Stazama križeva krajputaša i kapelica

NAJMLAĐA SUDIONICA IMALA PET, A NAJSTARIJA 77 GODINA: Stotinjak vjernika sudjelovalo na župnom križnom putu u Mariji Bistrici

Objavljeno: 02.04.2019. zagorjeinternational

U subotu je u Župi Marija Bistrica održan župni korizmeni križni put “Stazama križeva krajputaša i kapelica”. 96 sudionika, predvođeno župnikom i rektorom Svetišta Majke Božje Bistričke, preč. Domagojem Matoševićem, krenulo je na rutu od 15-ak kilometara, nakon uvodne molitve u Bazilici MBB, a tijekom puta se priključilo još nekoliko sudionika, pa je sudjelovalo stotinjak župljana, ali i gostiju iz obližnjih župa, te iz Zagreba, Rijeke, Vrbovca i Velike Gorice.

Korizmeni napjevi

Kod križeva krajputaša na ruti Marija Bistrica – Vinski Vrh – Tugonica – Podgrađe – Hum Bistrički – Podgorje Bistričko – Marija Bistrica, kao i kod četiri kapelice – Vinski Vrh u Poljanici Bistričkoj, Sveti Rok u Podgrađu, Sveta Marija Magdalena u Humu Bistričkom i Sveti Ladislav u Podgorju Bistričkom, molile su se postaje križnog puta, uz korizmene napjeve i pjevanje djece, mladih i pjevača iz župnog zbora. Najmlađa sudionica bila je Manuela, kojoj je 5,5 godina, a najstarija 77-godišnjakinja Marija. One su dio puta prošle u kombiju DVD-a Marija Bistrica, koji je uz vozača Franju Tomorada, služio kao logistička potpora, no uz prekrasan dan i dobro raspoloženje, na zadnji i najnaporniji uspon na Luči brijeg uspelo se 77 sudionika.

Okrjepa sudionika

Ostali su uz mali odmor, produžili do 14. postaje, koja je bila kod raspela u dvorištu obitelji Cesar, koja se pobrinula za okrjepu sudionika bistričkog župnog korizmenog križnog puta. On je u ovoj formi organiziran prvi puta, no, kako se pokazao kao pun pogodak, zasigurno će se nastaviti i u narednim godinama, svake godine na nekoj drugoj ruti, poručili su organizatori.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba