Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan Općine Đurmanec, Župe sv. Jurja i OŠ Đurmanec – dodijeljena i priznanja Općine za 2018. godinu te nagrade učenicima za najbolje radove na temu domoljublja i vjere

NAČELNIK BELOŠEVIĆ: Pred nama su gradnja dječjeg vrtića i sanacija nadvožnjaka na ulazu u kružni tok te niz drugih projekata značajnih za boljitak općine

Objavljeno: 23.04.2019. ivanabelosevic

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Đurmanca, koju je otvorio potpredsjednik vijeća Marko Rodić, proslavljen je Dan Općine, Osnovne škole Đurmanec i Župe sv. Jurja.Tom je prilikom načelnik Damir Belošević govorio o najvažnijim projektima koji su na području općine realizirani u posljednjih godinu dana.

– Pred nama je završetak izgradnje školske sportske dvorane, koja bi trebala biti završena sredinom svibnja. Tu je i izgradnja dječjeg vrtića, čija je procijenjena vrijednost 9,3 milijuna kuna, od čega je više od 7,4 milijuna kuna odobreno od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, dok će ostatak financirati Općina Đurmanec. Završena je sanacija triju klizišta i to u naseljima Goričanovec, Krušlini i Hlevnica u vrijednosti 1,1 milijun kuna. Također, završeni su vodoopskrbni sustavi Hlevnica –Lupinjak te Visoka zona Macelj. U tijeku je modernizacija i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Podbrezovica – Sambolički – Lepaji, za koju su odobrena financijska sredstva u vrijednosti većoj od 6,5 milijuna kuna iz EU fondova. Asfaltirano je nekoliko nerazvrstanih cesta na području općine, a treba i  spomenuti početak izgradnje spojne ceste u Gornjem Macelju kod Košulja, za koju je Općina financirala projektnu dokumentaciju i riješila imovinsko pravne odnose. Očekujemo i početak sanacije nadvožnjaka na ulazu u kružni tok u Đurmancu – naglasio je načelnik Belošević te dodao kako se puno ulaže u djecu i mlade te financijski pomaže udrugama.

 Realizirani veliki projekti

Sjednici je prisustvovao i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

– Došao sam dati podršku načelniku i svim vijećnicima za sav onaj posao koji su učinili u ovih godinu dana. U općini Đurmanec se uistinu dobro radi, a to govori i niz projekata koji su realizirani ili su pri kraju realizacije. Tu je i niz projekata koji su potpomognuti iz EU fondova i iz programa Vlade Republike Hrvatske, a to je modernizacija jedne nerazvrstane ceste, te početak gradnje dječjeg vrtića. Pred nama je i mega projekt rekonstrukcije državne ceste Đurmanec – Hromec, koje će biti realiziran  uz pomoć Hrvatskih cesta i za koji se do kraja ove godine očekuje završetak svih pripremih radnji i raspisivanje natječaja – rekao je Tušek.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar  kazao je kako su pri kraju radovi na završetku školske sportske dvorane, koja bi trebala biti otvorena početkom lipnja.

– Ona će biti najljepši poklon, prije svega djeci i nastavnicima škole, a nakon toga svim udrugama na području općine Đurmanec i svim stanovnicima. Ovdje će započeti još jedno gradilište, jer u petak raspisujemo natječaj za energetsku obnovu škole. Radit će se nova fasada, krovište i nova stolarija. Vrijednost investicije je preko 7,5 milijuna kuna. Time ćemo mi kao Županija pomoći razvoju općine Đurmanec – istaknuo je Kolar.

U ime gradonačelnika i načelnika na postignutim rezultatima i projektima načelniku je čestitao gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Priznanja i nagrade

Dodijeljena su priznanja Općine Đurmanec za 2018. godinu.

Plaketa Općine dodijeljena je Marijanu Cesarcu iz Hlevnice za postignute  zapažene rezultate na području promicanja vrijednosti demokratskog društva, koji je svojim upornim i uspješnim radom te nesebičnim zalaganjem u udrugama civilnog društva pridonio promoviranju ugleda Općine, Miji Družincu iz Đurmanca za doprinos u razvoju Općine, nekad Mjesne zajednice, odnosno za rad, angažman i za postignute zapažene rezultate na području vatrogastva.  Zatim obrtu “S&V“, vlasnika Branka Peteka iz Đurmanca, te Restoranu “Zagorka“, vlasnika Stanislava Krkala iz Đurmanca, koji su znatno pridonijeli razvoju gospodarstva i obrtništva na području općine Đurmanec, za više od 30 godina rada i postojanja.

Zahvalnice općine dobili su Kuburaško društvo “Sv. Juraj – Hlevnica“,  za dugogodišnji rad –i posebno zalaganje u održavanju starih običaja i tradicije pucanja iz kubure, Lucija Belošević iz Đurmanca, te njezina mentorica Đurđa Zubić. Lucija je učenica OŠ Đurmanec, koja je prošle godine na državnom natjecanju iz tehničke kulture, u kategoriji  Maketarstva i modelarstva, osvojila prvo mjesto za što joj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo nagradu Oskar znanja te Borisu Pospišu iz Đurmanca, koji je svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem kao predsjednik Sportskog društva Đurmanec i aktivnim sudjelovanjem u kulturnom i društvenom životu doprinio promicanju, razvitku i unapređenju sportskog i kulturnog života svoje sredine.

Ove godine po prvi puta Društvo hrvatskih katoličkih muževa Župe Đurmanec, u suradnji s Osnovnom školom Đurmanec, organiziralo je nagradni natječaj za učenike OŠ Đurmanec na dvije teme – ljubav prema domovini i katolička vjera – moje poimanje vjere. Pravo sudjelovanja imali su svi učenici od prvog do osmog razreda, uključujući i sve područne škole – Putkovec, Macelj i Hromec. Na natječaju je sudjelovalo 92 djece, među kojima su izabrani najbolji radovi. U kategoriji od prvog do četvrtog razreda, za literarno stvaralaštvo nagrađeni su Sara Belošević i Antonio Poslon iz trećeg razreda te Emily Vrhovec iz četvrtog razreda. U kategoriji od petog do osmog razreda za literarno stvaralaštvo nagrađeni su radovi Magdalene Horvat iz 7a razreda te Dore Ptičar i Lire Pavić iz 8b razreda.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda za likovno stvaralaštvo nagrađeni su Lorena Hršak iz prvog razreda te Lara Petek i Nika Kunštek iz trećeg razreda.U kategoriji od petog do osmog razreda za likovno stvaralaštvo nagrađeni su Lora Vešligaj iz 6b razreda, Marko Korolija iz 7a razreda i Laura Smiljanec iz 8a razreda. Dodijeljena je i posebna nagrada drugom razredu za grupni likovni rad.

Dodijeljene su i nagrade za najljepše okućnice i vrtove na području općine.

Sjednici su prisustvovali i saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, direktor Hrvatskih voda vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Zvonko Marenić, zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, župnik župe sv. Jurja Đurmanec fra Vlado Mustač, direktori i ravnatelji javnih ustanova i poduzeća te mnogi drugi.

Dodajmo da je u župnoj crkvi sv. Jurja održana svečana sveta misa koju je predvodio mons. Zvonimir Sekelj, a misno slavlje je upotpunila Klapa Sv. Jurja Hrvatske ratne mornarice. Nakon mise je predstavljena knjiga “Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije”.



KRAPINSKO – ZAGORSKI ŽUPAN ŽELJKO KOLAR OBIŠAO ŠKOLSKU SPORTSKU DVORANU U ĐURMANCU, ZA KOJU SE UPORABNA DOZVOLA OČEKUJE DO KRAJA SVIBNJA

“Ova dvorana je sjajno opremljena, ona će biti najljepši poklon, prije svega djeci i nastavnicima škole, a nakon toga i svim stanovnicima Đurmanca”

Prije početka svečane sjednice Općinskog vijeća, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek, načelnik Đurmanca Damir Belošević i ravnatelj škole Krešimir Kralj obišli su školsku sportsku dvoranu u Đurmancu te se uvjerili kako radovi izgradnje idu prema kraju.

Župan Kolar rekao je da su se nadali da bi otvaranjem ove dvorane najljepše čestitali Dan Općine i Dan Županije.

– Mnoštvo kišnih dana i nešto problema oko nabavka same opreme, dovelo je do toga da će uporabna dozvola biti gotova 31. svibnja. Radovi su stvarno u završnoj fazi, u četvrtak će se postaviti i parket te bi radovi trebali biti gotovi do 17. svibnja. Vrijednost ugovora koji smo potpisali za završetak izgradnje je 11,7 milijuna kuna, toliko će ona i koštati, dok je ukupna vrijednost preko 20 milijuna kuna. Ova dvorana je sjajno opremljena, ima opremu i za penjanje, a to ne možete vidjeti u ni u mnogim dvoranama diljem Hrvatske – naglasio je župan Kolar.

Načelnik Damir Belošević rekao je da je gradnja dvorane počela 2010. godine.

– Prošlo je skoro devet godina, ali evo sve ide prema kraju i dvorana će kroz mjesec dana biti u funkciji. Dvoranu će koristiti učenici Osnovne škole za nastavu tjelesne aktivnosti, sve naše udruge i mještani. Županija je u ovaj projekt unijela preko 14 milijuna kuna, Općina 3,5 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova 820 tisuća kuna i Fond za zaštitu okoliša 1,7 milijuna kuna – istaknuo je Belošević.

Ravnatelj OŠ Đurmanec Krešimir Kralj kazao je da su učenici nestrpljivi i da najviše čekaju otvorenje dvorane, a nastava tjelesne kulture sad se najviše odvija vani i u jednoj improviziranoj učionici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba