U Zlataru održana 19. Izložba stoke i 21. Izložba konja Krapinsko – zagorske županije

Šampioni Zagorja su krava Maja, Božidara Domitrana, i pastuh Vihor, Mladena Šanjeka

Objavljeno: 11.05.2019. zagorjeinternational

Krava Maja simentalske pasmine, uzgajivača Božidara Domitrana iz Zlatara i pastuh Vihor, uzgajivača Mladena Šanjeka iz Hrašćine šampioni su ovogodišnje 19. Izložbe stoke i 21. Izložbe konja Krapinsko – zagorske županije.
– Kod uzgoja šampiona nema tajnog uspjeha, riječ je o dugogodišnjem radu i sparivanju muškog i ženskog goveda po preporuci centra iz Varaždina, jer bez struke nema ništa. Primarna djelatnost nam je prodaja mlijeka, a zahvaljujući zainteresiranosti mog sina nastavljamo dalje, iako cijena mlijeka baš i nije neka, količina nas spašava. Trenutno u štali imamo nekih 111 grla, a da bi ih mogli prehraniti radimo od jutra do sutra – ispričao nam je Majin vlasnik Božidar Domitran.
Jedan od najvećih uzgajivača konja na prostoru KZŽ, Mladen Šanjek govori kako mu je drago što je upravo njegov Vihor šampion ovogodišnje izložbe.
– Prezime Šanjek je u konjogojstvu već četvrtu generaciju, a hvala bogu imamo i petu generaciju koja bi se trebala nastaviti baviti uzgojem konja. U svojem uzgoju imamo 40 rasplodnih kobila i tri rasplodna pastuha, što je za našu županiju veliki uzgoj. Šampiona je teško izgraditi, potrebno je tu puno rada i puno truda, ali imamo svoje matično stado u kojem ima dobrih konja koji mogu uvijek konkurirati za šampiona – otkrio nam je Mladen Šanjek.

Bambino kup

Na ovogodišnjoj izložbi ocijenjeno je pet kolekcija goveda i tri kolekcije konja, a neizostavan dio bio je Bambino kup na kojem su izlagali mladi uzgajivači, budući nositelji stočarske proizvodnje u Zagorju, a koji su bili nagrađeni medaljama i poklon paketima sponzora.

U kolekciji steonih junica simentalske pasmine pobjedu je odnijela Mica uzgajivača Božidara Domitrana Iz Zlatara, u kolekciji prvotelki simentalske pasmine pobjeda je pripala Belli uzgajateljice Ljubice Vuđan iz Mihovljana, zatim je u kolekciji krava s 2-3 teljenja simentalske pasmine pobijedila Meri vlasnika Friderika Hajdinjaka iz Desinića, dok je u kolekciji krava s 4-5 teljenja simentalske pasmine bila najbolja Maja uzgajivača Božidara Domitrana. U posljednjoj holstein kolekciji krava pobjeda je pripala Regati čiji je vlasnik Mario Mandić iz Zlatara. U kolekciji Omica pobijedila je Mrka uzgajivača Petra Jadeka iz Zaboka, u kolekciji kobila bila je najbolja Cvetka vlasnika Ivana Sušaca, dok je u kolekciji pastuha trijumfirao Ljiljan uzgajivača Miroslava Vrčeka.
Na otvorenju izložbe prisutne je pozdravio zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko – Ferek Jambrek.

Povećana zainteresiranost

– Ove godine imamo puno više izlagača i drago nam je da možemo pomoći našim poljoprivrednicima preko naših mjera koje stalno povećavamo i mislim da svi zajedno možemo puno doprinijeti, a ovakve manifestacije su uvijek dobrodošle, jer tu poljoprivrednici izmjenjuju iskustva. Ovo je između ostalog prilika da mnogobrojna djeca vide stoku i da se uvjere kako krava zapravo nije ljubičasta – otkrio nam je Ferek- Jambrek.
Na izložbi je bio i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.
– Na ovu izložbu dolazim već dugi niz godina i pamtim one prve godine gdje smo imali puno manje uzgajivača i programa kao i posjetitelja, a ova povećana zainteresiranost svakako pokazuje da mjere poljoprivredne politike koje Vlada Republike Hrvatske provodi pokazuje svoje rezultate – objasnio je Tušek.

Stočarstvo živi

U svom govoru, svim uzgajivačima koji su se prijavili na izložbu zahvalio je i župan KZŽ Željko Kolar.
– Uzgajivači su pokazali da stočarstvo ipak živi na području Krapinsko – zagorske županije, ali isto tako su poslali poruku i Ministarstvu poljoprivrede i savjetodavnoj službi kao i nama iz Županije da bez naše veće pomoći neće biti moguće održati ovo što imaju u svojim štalama, stoga smo mi reagirali odmah i za sljedeću godinu tri puta povećali nagrade i dva puta naknadu za dolazak na sajam, a kroz mjere ruralnog razvoja koje radimo već nekoliko godina zaredom i gdje bespovratno plasiramo 2,5 milijuna kuna, ipak na neki ozbiljniji način pomažemo našim poljoprivrednicima – zaključio je župan Kolar.
Izložbu su organizirali Krapinsko – zagorska županija, Grad Zlatar, Hrvatska poljoprivredna agencija, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Savjetodavna služba, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije te stočarske i konjogojske udruge Krapinsko – zagorske županije. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba