DANI PONOSA I SLAVE: U Dolini Biušek u Humu na Sutli obilježava se 24. godišnjica Vojno – redarstvene operacije “Bljesak”

Josip Horvatin: “Prisjećamo se te 1995. godine, kada smo otišli u nepoznato i obranili domovinu časno i dostojanstveno”

Objavljeno: 30.04.2019. zagorjeinternational

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Zabok, u Dolini Biušek u Humu na Sutli, obilježava se 24. godišnjica Vojno – redarstvene operacije “Bljesak”, koja je započela 1. svibnja 1995. godine. U manje od trideset i dva sata, hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Gosti iz Slavonije

– Na području Krapinsko – zagorske županije, 24 godine od Vojno – redarstvene operacije “Bljesak”, mi po drugi puta organiziramo ovo obilježavanje. Danas su s nama gosti iz Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Donja Međa, to je jedna braniteljska udruga iz Slavonije, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina. Radi se o dvjema udrugama s kojima provodimo nekoliko projekata na području naše, ali i Virovitičko – podravske županije tijekom cijele godine. Ovo je prilika da se prisjetimo 1995. godine, kada smo iznenada otišli u nepoznato i obranili domovinu časno i dostojanstveno. “Bljesak” je bila prva značajnija vojno – redarstvena operacija – rekao nam je Josip Horvatin, predsjednik UDVDR-a, Ogranak Zabok.
Prisutnima je dobrodošlicu poželio načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.
– Drago mi je što su danas ovdje oni koji su sudjelovali u Operaciji “Bljesak”. Ja nisam bio u “Bljesku”, bio sam u “Oluji”, ali svakako mogu reći da je “Bljesak” nešto što je bljesnulo, da bi iza toga “Oluja” mogla potrajati i odraditi priču do kraja. Čestitka svima koji su bili aktivni u Domovinskom ratu, u bilo kojoj postrojbi, i koji su omogućili da danas imamo slobodan prostor na kojem se možemo razvijati i djelovati, u samostalnoj, lijepoj našoj Hrvatskoj – rekao je Jutriša.

Izvanredna akcija

Okupljene branitelje pozdravila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
– Vojno – redarstvena operacija “Bljesak” zaslužuje jedan pijetet, važno je da se sjetimo te izvanredne akcije koja je bila uvertira u sve ono što je kasnije uslijedilo. Bljesak je zabljesnuo i nakon toga je zapravo sve krenulo. Krapinsko – zagorska županije nije bila direktno pogođena ratnim vihorom, ali je zaista dala jedan veliki obol Domovinskom ratu, zahvaljujući velikom broju branitelja i braniteljica s našeg područja, koji su diljem naše domovine sudjelovali u različitim operacijama, ali u onom ne manje važnom dijelu zbrinjavanja i udomljavanja izbjeglica i prognanika kojih je bilo na području cijele naše županije, u svim našim smještajnim kapacitetima, rehabilitacijskim centrima, školama. Stvarno je velik broj ljudi ovdje pronašao svoje utočište, neki su ovdje i ostali i zasnovali obitelji. Pozdravljam ovu inicijativu, da se prilikom ovakvih obljetnica sastajate, veselite, družite. Sjetite se onoga što se prošli, ali pozitivno gledajte na budućnost – zaključila je Petek. (jj, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba