Završila energetska obnova područne škole u Cvetlinu, vrijedna gotovo milijun kuna

BOLJI UVJETI ZA UČITELJE I 39 UČENIKA: Potrošnja energije za grijanje na godišnjoj će se razini smanjiti za više od 57 posto

Objavljeno: 02.04.2019. IB

Završena je energetska obnova školske zgrade Područne škole Julijane E. Drašković u Cvetlinu, u koju je uloženo gotovo milijun kuna. Ukupna vrijednost projekta prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, je 926.859 kuna, od čega je 519.149 kuna ili 56,6 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, dok je Varaždinska županija izdvojila 407.710 kuna ili 43,4 posto, od čega je 239.247 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

70 milijuna kuna

– Izuzetno smo ponosni što je upravo ova mala škola s 39 učenika prva u kojoj ove godine obilježavamo završetak radova na energetskoj obnovi, a u sklopu velikog ciklusa ulaganja u čak 22 škole diljem Varaždinske županije. Ukupno će biti uloženo više od 70 milijuna kuna. Radovi traju u velikim školama, kao što su Druga gimnazija Varaždin, Srednja škola Ivanec i Osnovna škola Novi Marof, ali istovremeno ulažemo i u područne škole s daleko manjim brojem učenika. Najbolji primjer za to upravo je Područna škola Cvetlin. Time smo u Varaždinskoj županiji još jednom pokazali kako vodimo skrb o tome da sva djeca, bez obzira žive li u malom ili velikom mjestu ili u gradu, imaju iste uvjete obrazovanja – istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.
PŠ Cvetlin s radom je započela 1955. godine, a matična je škola OŠ Izidora Poljaka Višnjica. Školska zgrada, koja je sada energetski obnovljena, izgrađena je 1975., prije 44 godine.

Zamjena krovišta

– Na školskoj zgradi su energetski obnovljeni vanjski zidovi, kao i strop prema negrijanom tavanu, zamijenjen je dio vanjske stolarije, a sustav grijanja je moderniziran zamjenom postojećih radijatora te postavljanjem termostatskih ventila. Ulaganja će rezultirati značajnim uštedama i manjim računima za grijanje. Potrošnja energije za grijanje na godišnjoj razini će biti smanjena za 57,46 posto. Istodobno će biti smanjena količina emisije ugljikova dioksida za značajnih 57,40 posto – rekla je ravnateljica OŠ Izidora Poljaka Martina Vusić.
Radovi su započeli u kolovozu i završili nakon pet mjeseci. Savjetodavnu podršku u provedbi projekta pružala je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, koja upravlja i administrira projektom. Uz to, Varaždinska županija je sama financirala zamjenu krovišta, u što je uloženo 453 tisuće kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba