GRAD ZAGREB DOBIO FILMSKI URED: Hrvatska metropola rame uz rame s Bečom, Pragom i Budimpeštom

FILMSKI TURIZAM: “Svjetske produkcije više neće morati same istraživati i tražiti najbolje lokacije i načine ishođenja dozvola – a to je ono što ih privlači kada biraju gdje će snimati”

Objavljeno: 08.05.2019. zagorjeinternational

Prepoznavši veliki gospodarski i turistički potencijal u realizaciji domaćih i stranih filmskih i TV projekata, Grad Zagreb je pokrenuo Filmski ured, u sklopu Ustanove Zagreb Film i time se pridružio velikoj svjetskoj obitelji od više od 1000 filmskih ureda diljem svijeta. Temeljni ciljevi Filmskog ureda su koordinacija između nadležnih tijela grada i domaćih i stranih produkcija te svjetska promocija Zagreba kao prepoznatljive i privlačne filmske destinacije za snimanje filmova, serija i reklama.
Na čelu Filmskog ureda je Mia Pećina Drašković, producentica s više od 20 godina iskustva i čak četiri osvojene prestižne američke televizijske nagrade Emmy. Uz voditeljicu Ureda, na predstavljanju aktivnosti, tima i planova Ureda prisustvovali su poznati redatelj i ravnatelj Zagreb Filma Vinko Brešan, filmski producent Igor Nola, novi ravnatelj HAVC-a Christopher Marcich, direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
– Želja nam je u sljedećih nekoliko godina biti rame uz rame gradovima poput Beča, Praga i Budimpešte, koji već godina imaju svoje filmske urede i koji su nam već sada od velike pomoći svojim savjetima i iskustvima. Vjerujem da Zagreb im vrlo veliki potencijal za filmska i TV snimanja, a kako cijeli svijet sve više i više gleda različite oblike “video contenta”, mislim da nas očekuje odlična filmska budućnost, izjavila je Mia Pećina Drašković, ravnateljica Filmskog ureda Grada Zagreba.

Olakšan proces

Osnovna zadaća Filmskog ureda je olakšati komunikaciju između produkcijskih kuća i svih gradskih i nadležnih ureda koji izdaju dozvole i dopuštenja za snimanje u Zagrebu, što uključuje Zagrebački Holding, sve urede Grada Zagreba, policiju, vatrogasce, hitnu pomoć i druge. Naime, svjetske produkcije prije odabiru gradove gdje znaju da postoji strukovna gradska podrška vrlo kompliciranom procesu TV i filmske produkcije, jer na jednom filmu radi i više od 300 profesionalaca te se u većini slučajeva snima na mnogobrojnim lokacijama. Uz Filmski ured taj je proces olakšan i ubrzan i grad postaje dodatno interesantan za sve oblike snimanja.
Promocija Zagreba u svijetu kao poželjne destinacije za snimanje filmova, serija i reklama, točnije svih vrsta audiovizualnih djela, druga je glavna zadaća Filmskog ureda.
– Zahvaljujući Uredu produkcije neće morati više same istraživati i tražiti najbolje lokacije i načine ishođenja dozvola. Posredovanje Filmskog ureda olakšat će i ubrzati dobivanje potrebnih dozvola, a samo snimanje i boravak u Zagrebu učiniti opuštenijim i jednostavnijim, rekao je ravnatelj Zagreb Filma Vinko Brešan, naglasivši kako osnivanje ureda promatra kroz oči redatelja koji je svjestan koliko napora i vremena iziskuje traženje lokacija i dobivanje dozvola.
Filmski producent Igor Nola, jedan od naših najzaposlenijih producenata koji je radio koprodukcije od Skandinavije do Amerike.
– Uspostava Filmskog ureda Grada Zagreba uvelike olakšava realizaciju velikih projekata i omogućuje bržu realizaciju planiranih aktivnosti snimanja i neizmjerno sam zadovoljan što se Filmski ured otvorio. Ja trenutno radim na snimanju filma ‘The Hitman’s Wife’s Bodyguard’ diljem Hrvatske pa tako i u Zagrebu, na kojem radi više od 400 filmskih djelatnika, uz glumce, statiste i kaskadere kojih je još otprilike 100. Ovo je prvi veliki film u zadnjih 20 godina u kojem će Zagreb stvarno glumiti Zagreb i to je neizmjerno bitno i za filmsku i za turističku industriju Zagreba i Hrvatske, kazao je Nola.

Rast od 800 posto

Direktorica Turističke zajednice Zagreba Martina Bienenfeld iznijela je velike brojke posjećenosti gostiju iz Južne Koreje, koje su nakon snimanja hit reality showa “Romantic” u proteklih pet godina porasle za više od 800 posto.
– Filmski turizam posebno je bitan kao cjelogodišnji proizvod koji može značajno utjecati na produljenje turističke sezone. Naime, promocija destinacija na filmu jedan je od najisplativijih oblika promocije, pogotovo kad je riječ o filmovima i TV serijama koje pogledaju milijuni gledatelja diljem svijeta. Stoga će Turistička zajednica grada Zagreba podržati rad Zagrebačkog filmskog ureda i raduje nas njegovo osnivanje jer će se time još više raditi na razvoju filmskog turizma u glavnom gradu RH, rekla je Bienenfeld, na koju se nadovezao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
– Zagreb ima dugogodišnju povijest kao filmska destinacija, a posljednjih godina ponovno se vraća na veliku scenu. Sve prednosti i kvalitete Zagreba, kao što su impresivne filmske lokacije, iskusni i kvalitetni filmski profesionalci te prometna povezanost privlačni su raznim filmskim i tv produkcijama, a na nama je bilo da im olakšamo posao te ih dovedemo u što većem broju u Zagreb. Zbog toga smo i osnovali ovaj ured koji će se posebno baviti privlačenjem jedne od najprofitabilnijih kulturnih industrija – onom filmskom – zaključio je Bandić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba