Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek na konferenciji za medije predstavio je 2. reviju vina hrvatskih autohtonih sorata “Vina od davnina”, koja se u petak i subotu održava u zagrebačkoj Art galeriji Lauba

NAJBOLJI “PUŠIPEL PRESTIGE 2015.” BRANIMIRA JAKOPIĆA: “Ovakva jedinstvena manifestacija potrebna je Hrvatskoj – na jednom mjestu okupljena su isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele zemlje”

Objavljeno: 24.04.2019. Alen Brodar

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek na konferenciji za medije u Ministarstvu poljoprivrede predstavio je 2. reviju vina hrvatskih autohtonih sorata “Vina od davnina”, koja se održava 26. i 27. travnja 2019. u Art galeriji Lauba, u Zagrebu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta “Vina od davnina”. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, a svi se mogu prijaviti na mail: [email protected].
– Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a “Vina od davnina” su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Nagrađena vina

Proglašeni su šampioni 2. ocjenjivanja vina hrvatskih autohtonih sorata koje je prethodilo reviji, a održano je prošli tjedan u prostorijama Ministarstva poljoprivrede. Vina su ocjenjivale dvije peteročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača, enologa.
Za ovogodišnju reviju “Vina od davnina” ocijenjeno je 130 uzoraka vina od 34 autohtonih sorata vinove loze. Kako je istaknuto, povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.
Najbolje ocijenjeno vino tako je Pušipel prestige – izborna berba bobica 2015., Vinogradarstvo – podrumarstvo Branimira Jakopića, Železna gora.

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska, je Pušipel 2018., Vinarije Preiner, Sveti Urban.

Šampionom u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija proglašena je Malvasija dubrovačka 2018., Malvasija Karaman obrt, Pridvorje, dok je šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner Malvazija istarska 2018., In Sylvis vina (OPG Zgrablić Marko), Sv. Petar u Šumi.

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija je Crljenak 2015., Poljoprivredne zadruge “Maslina i vino” iz Polače, dok je šampionom u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner proglašen Teran 2016., OPG-a Dario Sirotić iz Buzeta.

Prepoznali napore

– Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima – rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Vinarima s najbolje ocijenjenim vinima će potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak na otvorenju revije dodijeliti šampionska odličja.

Ocijenjena vina će na reviji u zagrebačkoj Art galeriji Lauba biti izložena u petak i u subotu te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba