Uskrs u Zagorju nezamisliv je bez petstoljetne tradicije pucanja

Sutra u 14 sati svečano otvorenje “Kostelske uskrsne pištole” na zidinama Kostelgrada

Objavljeno: 19.04.2019. zagorjeinternational

Tradicionalna 496. po redu manifestacija “Kostelska uskrsna pištola” bit će svečano otvorena na Veliku subotu s početkom u 14 sati na zidinama Kostelgrada, nakon mimohoda kroz Krapinu i prijavka krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru, koje će se odvijati u jutarnjim satima.

Otvorenje izložbe

Uz povijesnu postrojbu Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, koji je organizator ovog događaja, svečanosti će i ove godine prisustvovati povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Varaždina, Karlovca i Turopolja, ali i Počasno – zaštitna bojna RH te pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon ceremonije otvorenja na Starom gradu, program će se preseliti u Područnu školu Kostel, gdje će biti otvorena izložba starih fotografija “Kostel od 1940. do 1980.“, a koju priprema Udruga kostelskih žena, kao sjećanje na vlč. Josipa Rukelja, dok će u kulturno – umjetničkom programu na igralištu škole nastupiti KUD Pregrada i Barajt band. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.

Blagoslov hrane

Na Uskrs, kako je i uobičajeno, bit će proslavljena misa jutarnjica uz blagoslov hrane, nakon koje će se oglasiti pucnjevi kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast Isusova uskrsnuća, dok će se središnja uskrsna svečanost održati u 16 sati, uz misu večernicu i Limenu glazbu Pregrada. Na Uskrsni ponedjeljak manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, gdje se održava peto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, uz cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.
Uskrsne će pištole utihnuti tek na Bijelu nedjelju, kada će svečanim programom i streljanjem kraj kapele sv. Štefana, biti obilježen Dan grada Pregrade. (jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba