Najavljena konferencija “Žene i poduzetništvo u KZŽ”, koja će se održati u Donjoj Stubici u ponedjeljak

CILJ JE PROMJENA PERCEPCIJE: “Dosta je toga da žene nisu prisutne kada se dijeli moć”

Objavljeno: 07.05.2019. Jelena Jazbec

U prostorijama Krapinsko – zagorske županije najavljena je konferencija “Žene i poduzetništvo u Krapinsko – zagorskoj županiji”, koja će se održati u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici, u ponedjeljak, 13. svibnja.
– Drago mi je što se sve više u Europskoj uniji govori o problemu koji je evidentan, a to je da mi žene nismo previše prisutne na onim upravljačkim pozicijama, u vlasničkim udjelima, niti kada se dijeli moć. Upravo tu temu želimo dotaknuti na ovoj konferenciji, jer ako nećemo promijeniti percepcije koje su uvriježene godinama, ne može se ništa niti promijeniti. Promjene idu, ali idu dosta sporo i zato želimo biti podrška ženama za umrežavanje, edukaciju i savjetovanje. Da radimo svi zajedno, neovisno o tome jesmo li u privatnom ili javnom sektoru. Na konferenciji ćemo otvoriti razne teme, o mogućnosti kreditiranja poduzetnica, gdje se žene mogu obratiti za pomoć kod pisanja projekata, gdje mogu dobiti mentorstvo, slušat ćemo inspirativne priče poduzetnica… Dobili smo podršku i nekih nacionalnih institucija, pa će nam tako u goste doći zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek, a tu je i gospođa Marijana Oreb iz Hamag – Bicroa. Slušat ćemo i iskustva i prakse iz Europske unije, jer nam je podršku dao i ured EU parlamenta u Hrvatskoj, kao i sve institucije Krapinsko – zagorske županije – najavila je Snježana Leljak, direktorica tvrtke SL komunikacije i mediji i organizatorica konferencije.

Još neke uloge

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek rekla je kako je KZŽ odmah prihvatila inicijativu za organizaciju konferencije ovog tipa.
– Mi u Županiji nastojimo osnažiti žene da se prihvate još nekih uloga, prije svega, da postanu poduzetnice, želimo ih ohrabriti na upravljačkim funkcijama i funkcijama koje zahtijevaju veću odgovornost. Društvo u Zagorju je, moramo to priznati, još uvijek patrijarhalno i zahtijeva umijeće kombiniranja poslovnog i privatnog, pa su tako u odgojno – obrazovnim institucijama i zdravstvenim institucijama, te u centrima za socijalnu skrb, na vodećim pozicijama uglavnom žene, jer ta područja po defaultu pripadaju ženama, a kada gledamo poduzeća i obrte, tu su žene na rukovodećim pozicijama samo u 30-ak posto slučajeva – rekla je Petek.
Suorganizatori konferencije su Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Obrtnička komora KZŽ.

Važna tema

Direktorica ŽK Krapina Janja Kantolić istaknula je kako je kod takvih konferencija najvažnije pokazati primjere dobre prakse, da se poduzetnici umreže i razmjene iskustva, dok je predsjednik OKKZŽ Davor Pleško dodao kako je konferencija prilika da se poduzetnice i obrtnice ohrabri i da im se dodatni vjetar u leđa.
Podršku konferenciji pružio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– U svijetu koji nikad nije bio ovisniji o biznisu, gdje vrijednost kapitala nikad nije bila viša, ljude u principu više ne zanima je li poslovni čovjek muško ili žensko, nego je li uspješan ili neuspješan, sposoban ili nesposoban. No, naravno da još uvijek ima problema u shvaćanju uloge žene općenito u životu, a nakon toga i u poslovnom svijetu. U Krapinsko – zagorskoj županiji imamo niz uspješnih poslovnih žena koje su spremne prihvatiti se bilo kojeg izazova, kreirati i voditi. Ovo je izuzetno važna tema i izuzetno važna konferencija i hvala svima koji su je prepoznali – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba