviše od svih za ugled i prepoznatljivost Hrvatske u svijetu, ali Hrvatska treba još puno toga učiniti, posebno formiranjem ustava i fondova u obrazovnom sustavu – rekao je Čačić te dodao kako je priča oko Davis Cup trofeja simpatična i nevjerojatna, kao rezultat.

Veliki uspjeh

– Tenis je od tih svjetskih sportova u samoj špici, Davis Cup smo osvojili dva puta, a ovaj posljednji je osvojio naš Željko Krajan iz Varaždina. Iznimno smo ponosni na tu činjenicu – zaključio je župan Čačić.
Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić zahvalila je županu na svojevrsnom domaćinstvu te je naglasila kako će trofej biti izložen u nekoliko gradova, a Varaždin je prvi od njih.
– U tenisu smo postigli velike uspjehe, naši tenisači su zaista veliki promotori naše države. Moram priznati kako su iz ovoga kraja potekli mnogi poznati i priznati sportaši, a među njima su i tenisači Željko Krajan, Saša Hiršzon te Karolina Šprem – rekla je Nikolina Babić.

Među desetak zemalja

Uz Željka Krajana, Sašu Hiršzona te predsjednike teniskih klubova s područja županije, promociji su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, savjetnica župana Natalija Martinčević te zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin.
Podsjetimo, nakon 2005., kada je Hrvatska prvi put osvojila naslov, savladavši u finalu Slovačku, novi naslov stigao je prošle sezone, pobjedom nad Francuskom u Lilleu. Time se Hrvatska svrstala među samo desetak zemalja koje se mogu pohvaliti da su više puta bile pobjednici ovog natjecanja.

Predstavljanje Davis Cup trofeja upotpunio je kvartet učenika Glazbene škole Varaždin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba