Saborski zastupnik Žarko Tušek i načelnica Lobora Ljubica Jembrih na press konferenciji prezentirali strateške projekte koje Vlada provodi na području općine te obišli rekonstruiranu cestu Horvati – Viški

ZNAČAJNA STVAR ZA DJECU IZ LOBORA I OKOLICE: Iz EU fondova povukli desetak milijuna kuna, od kojih je 7,5 milijuna za vrtić, a u srijedu doznali i za “šlag na torti” – Lobor dobiva Osnovnu glazbenu školu

Objavljeno: 25.04.2019. zagorjeinternational

U prostorijama Općine Lobor održana je konferencija za medije, na kojoj su saborski zastupnik Žarko Tušek i načelnica Ljubica Jembrih govorili o strateškim investicijama Vlade RH na području općine Lobor te o osnivanju Osnovne glazbene škole pri OŠ Franje Horvata Kiša. Žarko Tušek je rekao kako na području Krapinsko – zagorske županije nema niti jedne jedinice lokalne samouprave koja nema neki od ozbiljnih projekata.

– Želim istaknuti da vrlo dobrom politikom Vlade Republike Hrvatske i pametnim korištenjem Strukturnih fondova Europske unije u svakom mjestu Krapinsko – zagorske županije možemo napraviti vrlo veliki iskorak. Važno je spomenuti brojku, od dvije milijarde kuna investicija u Zagorju. Što se tiče same općine Lobor, ovdje se radi o dva mega projekta, koja se financiraju operativnim mjerama Vlade i strukturalnih EU fondova, a to su dječji vrtić  i velika rekonstrukcija nerazvrstane ceste Horvati – Viški. Projekt vrtića, zasigurno je jedan od najimpozantnijih, u svojoj vrijednosti prelazi preko devet milijuna kuna. Ova cesta koju sam spomenuo je gotova te ćemo je danas obići.  Tu su i mnogi drugi projekti koje realiziramo ili ćemo realizirati preko raznih ministarstava. S Općinom Lobor imamo jedan kvalitetan i partnerski odnos i ponosan sam na rad načelnice i njezinih suradnika. Pozivam sve mlade ljude da se naslone na ove projekte i da čine sve kako bi upravo ovdje osnivali svoje obitelji te participirali u društvenom i obiteljskom životu. Tome će sigurno doprinijeti i jedna radosna odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja, a to je da će općina Lobor biti jedno od rijetkih mjesta na području Hrvatskog zagorja, koje će dobiti Osnovnu glazbenu školu. Taj projekt će uz sve festivale koji se ovdje događaju, doprinijeti da Lobor ostane i u budućnosti postane još ugodnije mjesto za život – istaknuo je Tušek.

 Školi gravitira oko 650 učenika

Na konferenciji je bio i ravnatelj Oš Franje Horvata Kiša Krešimir Krivdić, koji je kazao  kako je Osnovna glazbena škola velika stvar ne samo za Lobor, nego i za susjedna mjesta, jer ovaj dio Zagorja nije bio dobro pokriven s osnovnim glazbenim obrazovanjem.

– Sigurno je jedan od najvećih argumenata bio taj što zaista u ovom dijelu Zagorja glazbene škole nije bilo. Lobor je idealno geografsko mjesto za osnovne škole iz Mihovljana, Mača, Zlatara i Belca te malo udaljenije Zlatar Bistrice, Budinščine i Bedekovčine. Prema glazbenoj školi koja će biti otvorena gravitira najmanje 650 učenika. U Loboru imamo pet glazbeno obrazovanih ljudi, tako da možemo pokriti sve programe, jer smo dobili odobrenje da možemo otvoriti pet programa – za klavir, harmoniku, trubu, klarinet i tambure. Siguran sam da će u tom spektru život u Loboru postati još bolji, jer imamo međunarodni festival, KUD-ove, orkestre i mnoga druga događanja – naglasio je Krivdić.

Rekonstrukcija općinske zgrade

Načelnica je rekla kako je proračun Općine veći od devet milijuna kuna te se osvrnula na projekte realizirane u prošloj godini.

– Realizirali smo niz projekata, od uređenja prve faze parkirališta na mjesnom groblju u Loboru, sanacije klizišta, sanacije nerazvrstanih cesta i slično. Za te smo projekte iz resornih ministarstava dobili oko 2,5 milijuna kuna. Dobili smo ugovor za izgradnju dječjeg vrtića što je san već više od deset godina. Priprema javne nabave za vrtić je u tijeku i kroz nekoliko dana će biti otvorena. Ove smo godine na natječaje ministarstava prijavili nastavak uređenja parkirališta na mjesnom groblju, te nastavak sanacije nerazvrstanih cesta. Na području općine imamo oko 90 kilometara nerazvrstanih cesta, od toga je 50 kilometara asfaltiranih, a ostalo planiramo krenuti ove godine. Planiramo i dalje koristiti sredstva iz  Europskih fondova, tako da sada na Mjeri 7.4.1.  imamo prijavljenu rekonstrukciju općinske zgrade i kulturni centar, a na Mjeru 8.5.2.  prijavili smo uređenje staze i postavljanje informativnih ploča prema Cukovcu. Želimo razviti turizam na području općine, jer imamo puno potencijala. Također, puno pažnje posvećujemo djeci i našim mladima, gradit ćemo dječji vrtić te smo dobili Osnovnu glazbenu školu, povećali smo broj i iznos stipendija, sufinanciramo vrtić, sufinanciramo učeničke domove te se uključujemo u sufinanciranje projekata koje organizira Osnovna škola. U planu su brojni projekti i vjerujem da ćemo ih uspjeti realizirati te da ćemo dalje imati podršku Vlade Republike Hrvatske – zaključila je Jembrih.

Nakon konferencije za medije saborski zastupnik Tušek i načelnica Jembrih obišli su rekonstruiranu cestu Horvati – Viški te sanaciju klizišta “Štrekica” u Starom Golubovcu. Sveukupna vrijednost radova rekonstrukcije ceste bila je preko 2,4 milijuna kuna, a financirana je sredstvima iz EU fondova. (ab, ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba