U Varaždinu održano prigodno uskrsno druženje predstavnika županijske vlasti i djece iz udomiteljskih obitelji

Župan Čačić se odrekao plaće u svrhu kupnje uskrsnih poklona za djecu iz udomiteljskih obitelji

Objavljeno: 16.04.2019. JJ

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, župan Radimir Čačić i njegova savjetnica Natalija Martinčević organizirali su prigodno uskrsno druženje za djecu iz udomiteljskih obitelji. Tom prilikom djeca su dobila i poklone koji su financirani sredstvima iz županovog osobnog fonda. Naime, župan se odrekao plaće i ta sredstva namijenio pomoći potrebitima, s posebnim naglaskom na poticanje izvrsnosti kod djece.
Župan Čačić je zaželio djeci i njihovim udomiteljima sretne i vesele blagdane.

Status udomitelja

– Za Božić i Novu godinu također smo organizirali darivanje, pa se iznos za udomiteljsku djecu kreće oko 32 tisuće kuna i to je najveće učešće u tom fondu. Radi se o 270 djece, s time da je stotinjak djece izvan naše županije, ali su udomljeni u Varaždinskoj županiji. Takva djeca u toj skrbi ostaju do 21. godine, odnosno do 26., ako redovito studiraju. Udomiteljske obitelji su najviša razina ljudske pažnje koju netko može dati jer bi djeca u suprotnom bila u domovima. Mislim da bi se država trebala maksimalno potruditi da poboljša status udomiteljima. Sada postoji status profesionalnog udomitelja, što je korak u dobrom smjeru i ja to pohvaljujem – rekao je župan.
Martinčević je naglasila kako se Varaždinska županija trudi na sve načine pomagati udomiteljima i udomljenoj djeci koja se bore s problemima i nakon što postanu punoljetna.

Prepušteni sebi

– Nakon što završe školovanje, ta djeca su prepuštena sama sebi jer u udomiteljskoj obitelji tada više ne primaju sredstva za financiranje i sada zamislite dijete koje se samo treba pobrinuti za upis na fakultet, zaposliti se, samo plaćati račune, naći stan i osigurati sve potrebno. Većina današnje djece zaista nije spremno za to. Oni tek tada počinju živjeti pravi život te im je potrebna potpora. Upravo zbog toga želimo kroz razne naše aktivnosti i aktivnosti Udruge Zipka pomoći da se djeci osiguraju smještajne jedinice dok ne steknu samostalnost. Nastojimo im pomoći i da se financijski opismene, da nauče kako naći posao, kako se snalaziti u društvu, dakle, kompletnu pomoć da stanu na svoje noge – istaknula je Martinčević.
Uskrsno druženje su upotpunile varaždinske mažoretkinje i članovi Plesnog studija “Spinbox”, a svu djecu je razveselio i uskrsni zec, podijelivši im čokoladne zečeve.
Uz župana i njegovu savjetnicu, druženju je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana, Ivana Golubić Horvat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba