KAKVA ČAST! Hrvatskog znanstvenika, koji je do odlaska na fakultet živio u Mariji Bistrici, smjestili u društvo s Darwinom, Einsteinom i više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade

Ivan Đikić izabran za člana američke Akademije znanosti i umjetnosti

Objavljeno: 25.04.2019. zagorjeinternational

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić izabran je za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti, jedne od najstarijih i najprestižnijih znanstvenih institucija u SAD-u, među čijim je članovima više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade, piše Jutarnji list.

Niz priznanja

Đikić je inače od svoje desete godine do odlaska na fakultet živio u Mariji Bistrici, majčinom rodnom mjestu, a prije godinu i pol u intervjuu za Zagorje International je kazao da mu je to bio najljepši dio odrastanja.
Đikić je danas jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Dobitnik je niza priznanja, među kojima se ističu najprestižnija njemačka znanstvena nagrada “Gottfried Wilhelm Leibniz” za 2013, nagrade američkog (AACR) i europskog (EACR) udruženja za rak, Hans Krebs 2010. te William C. Rose 2013. Član je Leopoldine, njemačke akademije znanosti te je jedan od trojice osnivača Frankfurtskog instituta za rak (Frankfurt Cancer Institute; FCI), posebne vrste translacijskog onkološkog centra.
– Duboko sam počašćen što se mogu pridružiti ovom krugu istaknutih osoba. Zahvaljujem svim prošlim i sadašnjim članovima mog laboratorija, mojim mentorima, kolegama na Sveučilištu Goethe i mojoj obitelji na trajnoj podršci i prijateljstvu. Članstvo u Američkoj akademiji pruža mi dodatne mogućnosti za unapređenje znanosti i obrazovanje mladih – rekao je Đikić, redoviti profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Izabrano ih 200

Za članstvo u Američkoj akademiji ove godine bilo je nominirano više od 1300 znanstvenika, književnika, umjetnika i zaslužnih javnih osoba, a izabrano je njih 200. Ivan Đikić jedan je od 42 stranca koji su postali novi članovi ove prestižne institucije. Zanimljivo je da su ove godine za članove Akademije izabrani i bivša američka prva dama Michelle Obama, književnik Jonathan Franzen, američka filozofkinja Judith Batler te novinar James M. Fallows. Svečana ceremonija bit će održana u listopadu u Cambridgeu, u saveznoj državi Massachusetts.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba