Ususret nadolazećem Danu općine Gornja Stubica, razgovarali smo s načelnikom Jasminom Krizmanićem

U godinu dana povukli gotovo 10 milijuna kuna iz EU fondova: “Sve što smo prijavili, to smo i dobili“

Objavljeno: 20.04.2019. zagorjeinternational

I ove će godine Općina Gornja Stubica 24. travnja, svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježiti Dan općine i Župe svetog Jurja, te 26. obljetnicu svog postojanja. Tim smo povodom razgovarali s Jasminom Krizmanićem, načelnikom općine, o projektima i investicijama koji su realizirani od prošle svečane sjednice, kao i o onima koji su planirani za daljnje razdoblje.

Možete nam nabrojati najvažnije projekte i investicije u proteklih godinu dana?

Što se tiče projekata koji su realizirani, svakako bih naglasio projekt izgradnje nogostupa uz županijsku cestu od Gornje Stubice prema Svetom Mateju, čija je izgradnja koštala gotovo 3,5 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo 70 posto sredstava, dok su preostalih 30 posto osigurale Županijske ceste, a ostatak Općina. Zatim smo imali sanaciju Kućice pod lipom, gdje se radilo o investiciji od 138 tisuća kuna, od čega je 100 tisuća kuna financiralo Ministarstvo kulture, dok je drugi dio sredstava osigurala općina, a pritom je sanirano krovište te vanjski i unutarnji zid kućice. Sljedeći realizirani projekt u vrijednosti od 100 tisuća kuna je izgradnja javne LED rasvjete u naselju Vinterovec, a sanirano je i klizište u Slanom Potoku, gdje smo izgradnjom potpornog zida u dužini od 180 metara, te sanacijom cestovnog odvodnog jarka na određeni način omogućili siguran promet školskog autobusa i pješaka. Ta je investicija bila vrijedna 1.100.000 kuna od čega je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinanciralo projekt sa 600 tisuća kuna. Izvršena je i prva faza proširenja mjesnog groblja koja je koštala 700 tisuća kuna od čega je 325 tisuća kuna sufinanciralo ministarstvo. Po meni jedan od najbitnijih projekata je projekt poslovne zone Gornja Stubica, odnosno prostor bivše Done koji je vitaliziran ulaskom 13 naših poduzetnika koji su prepoznali važnost i potrebu za ulaskom u taj prostor,a veliku ulogu u samom tom procesu revitalizacije odradio je i naš Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije, te KZŽ i župan, što je primjer odlične suradnje općine i KZŽ.

Koji su od tih projekata financirani sredstvima iz EU fondova? Koliko ste sredstava iz EU fondova povukli prošle godine?

Tu je projekt izgradnje nerazvrstane ceste Šagudovec – Sekirevo Selo, naime investicija vrijedna oko 2.200.000 kuna u potpunosti je financirana sredstvima Europskog fonda. Nadalje, dobili smo 190 tisuća kuna za izgradnju strategije i razvoja općine Gornja Stubica za razdoblje 2018/2028. i naposljetku, ono što je nama najvažnije, a to je natječaj vezan za izgradnju dječjeg vrtića čija ukupna vrijednost iznosi skoro devet milijuna kuna, a odobreno nam je 7,4 milijuna kuna. Dakle, sve što smo prijavili to smo i dobili.

Ima li projekata u pripremi koje tek namjeravate prijaviti na natječaje?

Što se tiče naših planova prijavili smo prema Ministarstvu regionalnog razvoja i Fondova Europske unije projekt modernizacije javne rasvjete vrijedan oko milijun kuna, nadalje Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja projektirali smo asfaltiranje nerazvrstanih cesta u naseljima Dubovec, Hum Stubički, Karivaroš i Modrovec za što traženi iznos financiranja iznosi negdje oko 45 posto ili 450 tisuća kuna. Prijavili smo i projekt druge faze proširenja groblja za koji nam treba oko 650 tisuća kuna, te smo se javili na natječaj Središnjeg državnog ureda za šport glede izgradnje malonogometnog igrališta u prostoru Sportskog centra. Što se tiče daljnjih prijava, Hrvatskim vodama prijavili smo projekt sanacije klizišta koja su nastala na području naše općine.

Kakvi su Vam planovi za daljnje razdoblje? Koji su projekti u tijeku, odnosno, koje projekte namjeravate realizirati ove godine?

Prošle su nam godine dodijeljena sredstva u iznosu od sedam milijuna kuna za energetsku obnovu Osnovne škole Matija Gubec te očekujemo ove godine početak radova. Ono što je bitno istaknuti je da smo ove godine potpisali sporazum s KZŽ o izradi dokumentacije za izgradnju sportske dvorane. Također, predviđen je i početak izgradnje doma zdravlja. Dakle, to su projekti koje ćemo planirati tijekom ove godine i nadam se nešto od njih realizirati do sljedećeg Jurjeva. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba