Upoznajte velečasnog Dragutina Gerecija, zaljubljenika u tradiciju i folklor te ponosnog člana kuburaškog društva

PRVA KUBURA VINAGORE: Više nema proštenja bez pucnja vlč. Drageca

Objavljeno: 20.04.2019. Jelena Jazbec

Vlč. Dragutin Gereci (42), ili velečasni Dragec, kako se sam najradije predstavlja, upravljanje Župom Vinagora preuzeo je 2014. godine i od tada se, kažu župljani, mnogo toga u tom kraju promijenilo. Nabolje ili nagore, na svakome je da procijeni sam, no, činjenica jest, vinagorskog župnika znaju svi. Najprije je sa sobom na Vinagoru doveo pomalo neobičnog ljubimca, smeđeg pastuha Krokija, pa ga se povremeno može sresti kako jaše vinagorskim putevima i puteljcima, a onda je stigla i labradorica Frida, bez koje velečasni više ne ide gotovo nigdje.

No, osim ljubavi prema životinjama, veliki je zaljubljenik u folklor i tradicijske običaje, stoga ne čudi da se čim je došao na Vinagoru, sprijateljio s članovima Kuburaške udruge “Vinagorska kubura“, a nije prošlo ni mnogo vremena prije nego što je prvi puta zapucao iz kubure.
– Rodom sam iz mjesta Laz, koje je inače najpoznatije po izradi tradicionalnih drvenih dječjih igračaka, i moram priznati da se ne sjećam da se u našem kraju ikad pucalo za Uskrs. Tako da sam na Vinagori iz kubure zapucao prvi puta, na Uskrs 2015. godine, na tradicionalnoj budnici vinagorskih kuburaša – prisjeća se velečasni.

“Puna oprema”

A članovi udruge, koja je osnovana 1993. godine i broji tridesetak kuburaša, odmah su prepoznali njegov potencijal, pa mu je već 1. svibnja 2015. godine, prilikom proslave sv. Josipa radnika, predsjednik “Vinagorske kubure“ Josip Lazički uručio “punu opremu“ – majicu s obilježjima društva i novoizrađenu kuburu, na kojoj je ugravirano dojmljivo barokno zdanje, crkva Majke Božje Vinagorske. Tako je vlč. Dragec i službeno postao član “Vinagorske kubure“, i od tada više nema nijednog važnijeg događaja na Vinagori, a da se ne čuje njegov pucanj.

S kuburašima redovito odlazi i na sva gostovanja, uvijek pucajući noseći slavonski šešir na glavi. Nema, kaže, posebnog razloga za taj njegov modni detalj, jednostavno je to još jedan od načina na koji pokazuje ljubav prema hrvatskoj tradiciji i kulturi. A svojim djelovanjem u udruzi kuburaša nastoji pridonijeti kulturnom razvoju župe, pritom ne zanemarujući ni onaj duhovni aspekt.
– Kao što je već poznato, pucanje je u ovom kraju vezano uz grofove Kegleviće i uskrsne obrede. Grof Keglević je, naime, slao svoje vojnike da čuvaju Isusov grob, nakon čega bi pucali i na taj izvanjski način iskazivali radost zbog Isusova uskrsnuća. Do danas nam je u naslijeđe ostalo samo pucanje, ali je to izvrsna prilika da se kuburaši vrate prvotnom smislu svog postajanja, a to je čuvanje Isusovog groba. Zato sam ove godine odlučio potaknuti članove “Vinagorske kubure“ da se do vazmenog bdjenja na Veliku subotu izmjenjuju u čuvanju Isusovog groba u našoj crkvi. Želio bih napomenuti i da, iako je naša udruga osnovana 1993. godine, pucanje iz kubura na Vinagori ima mnogo dulju tradiciju, pa tako najstarija fotografija koja prikazuje kuburaše datira iz 1932. godine – otkriva nam velečasni.

Zavjetno hodočašće

Uskrsni ponedjeljak već se godinama posebno svečano slavi na Vinagori, uz okupljanje kuburaša, a vlč. Dragec sve je to odlučio podići na jednu višu razinu, pokrenuvši Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, koje će se ove godine održati peti puta. Tako je manifestacija “Kostelska uskrsna pištola“, koja se odvija na području grada Pregrade, a kojoj pripada i Župa Vinagora, dobila još jedan novi sadržaj.
No, nije to jedino što ovaj svestrani svećenik čini za duhovni i turistički procvat Svetišta Majke Božje Vinagorske, koje je kao poznato proštenište u 18. stoljeću privlačilo na tisuće hodočasnika iz svih krajeva Hrvatskog zagorja, ali i iz Štajerske, Prekomurja i Zagreba, kamo se pronio glas o čudotvornom kipu Majke Božje. Neumoran je u osmišljavanju raznih kulturnih događanja, a vinagorskim proštenjima nastoji vratiti staru slavu. Tako su od kada je stigao na Vinagoru, svete mise ondje, među ostalima, predvodili kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, mons. Vlado Košić, sisačko – moslavački biskup i mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko – križevački biskup, dok će svetu misu na ovogodišnjem petom Zavjetnom hodočašću kuburaša predvoditi mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru.
– Nakon velikih vazmenih dana, koje ćemo proslaviti u krugu svojih obitelji, pozivam vas sve da s Marijom, Isusovom Majkom, u njezinoj crkvi na Vinagori nastavimo uskrsnu radost na Uskrsni ponedjeljak i na Bijelu nedjelju kod kapelice sv. Štefana, gdje ćemo završiti ovogodišnju vazmenu proslavu svetom misom i glasnim pucanjem, sve na veću slavu Božju. Kako kaže jedna uskrsna pjesma “Gospodin slavno uskrsnu, na ljudsku sreću beskrajnu.“ Ovog Uskrsa i ja vama od srca želim beskrajnu sreću i Božji blagoslov – zaključuje vlč. Dragec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba