RUŠE REKORDE: Od početka travnja do kraja 2018. prodali više od 115 tisuća ulaznica – dvorac posjetilo 20 posto više gostiju nego prethodnih godina

JOŠ NE ZNATE KAMO ZA PRAZNIK RADA? Nema boljeg od prvosvibanjskog izleta u Trakošćan – evo što vas očekuje

Objavljeno: 28.04.2019. zagorjeinternational

Trakošćan je na Praznik rada tradicionalno, već desetljećima, omiljeno izletište brojnih posjetitelja. To je najposjećeniji dan u godini, kaže nam ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić, a nas je zanimalo što to posjetitelji mogu očekivati ove godine.
– Očekujemo velik broj izletnika te lijepo i sunčano vrijeme kako bi praznik protekao u ugodnom ozračju. Trakošćanska manifestacija poznata je kao “Prvosvibanjski izlet u Trakošćan”, a u organizaciji sudjeluju Turistička zajednica općine Bednja, Hotel Trakošćan i Dvor Trakošćan. Manifestacija uključuje mnoga zabavna i kulturna događanja i danas je prepoznatljiv element cjelokupne turističke ponude. Pripremamo bogat program koji se sastoji od prezentacije starih zanata – lončarstvo, tokarstvo, kovačnica, licitari, drvene skulpture, narodne nošnje, kuburaši, streličari i slično, nastupit će kulturno – umjetnička društva, a spomenimo i bogatu ponudu jela i pića. U prizemnoj galeriji podno dvorca posjetitelji će moći razgledati izložbu skulptura Siniše Vugreka, dok će se u samom dvorcu održati Matineja šansone, na kojoj će nastupiti pjevač Srđan Depolo, izvodeći djela Y. Montanda, J. Brela, G. Besauda te svoje nove autorske pjesme – otkrio nam je Pintarić.

Naplata ulaska

Prije nešto više od godinu dana uvedena je naplata ulaska u prostor oko dvorca, simboličnih jednu kunu, a iz uprave je tada pojašnjeno kako je prioritet kontrola ulaska, a ne profit. Zanimalo nas je funkcionira li taj sistem.
– Cijenom ulaznice od jedne kune po osobi vidljivo je da provodimo rečeno, odnosno, da se za sad taj ulaz naplaćuje prvenstveno evidencije radi, te kontrole ponašanja posjetitelja. Jasno, svjesni smo da, a nije nam naposljetku to ni cilj, nikad neće biti moguće kompletno evidentirati broj posjetitelja u parku zbog površine koju područje Kulturnog dobra Dvor Trakošćan obuhvaća, odnosno, brojnih mogućnosti ulaska u park mimo glavnog ulaza – recepcije. Rast broja posjetitelja, njihovi zahtjevi te trendovi u turizmu neminovno postavljaju nove zadaće turističkim destinacijama, stoga da bismo mogli odgovoriti izazovima i biti konkurentni, moramo stalno unaprjeđivati ponudu. Vrijednost trakošćanskog muzeja ne predstavlja samo stalni postav i dvorac, već i cjelokupni okolni perivoj s parkom i jezerom. Takav kompleks u koji uđe preko 150 tisuća posjetitelja godišnje, osim samog održavanja, zahtjeva i prezentaciju njegovih vrijednosti, pa ne moram ni naglašavati kako takva ulaganja zahtijevaju znatna novčana sredstva. Otvaranjem nove recepcije, uspostavili smo kvalitetan prijem u kulturno dobro, pružanje informacija svim gostima koji dolaze u Trakošćan, te prodaju suvenira i tiskovina. Također, Trakošćan je dobio i moderan sanitarni blok – pojašnjava Pintarić, te nam otkriva kako su, prema službenim podacima, u razdoblju od 1. travnja 2018., kada je u funkciju pušten novi sustav naplate, pa do 31. prosinca 2018., prodane 32.463 ulaznice za park, odnosno, 83.104 ulaznice za ulaz i u park i u dvorac u istom vremenskom periodu. Radi se, dakle, o 115.567 ulaznica. Ravnatelj dodaje kako su rezultatima iznimno zadovoljni jer oni pokazuju rast od 20 posto u broju posjetitelja dvorca.
– Moram istaknuti i da od ove godine na još jedan način počinjemo koristiti prednost nove recepcije – postali smo dostupniji posjetiteljima radnim vremenom dužim za jedan sat u zimskom periodu, odnosno, za čak dva sata ljeti. Tako je sada novo radno vrijeme dvorca, odnosno muzeja, od 9 do 17 sati u razdoblju od studenoga do ožujka, te od 9 do 20 sati od travnja do listopada. Mi smo možda jedini muzej u svjetskim okvirima koji je otvoren i dostupan apsolutno svaki dan u godini, a ovo produljenje radnog vremena mislimo zasigurno će izazvati još veće zadovoljstvo kod naših posjetitelja. Slobodni smo istaknuti i da usporedbom statističkih podataka o posjećenosti dvorca u prva tri mjeseca tekuće godine s prethodnim godinama, bilježimo rast veći od sto posto. Sve nas to čini još motiviranijima za daljnji rad na unapređenju ponude Kulturnog dobra Dvor Trakošćan, istovremeno nam pokazujući i da potezi koje poduzimamo idu u pravnom smjeru, na obostrano zadovoljstvo i korist, i nas i naših posjetitelja – ističe Pintarić.

Koncerti i izložbe

U ovoj godini, uz redovnu muzejsku djelatnost, u Dvoru Trakošćan pripremaju i prošireni program suradnje koji uključuje održavanje različitih manifestacija, koncerata, predstava, organizaciju vjenčanja, i slično. U galerijskim prostorima, koji su smješteni u dvjema zgradama, povremeno će se održavati izložbe i prezentacije, a sredinom svibnja u katnoj galeriji bit će otvorena izložba umjetnika iz Maribora, slikarice Slađane Matić Trstenjak te kipara Marijana Mirta.
U podnožju Muzeja svake nedjelje u srpnju i kolovozu organizirat će se koncerti, dok će se u prostorima dvorca održavati koncerti u sklopu “Varaždinskih baroknih večeri”. Na prostoru parka organiziraju se pak razna sportska događanja, pa je tako već održan Festival nordijskog hodanja, u srpnju je na rasporedu Utrka za mač grofa Draškovića, zatim slijedi Ravna Gora Trail i dr. Uredit će se i staza za osobe s invaliditetom, izgraditi vanjska hidrantska mreža, a u planu je i uređenje parkirališta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba