Održan drugi sastanak vezan uz izradu Strategije razvoja poljoprivrede na području grada Zlatara

IMAJU 400 POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA: Utvrdit će se šest ciljeva koji će doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje

Objavljeno: 04.04.2019. zagorjeinternational

U Zlataru je održan drugi radni sastanak projektnog tima za izradu Strategije razvoja poljoprivrede na području grada Zlatara. Strategiju izrađuje tvrtka Georg d.o.o. iz Zagreba, čiji su predstavnici Dalibor Georgievski, Josip Vrbanek i Mile Vidmar, nazočne upoznali s dosadašnjim zaključcima s prve radionice. Napravljena je osnovna analiza općeg stanja poljoprivrede, kojom je, između ostaloga, utvrđeno da je na području grada registrirano 400 gospodarstava, od čega njih stotinjak primaju izravna plaćanja, a njih osam spadaju u veća gospodarstva.

Utvrđeni nedostaci

Na drugom sastanku, sudionici su utvrdili neke od mogućnosti bavljenja poljoprivredom, kojom bi se povećao dodatni prihod domaćinstava, poput prerade osnovnih proizvoda, prodaje od vrata do vrata, povezivanje kroz ponudu seoskog turizma, uvođenje novih tehnologija i digitalizacija poslovanja. Utvrđeni su i neki od nedostataka, odnosno, slabosti i prijetnje razvoju djelatnosti, poput velikog broja malih parcela i neriješenih pitanja vlasništva te nedostatka radne snage. Prijedlozi koji se donose na radionicama, bit će uvršteni u Strategiju, koja u konačnici treba utvrditi šest ciljeva u kojem smjeru bi se kretao razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju na zlatarskom području ima potencijala. Temeljem utvrđenih ciljeva, utvrdit će se i mjere potpora koje će biti uvrštene u proračun grada Zlatara.

Drugi termin

Iako su ove radionice u izradi Strategije namijenjene za širu javnost, odaziv na posljednju radionicu je bio slab. Osim članova radne skupine, sudjelovala je tek jedna građanka, pa je predložen neki drugi termin, koji bi se uskladio s drugim, privatnim obvezama građana.

FOTO: Radio Zlatar

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba