S radom započelo reciklažno dvorište u Pregradi, vrijedno 1,75 milijuna kuna

PRVI PROJEKT REALIZIRAN EUROPSKIM NOVCEM: Građani će moći odložiti otpad u 26 postavljenih spremnika, a bit će tu i “kutak ponovne uporabe“

Objavljeno: 18.03.2019. JJ

Danas je i službeno s radom započelo reciklažno dvorište u Pregradi. Radi se o prvom realiziranom projektu za koji je Grad Pregrada dobio sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Projekt je vrijedan 1,75 milijuna kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Kohezijskog fonda s 85 posto, odnosno 1,48 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobiven je pak iznos od 183.671,36 kuna, dok preostali iznos pokriva Grad Pregrada iz vlastitih proračunskih sredstava.

Edukacijske aktivnosti

– Reciklažno dvorište služit će da se našim sugrađanima omogući zbrinjavanje otpada na jedan kvalitetan način, a da bi građani znali kako koristiti dvorište, u suradnji s Općinom Krapinske Toplice, ostvareno je i pravo na sufinanciranje edukacijskih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom te uskoro kreće niz aktivnosti kojima će se pokušati još više osvijestiti građane za brigu o okolišu – rekao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.
Reciklažno dvorište smješteno je na adresi Vrhi Pregradski 23, kraj prostora gdje se održava Izložba stoke i konja Krapinsko – zagorske županije, a prostire se na površini od 1630 četvornih metara, od čega je površina ograđenog dijela 965 četvornih metara. Reciklažnim dvorištem upravlja društvo Niskogradnja d.o.o., a u okviru reciklažnog dvorišta, osigurat će se i tzv. “kutak ponovne uporabe“, u koji građani mogu donijeti stvari koje njima više ne trebaju, a koje drugi građani mogu uzeti za daljnju upotrebu.
Time je Grad Pregrada ispunio svoju obavezu, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadu. U 26 postavljenih spremnika, moći će se odložiti ambalaža od papira, kartona, metala, staklena ambalaža, plastika i tekstil, glomazni i problematični otpad, baterije i akumulatori, jestiva ulja i masti, boje, deterdženti, lijekovi, električna i elektronička oprema te građevni otpad iz kućanstva do 200 kilograma.
– Otvaranje reciklažnog dvorišta, osim što bi trebalo smanjiti broj divljih odlagališta i količinu otpada bačenog u okoliš, trebalo bi imati pozitivan utjecaj na razvoj svijesti građana o važnosti brige za okoliš. Činjenica da će građani moći bez naknade odlagati navedeni otpad, daje nam nadu da taj otpad više neće završavati tamo gdje mu nije mjesto i zagađivati okoliš – istaknuo je prilikom otvorenja reciklažnog dvorišta direktor Niskogradnje Pregrada Marijan Peer.

Radno vrijeme

Usluge reciklažnog dvorišta mogu koristiti fizičke osobe, uz predočenje osobne iskaznice, dok ga pravne osobe ne mogu koristiti. Svako domaćinstvo poštom je primilo brošuru koja će služiti kao uputstvo o načinu razvrstavanja otpada. Sve ostale informacije o vrsti i količini otpada moći će se dobiti od službene osobe u reciklažnom dvorištu, na broj telefona 049/376-126 te putem e-maila [email protected] Inače, gradnja reciklažnog dvorišta započela je u srpnju 2018. godine, a radove je izvodila tvrtka Geotehnika d.o.o., dok je u opremanju sudjelovala tvrtka Tehnix.
Tijekom zimskog radnog vremena, od 1. listopada do 31. ožujka, reciklažno dvorište će biti otvoreno ponedjeljkom od 7 do 15 sati, srijedom od 10 do 18 sati i subotom od 7 do 15 sati. Od 1. travnja do 30. rujna, reciklažno dvorište će raditi ponedjeljkom od 7 do 15 sati, srijedom od 12 do 20 sati i subotom od 7 do 15 sati.
Više informacija o reciklažnom dvorištu dostupno je na linku.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter