NAJVEĆA RURALNA MANIFESTACIJA: U Zlatar Bistrici održano 17. Natjecanje orača Krapinsko – zagorske županije

BRAVO, MOMCI: Stjepan Počekal i Vilko Kukec najbolji su zagorski orači

Objavljeno: 27.04.2019. zagorjeinternational

Stjepan Počekal u kategoriji plug ravnjak i Vilko Kukec u kategoriji plug premetnjak pobjednici su 17. po redu Natjecanja orača Krapinsko – zagorske županije. Natjecanje je održano na području Poslovne zone Zlatar Bistrica, u organizaciji Krapinsko – zagorske županije, Općine Zlatar Bistrica, Udruge natjecatelja u oranju KZŽ i Ministarstva poljoprivrede, a sudjelovalo je 11 natjecatelja.
Manifestaciju je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako se radi o izuzetno važnom natjecanju.
– Naše Zagorje svojom konfiguracijom nije Bogom dano za bavljenje poljoprivredom, nemamo velikih i nepreglednih njiva na kojima se može raditi neka velika poljoprivredna proizvodnja, ali to ne znači da se ne trebamo baviti poljoprivredom. Baš iz tog razloga Vlada Republike Hrvatske i mi kao regionalna samouprava i svaka općina i grad trebali bi posebnu pažnju posvećivati upravo poljoprivrednicima i omogućiti im maksimalne uvjete u njihovom poslu. Izuzetno mi je drago što danas imamo mladih orača koji su se javili na ovo natjecanje, ali isto tako što imamo sjajnu generaciju u Srednjoj školi Bedekovčina, jer je bitno je da oni osjete da će u našoj zajednici imati punu potporu u bavljenju poljoprivredom. Mi smo ove godine osigurali kroz mjere ruralnog razvoja 2,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva, a za ovu manifestaciju smo tri puta digli naknade za nagrade, pa tako prva nagrada iznosi pet tisuća kuna, nagrada za drugo mjesto 3500 kuna, te za treće 1500 kuna – pojasnio je župan Kolar.

Novi plug

KZŽ je za natjecanje nabavila novi plug, dvobrazni premetnjak, koji je službeno predan na korištenje Srednjoj školi Bedekovčina, te će služiti učenicima za održavanje praktične nastave.
Kao domaćin natjecanja, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić naglasio je kako je natjecanje orača važno za promociju poljoprivredne proizvodnje i kako je to svojevrsni brend KZŽ.
– Svake godine je sve više orača, a ono što posebno veseli, je to što ove godine sudjeluje puno mladih ljudi koji su se po prvi puta uključili. A da smo naučili aplicirati projekte na različite fondove, kroz natječaje koje objavljuju i Krapinsko – zagorska županija i razna ministarstva, pokazuje ova kvaliteta tehnike koja je ovdje. Jasno, to sve privlači i posjetitelje, ali pokazuje i da je županijsko natjecanje orača jedno prestižno natjecanje, te je vrlo važno pobijediti. Jedan dobar i krasan posao radi i naša srednja poljoprivredna škola, te se ovdje može vidjeti i njihov traktor s plugom koji je ovdje prezentiran kako bi posjetitelji mogli vidjeti na kakvoj se opremi izgrađuju naši budući kadrovi. Važno je istaknuti i kako je među mladim oračima koji sudjeluju na natjecanju, njih 80 posto upravo završilo Srednju školu Bedekovčina – naglasio je načelnik Miholić.

Tradicijsko oranje

Prije početka natjecanja, Mirko Majsec, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, vjerno je prikazao tradicijsko oranje konjskim zapregama, te se osvrnuo i na trenutnu situaciju uzgoja konja na području županije.
– Situacija se popravlja, dobili smo neke malo veće poticaje, no, iako brojčano nismo jaki, po kvaliteti smo zasigurno pri samom vrhu – zaključio je Majsec.
Manifestaciji je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomir Majdak.
– Oranje je s jedne strane sportska, a s druge ruralna disciplina, odnosno, najveća ruralna manifestacija. Državno natjecanje ove će se godine održati u Sisačko – moslavačkoj županiji i to je jedna od rijetkih manifestacija gdje poljoprivrednici mogu pokazati svoja znanja i vještine, a s druge strane i educirati se preko Ministarstva poljoprivrede u sklopu nove Uprave za savjetodavni i stručni rad. Cilj nam je isto tako naglasiti naše tradicijske običaje. Uvijek su orači Krapinsko – zagorske županije bili pri samom vrhu, pa tako imamo povijesni, najbolji plasman u Biogradu, kada je Tomislav Kuharić bio osmi, što je najbolji plasman hrvatske reprezentacije na svjetskom natjecanju – rekao je Majdak. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba