Projekt 24. Edukativno – muzejske akcije u Dvoru Veliki Tabor traje do 18. svibnja

ŠEST RADIONICA: Izrada labirinta koji predstavlja duhovni put, osnažuje i hrani

Objavljeno: 28.04.2019. zagorjeinternational

U okviru 24. Edukativne muzejske akcije u Dvoru Veliki Tabor od 18. travnja do 18. svibnja bit će realiziran projekt “Velikotaborski labirint kao duhovna hrana“. Premda je 24. Edukativna muzejska akcija 2019. godine posvećena kulturi prehrane, pri čemu se najviše misli na hranu za tijelo, kultura prehrane obuhvaća i šire područje, uključujući i hranu za emocije i duh.

Formiranje labirinta

Realizirana je prva od ukupno šest radionica, pod nazivom Izrada labirinta, gdje su djeca bila upoznata s pojmom i izgledom labirinta, te s poviješću i poveznicom s Velikim Taborom. Tijekom radionice formiran je sjemeni oblik labirinta i staze, te je postavljena osnovna forma labirinta od kamenja gdje su označena i mjesta sadnje ljekovitog bilja.

S obzirom na to da je Veliki Tabor kasnosrednjovjekovni grad, ovim se projektom želi ostati u tom povijesnom razdoblju,  tako da će se izraditi labirint kao mjesto koje za brojne zajednice svijeta predstavlja duhovni put, pročišćava, osnažuje i hrani, te koje je u srednjem vijeku bilo osobito značajno kao zamjena za hodočašće. Ovaj projekt realizira se uz pomoć djece i učiteljica iz Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića, a u prigodnim  radionicama sudjelovat će i posjetitelji Dvora Veliki Tabor.

 Šest radionica

Druga radionica održat će se u petak, 3. svibnja, od 11 do 13 sati, gdje će djeca odlaskom na teren pored Tabora i na Veronikin put  imati priliku upoznati se  s ljekovitim biljem u okruženju, te kasnije naučiti kako mogu izraditi svoj herbarij. Tematika treće i četvrte radionice, koje će se održati 4. i 5. svibnja, od 11 do 13 sati, je izrada glinenog, stolnog labirinta koje će svako dijete moći odnijeti sa sobom doma. Radionica izrade svjetlećeg labirinta, peta radionica po redu, planirana je za četvrtak, 16. svibnja, od 11 do 13 sati, dok je zadnja, šesta radionica na rasporedu 18. svibnja od 11 do 13 sati, a radit će se na završetku labirinta od kamena pored velikog tabora, čime će se obilježiti i Međunarodni dan muzeja i završetak ovogodišnjeg EMA.

Suradnice na projektu su Božica Mandić, učiteljica mentorica iz područne škole Vinagora, Andrea Brlobuš, umjetnica i preparatorica iz Dvora Veliki Tabor, te vjeroučiteljica Anita Matuša Popović. Voditeljica projekta i autorica edukativnog priručnika za djecu je muzejska pedagoginja u DVT-u, Kristina Pavlović, a potporu u realizaciji projekta dao je i Adrian Predrag Kezele, hrvatski predavač i pisac najpoznatije hrvatske knjige o labirintima. (jm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba