Na ovogodišnjoj proslavi Dana Rudolfa Perešina mogao bi biti jedan uistinu poseban eksponat

MiG kojim je Rudi 1991. sletio u Klagenfurt uskoro kreće prema RH?

Objavljeno: 29.04.2019. zagorjeinternational

Uskoro bi prema Hrvatskoj trebao krenuti borbeni zrakoplov MiG-21 kojim je 1991. godine u Austriju sletio Rudolf Perešin, piše portal Obris.org, pozivajući se na austrijske izvore.

Naime, piše Jutarnji list, turistička zajednica austrijskog okruga Spielberg, gdje su smješteni zrakoplovna baza austrijskih Oružanih snaga i Vojnozrakoplovni muzej, ovih dana na Facebooku objavila sljedeće:
“Tko želi uživo vidjeti MiG-21, kojim je 1991. dezertirao jedan jugoslavenski vojnik, može to napraviti do kraja sljedećeg tjedna – zrakoplov se poslije toga vraća u Hrvatsku”.


Podsjetimo, pilot Rudolf Perešin svojim borbenim avionom MiG-21, registarskog broja 26112 s jugoslavenskim oznakama, 25. listopada 1991. prebjegao je iz redova JNA i sletio u Klagenfurt. On se brzo vratio u Hrvatsku, ali njegovu letjelicu zaplijenili su predstavnici austrijskih vlasti.
Prema portalu Obris.org, ovaj povijesni eksponat javnosti bi mogao biti predstavljen već poslije 2. svibnja ove godine, kad će se obilježiti 24. godišnjica smrti Rudolfa Perešina, koji je poginuo na dužnosti na području Nove Gradiške, drugoga dana vojne operacije Bljesak.
Ministar obrane Damir Krstičević za Jutarnji list pak je izjavio da je imao dva sastanka s ministrom obrane Austrije i da je jedna od tema bila povratak tog zrakoplova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba