ULAGANJA U ZGRADE DOMA ZDRAVLJA U VARAŽDINU, IVANCU I VINICI: Potpisani 2,1 milijun kuna vrijedni ugovori, za lakši pristup osobama s invaliditetom

“U Varaždinskoj županiji bit će omogućeno više od 220 novih zdravstvenih usluga, prvenstveno u ruralnim područjima”

Objavljeno: 24.04.2019. zagorjeinternational

Osobama s invaliditetom te teže pokretnim osobama iz Varaždinske županije osigurat će se lakši pristup zdravstvenim uslugama u zgradama Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, u Varaždinskoj ulici u Ivancu, kao i u Vinici.

Ugovore vrijedne 2,1 milijun kuna potpisao je župan Radimir Čačić s direktorima tvrtki izabranih u postupku javne nabave, Zvjezdanom Erceg iz Core upravljanja, Romanom Svetecom iz Energo-S-a i Dragom Vlašićem iz tvrtke Vlašić DN usluge.

Ulaganja se odvijaju u sklopu EU projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji”, čiji je nositelj Varaždinska županija, a parter Dom zdravlja. Ukupna vrijednost je 12,8 milijuna kuna, od čega se oko 7,3 milijuna kuna odnosi na nabavu medicinske opreme za 50-ak ordinacija diljem županije, a oko 4,6 milijuna kuna na infrastrukturne radove.

18.000 osoba

– U sklopu ovog projekta ulaže se u objekte Doma zdravlja na ukupno sedam lokacija, a svima je cilj olakšati pristup za 18.000 osoba s invaliditetom i teže pokretne osobe iz županije. Najveće ulaganje vrijedno 1,7 milijuna kuna je ono u rekonstrukciju objekta u Vinici, koji je izgrađen još krajem 19. stoljeća. Bit će dograđen prostor površine 74 četvorna metra, pa će u objektu biti smještena još jedna ordinacija liječnika opće prakse, soba za sestre, proširena će biti čekaonica za pacijente, uređeni sanitarni čvorovi, a predviđen je i novi ulazni prostor koji će omogućiti nesmetan pristup svima, pa tako i osobama slabije pokretljivosti – rekao je župan Čačić.

Te radove će izvoditi zajednica ponuditelja Core upravljanje d.o.o. i Energo-S d.o.o., a rok za završetak je šest mjeseci.

U zgrade Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu te Varaždinskoj ulici u Ivancu bit će uloženo gotovo 400.000 kuna, a bit će adaptirani ulazi u zgrade te stubišta. Radove će izvoditi tvrtka Vlašić DN usluge d.o.o., a rok za završetak je mjesec dana.

I dok će ti radovi sada početi, na druge tri lokacije uskoro će biti gotovi.

– U zgradi Doma zdravlja u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu već su pri kraju radovi na ugradnji dizala i adaptaciji ulaza, a u sljedećih mjesec dana završit će i ugradnja podiznih platformi te prilagođenih pristupnih rampi u domovima zdravlja u Lepoglavi i u Ludbregu. Preostaju još jedino radovi u zgradi Doma zdravlja u Novome Marofu, a vjerujemo da će i taj postupak javne nabave ubrzo biti priveden kraju – istaknuo je Čačić.

Vrijedni uređaji

Podsjetio je da je u sklopu projekta već isporučena većina vrijedne opreme za 50-ak ordinacija diljem županije.

– U županiji će biti omogućeno više od 220 novih zdravstvenih usluga, prvenstveno u ruralnim područjima. Primjerice, nabavljeni su važni uređaji za ginekološke ordinacije, 3D i 4D ultrazvuk, Dom zdravlja u Ivancu sada ima milijun kuna vrijedan RTG uređaj, dok je u RTG kabinetu Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu već počeo raditi digitalni ortopan. Iznimno je važno što smo iz EU fondova za ovaj projekt uspjeli povući 10,9 milijuna kuna ili 85 posto, dok Županija mora osigurati 15 posto ili gotovo 2 milijuna kuna. Budući da smo iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dobili povrat od 1,2 milijuna kuna, za ovaj važan projekt moramo izdvojiti manje od 800.000 kuna – zaključio je župan.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter