“BEZ PROMILA” – završava još jedna godina provedbe projekta prevencije, usmjerenog na smanjenje broja prometnih nesreća

Anketa pokazala da se većina mladih ipak ponaša odgovorno po pitanju konzumacije alkohola i ponašanja u prometu

Objavljeno: 28.04.2019. zagorjeinternational

Završava se još jedna godina provedbe projekta “Bez promila”, kojeg provodi Mreža udruga Zagor s partnerima, Policijskom upravom krapinsko – zagorskom, udrugom Regenerator i Krapinsko – zagorskom županijom.
Riječ je o projektu čije su aktivnosti usmjerene na smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača, a sudjelovale su sve srednje škole s područja Krapinsko – zagorske županije. Više od 900 učenika iz devet srednjih škola uključilo se u provedbu predavanja i akcija “Bez promila“ sa simulacijom s takozvanim “pijanim naočalama“, kojima se simulira iskrivljena percepcija vida, odnosno slika kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju. Na istu temu održane su i edukacije u autoškolama za buduće vozače.

Pozitivni rezultati

Zajedničkim trudom udruge su organizirale i koncert u Zagorskom centru urbane kulture Regenerator u Zaboku, kojim se promoviralo odgovorno ponašanje mladih tijekom izlazaka i vožnje bez utjecaja alkohola. Tijekom mjeseca borbe protiv ovisnosti u prostoru Centra za mlade Krapinsko – zagorske županije održana je tradicionalna konferencija pod nazivom “Mladi, alkohol i vožnja”, kako bi se ukazalo na važnost odgovornog ponašanja u prometu. Tom su prilikom prezentirani rezultati anketnog ispitivanja provedenog među učenicima svih devet srednjih škola po pitanju navika i stavova (ne) konzumacije alkohola prilikom izlazaka i upravljanja vozilom, čiji su rezultati pokazali kako se većina mladih ponaša odgovorno, što ukazuje na to kako preventivne mjere imaju pozitivan učinak. No, još uvijek postoji mali postotak ljudi koji nisu svjesni posljedica, te je upravo radi njih potreban daljnje djelovanje kroz preventivne mjere i projekte.

Promotivni video

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka izradila je promotivni video “Bez promila” koji prikazuje posljedice koje mogu nastati uslijed vožnje pod utjecajem alkohola, a rađen je na temelju provedenih intervjua s mladim osobama i njihovim obiteljima koje su sudjelovale u prometnim nesrećama, zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Video uradak koji je proveden u suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, dostupan je na službenoj stranici i Youtube kanalu Mreže udruga Zagor. (jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba