Povodom Dana općine Đurmanec, načelnik Damir Belošević i saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek istaknuli su najznačajnije projekte na području općine, poput gradnje novog vrtića, završetka sportske dvorane i cestogradnje

VELIKI CIKLUS INVESTICIJA U KZŽ: “Samo je u Đurmanec izravno stiglo 15-ak milijuna kuna EU novca. To će promijeniti vizure i kvalitetu života ovog kraja i općine”

Objavljeno: 23.04.2019. Alen Brodar

Povodom Dana općine Đurmanec, načelnik Damir Belošević i saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, zapalili su svijeće hrvatskim braniteljima kod spomenika Željka Pavića, a potom su u općinskim prostorijama održali konferenciju za medije, na kojoj su istaknuli najznačajnije projekte na području općine koji su realizirani ili su u tijeku.

Dvije milijarde kuna

– Krapinsko – zagorska županija je u cijelosti u velikom ciklusu investicija. U ovom trenutku u programima koji se odnose na gospodarstvo je iznos veći od 250 milijuna kuna direktnih investicija, kroz programe poljoprivrede i ruralnog razvoja na KZŽ idu investicije u vrijednosti više od 400 milijuna kuna, od kojih veliki dio od toga otpada i na 100 milijuna kuna na vrtiće na području KZŽ. Prometni projekti su svi u svome tijeku, kvalitetno se razvijaju i imaju zdravu dinamiku te je ukupna vrijednost investicija u promet, ako govorimo samo o cestogradnji gotovo 400 milijuna kuna, plus megaprojekt elektrifikacije pruge “teži” od 500 milijuna kuna, a u kontekstu aglomeracije na području KZŽ raspisani su natječaji vrijedni 700 milijuna kuna.

Smatramo da je to posljedica jedne kvalitetne, odgovorne i stabilne politike aktualne Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem, ali i jedan od zamašnjaka investiranja koje se dogodilo kao posljedica mudrog i kvalitetnog korištenja Europskih fondova, mudrog i kvalitetnog razvoja naše europske priče, a onda i partnerskog odnosa Vlade RH, svih naših europskih zastupnika koji dolaze s pozicije Vlade i koji rade na tim projektima, kako bi se osmišljavali što kvalitetniji i što bolji operativni programi. Tako je jedan dio tih programa predviđen i za općinu Đurmanec, sukladno partnerskom odnosu načelnika Općine, Vlade RH te pametne strategije razvoja općine s pozicije Europskih fondova. Uz sve ostale projekte koje Općina radi uz podršku Vlade RH, želimo naglasiti dva ključna, velika, a to je projekt vrtića u vrijednosti od 9,3 milijuna kuna, od kojih na EU sredstva otpada gotovo 7,5 milijuna kuna te rekonstrukcija nerazvrstane ceste kroz mjeru 7.2 ruralnog razvoja, u iznosu od 6,6 milijuna kuna. Mislimo da su taj novac i ti projekti zasigurno nešto što će promijeniti vizure ovog kraja i općine, koje su, da nema tog novca i takvih mjera zapravo, gledajući s pozicije lokalne samouprave, relativno nedostižne. Stoga čestitke i načelniku i njegovom timu te se veselimo i daljnjem partnerskom odnosu s Vladom RH, kao i novim projektima ovdje u općini Đurmanec i cijeloj KZŽ – nabrojio je Žarko Tušek, na kojeg se nadovezao načelnik Belošević, rekavši da je uz spomenuta dva, odrađen i niz drugih projekata, od kojih je jedan i skori konačni završetak školske sportske dvorane, koja se gradi zajedno s KZŽ.

– Završetak radova na dvorani predviđa se krajem svibnja, znači otvorenje će biti negdje početkom lipnja te će iduća generacija školaraca konačno imati uvjete za odvijanje tjelesne kulture dostojne 2019. godine – kazao je Belošević te nabrojio i niz drugih projekata koji su završeni ili su u tijeku.
– Uz potporu Vlade RH i ministarstva odradili smo brojne značajne komunalne aktivnosti, poput sanacije klizišta u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, gdje smo dobili potporu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u iznosu od 800 tisuća kuna. Isto tako smo uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva u iznosu od 800 tisuća kuna izvršili modernizaciju nerazvrstanih cesta presvlačenjem novog sloja asfalta. Uz pomoć javnih poduzeća provodimo kontinuirano infrastrukturne projekte, poput uređenja vodotoka i izgradnje vodovodne mreže te ovim putem zahvaljujem Hrvatskim vodama na investiciji većoj od 3, 5 milijuna kuna u prethodnom razdoblju.

Gradnja državne ceste

Također, u budućem razdoblju, nakon izgradnje vrtića, najveća investicija na području općine Đurmanec će biti rekonstrukcija državne ceste D 207, znači od Đurmanca do graničnog prijelaza Lupinjak, tu će biti investitor Hrvatske ceste. Trenutno je taj projekt u fazi ishođenja građevinske dozvole, za koju vjerujem da ćemo je imati do kraja ove godine, budući da je lokacijska dozvola već ishođena. Tako bi prva faza te izgradnje trebala krenuti sljedeće godine. U suradnji s Hrvatskim cestama ove godine ćemo izvršiti i izgradnju pristupne ceste u Gornjem Maclju kod naselja Bušulji, gdje je Općina sama financirala projektnu dokumentaciju, a Hrvatske ceste su osigurale u svom proračunu blizu dva milijuna kuna za izgradnju te ceste, kako bi mještani Gornjeg Maclja imali legalan pristup na državnu cestu. Radi se još mnogo drugih projekta manjih vrijednosti uz potporu i Ministarstva branitelja oko obilježavanja Dana državnosti, te uz potpore drugih ministarstva, tako da velika hvala Vladi i ministarstvima, zahvaljujući kojima smo došli i do sredstava iz EU fondova – kazao je Belošević.
Na novinarski upit kada bi trebala početi gradnja vrtića, rekao je da je raspisan natječaj te da bi radovi, ako sve bude u redu s javnom nabavom, trebali početi krajem lipnja ili početkom srpnja.
– Rok izvođenja radova bit će deset mjeseci, što znači da ćemo u proljeće sljedeće godine, vjerojatno uoči Dana općine Đurmanec, imati otvorenje. Vrtić će biti kapaciteta četiri odgojne grupe, znači 80 djece, a bit će rađen prema najvišim standardima koji se tiču održavanja, grijanja i smanjenja dugoročnih troškova. Bit će smješten u neposrednoj blizini škole i sportske dvorane, tako da završetkom tog projekta zaokružujemo jedan ciklus na području brige za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje na području općine Đurmanec – zaključio je Belošević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba