NAJBOLJA ZAGORSKA PREDSTAVA: Kazališni komad autorice, redateljice i glavne glumice Sare Kolar, u izvedbi Dramske sekcije ŠKD-a Sv. Petar Brezno iz Huma na Sutli, predstavljat će Krapinsko – zagorsku županiju na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

“SVETA ŠTEFA” NASTALA JE U SAMO JEDNOJ VEČERI: “Prikazala sam mračnu temu nesretnog braka na humorističan način i to sve – na humskom govoru”

Objavljeno: 05.05.2019. zagorjeinternational

Na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama ove godine Krapinsko – zagorsku županiju predstavljat će Dramska sekcija Športsko – kuburaškog društva “Sv. Petar Brezno” iz Huma na Sutli, sa svojom predstavom “Sveta Štefa”, čija je autorica, redateljica, te ujedno i glavna glumica Sara Kolar. Njena predstava je na Smotri kazališnih amatera KZŽ odnijela nagradu za najbolju predstavu, kao i priznanje za najbolju mušku ulogu, koje je pripalo Davoru Majceniću, te najbolju scenografiju.
Riječ je o predstavi u kojoj je autorica razradila temu nesretnog braka u kojem muž potpuno zanemaruje ženu, vrijeđa je i ponižava, govori joj da je lijena, iako radi po cijele dane, te ona u tom užasu poseže za domišljatom prijevarom kako bi testirala svog muža i napravi se mrtva.

Svakodnevni život

– Ideja za temu predstave došla je sama od sebe, naime, riječ je ionako o scenama iz svakodnevnog života, o situacijama koje sam osobno vidjela ili čula o njima u razgovoru s ljudima. Iako je to zapravo mračan komad, prikazala sam ga na duhovit način, što je zapravo i bit komedije. Što se tiče teksta, napisala sam ga kroz jednu večer, i to u periodu svoje trudnoće, kada sam morala strogo mirovati, pa je pisanje bio jedini način da izrazim svoju kreativnost – rekla nam je autorica predstave Sara Kolar.
Osim što je autorica velikog broja predstava i glumica, Sara je također i voditeljica ove uspješne dramske sekcije, te voli reći kako su oni šarolika skupina ljudi, pozitivna i vesela, s istom ljubavi kako prema amaterskoj glumi, tako i prema smijehu i druženjima. Naime, sve je započelo prije 25 godina, njihovom organizacijom, sada već tradicionalnog događaja, Zagorskih noći u selu Brezno, na kojem mještani svake godine mogu uživati u njihovoj novoj predstavi.

– Ono što ovu manifestaciju čini posebnom, jest naša improvizirana pozornica na kojoj održavamo premijere. Naime, svoju scenu slažemo na kamionu, te nakon što je dovezemo na mjesto događaja, skidamo bočnu ceradu i dobivamo svoj “kazališni prostor“. Tijekom godina, dramska je sekcija promijenila više od 20 članova. Nažalost, neki su preminuli, neki su sudjelovali samo u jednoj predstavi, a neki su aktivni još i danas, pa tako u ovom trenutku imamo desetak aktivnih članova – objasnila nam je Sara.
Svaka njihova predstava, pa tako i “Sveta Štefa”, igra se na zanimljivom humskom dijalektu, koji pojačava draž i humor predstave, a ova glumačka družina time ispunjava svoj cilj promocije humskog govora i tradicije.

“Špoumpet“

– Budući da je humski govor zaštićen od Ministarstva kulture kao nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske, sve su naše predstave upravo na tom govoru, kojeg tako njegujemo da bismo imali što ostaviti budućim naraštajima kao zalog. A i moram reći da mi je prirodnije pisati na humskom govoru, ipak je to govor s kojim sam odrastala. Često kada gostujemo van naše općine, vidim na publici da možda baš i nisu najbolje razumjeli o čemu govorimo, ali ako je radnja koja prati tekst zanimljiva, ljudi se od srca smiju kao da su sve razumjeli. Tako je bio slučaj sa “Svetom Štefom”, gdje u predstavi spominjemo “špoumpet“, što u biti kod nas znači krevet, no ta riječ mnogima nije bila razumljiva. Postoji čak ideja o tiskanju letaka na kojima bi bilo objašnjeno značenje teže razumljivih riječi koje se spominju u predstavi, a koje bi dijelili gledateljima – zaključuje Sara. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba