DOBROSUSJEDSKA TRADICIJA: 14. Međunarodni susret Zagoraca i Slovenaca na mostu prijateljstva Gmajna – Kunšprek

NAČELNIK ŠPLAJT: Ne može nas razdvojiti ni visoka politika i odnosi Zagreba i Ljubljane, niti žilet žica

Objavljeno: 30.04.2019. zagorjeinternational

Općina Kumrovec u suradnji sa susjednom općinom Bistricom ob Sotli iz Slovenije i ove je godine organizirala druženje mještana i gostiju, tradicionalni 14. Međunarodni susret na mostu prijateljstva Gmajna – Kunšprek. Ove godine domaćin susreta bilo je naselje Risvica u Kumrovcu, a riječ je o druženju mještana te općine i mještana susjedne slovenske općine, kojim se ukazuje na važnost dobrosusjedskih odnosa te na činjenicu, koju je istaknuo i načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt, kako most zapravo spaja, a ne razdvaja te dvije općine.

 Granica kakvu zaslužuju

– Most je uvijek spajao mještane susjedne Slovenije i nas Hrvate, te nas ne može ni visoka politika Zagreba i Ljubljane razdvojiti, niti ova žilet žica. Uvijek su tu vladali dobrosusjedski odnosi, kao i dobri poslovni odnosi, te se nadam kako će se ubrzo i Schengenska granica preseliti dolje na granicu s BiH i Srbijom, i da ćemo tada konačno dobiti jednu slobodu granicu koju i zaslužujemo, kako bi se svi skupa mogli družiti i uživati u životu – objasnio je načelnik Šplajt.

Kako je naglasio župan susjedne općine Bistrice ob Sotli, Franjo Debelak, ovo je 14. godina da se rampa na mostu diže, te da se na jednom ili drugom kraju Sutle mještani zajedno vesele.

– Tu se tradicionalno nalaze dobri ljudi koji usprkos tome što ponekad u odnosima na nivou dviju država dolazi do nesuglasica, uspješno sudjeluju na zajedničkim projektima, te će tako biti i ubuduće – zaključio je Debelak.

 Suradnja i prijateljstvo

Među brojnim okupljenima događaju je prisustvovala i predsjednica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela te načelnica općine Zagorska Sela, Ksenija Krivec Jurak.

– Krilatica koja kaže da nas Sutla veže i spaja zaista živi u svim mjestima uz granicu, te smatram da smo zajedno jači i da samo zajedničkom suradnjom i prijateljstvom možemo postići velike ciljeve. Niti Sutla, niti žica nas ne razdvajaju, nego nas samo još više spajaju – naglasila je načelnica Krivec Jurak.

Nakon što su se sastali nasred mosta, mještani dviju općina svoje su druženje nastavili uz prigodnu zakusku te živu glazbu na hrvatskoj strani Sutle. (jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba