JESTE LI ZNALI? Iako najčešće pogađa žene, od raka dojke obolijevaju i muškarci – u pet godina u Hrvatskoj je od te opasne bolesti umrlo 67 muškaraca

Povodom Svjetskog dana očeva, u Ivancu organizirani besplatni preventivni ultrazvučni pregledi dojke za muškarce

Objavljeno: 16.03.2019. JJ

Iako najčešće pogađa žene, rak dojke je opasna bolest od koje obolijevaju i muškarci. U Hrvatskoj je u pet godina, od 2013. do 2017., od raka dojke umrlo 67 muškaraca, među kojima su četvorica iz Varaždinske županije. U Domu zdravlja u Ivancu održani su Dani otvorenih vrata u organizaciji Varaždinske županije i Doma zdravlja Varaždinske županije, s ciljem prevencije raka dojke kod muškaraca.
Povodom Svjetskog dana očeva, koji se obilježava 19. ožujka, za pripadnike muškog spola organizirani su besplatni preventivni ultrazvučni pregledi dojke. Organizirani su u sklopu EU projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji”, čiji je nositelj Županija, a partner Dom zdravlja.
– Bolesti dojke su u porastu, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Karcinom dojke je rijedak kod muškaraca, ali je vrlo agresivan. Njegova najčešća učestalost je u dobi od oko 70 godina, no može se pojaviti i u drugim dobnim skupinama. Nažalost, otkriva se u kasnijoj fazi. Osim preventivnih ultrazvučnih pregleda, muškarcima preporučujem samopreglede koje mogu obavljati kod kuće. Ako primijete crvenilo, uvlačenje bradavica, kvržice ispod dojke, otekline, čvoriće ispod pazuha, moraju se hitno javiti svojem liječniku, koji će ih dalje uputiti na potreban pregled – rekla je Sandra Banek, specijalistica radiologije i subspecijalistica ultrasoničar, ujedno i predsjednica Lige za rak Varaždinske županije.

EU projekt

Podršku projektu senzibilizacije javnosti o nužnosti ranog otkrivanja opake bolesti i kod muškaraca, dali su ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec te pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.
Besplatni preventivni pregledi za muškarce održavaju se i danas od 8 do 12 sati, a nije potrebna liječnička uputnica niti prethodno naručivanje.
– Pregledi se u Domu zdravlja u Ivancu obavljaju na suvremenom ultrazvučnom aparatu s linearnom sondom, koji je nabavljen bespovratnim EU sredstvima u sklopu projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji”. Uz to, instaliran je novi RTG aparat, vrijedan milijun kuna, a u Domu zdravlja u Ivancu bit će postavljena i pristupna rampa za osobe s invaliditetom – najavio je Podbojec.
Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” za razdoblje 2014. – 2020.
– Zahvaljujući ovom projektu, ordinacije liječnika Doma zdravlja i liječnika – koncesionara opremili smo najmodernijom opremom, čime se povećala dostupnost i raznovrsnost usluga, a glavni cilj je smanjiti broj upućivanja pacijenata u bolnice. Uz to, cilj je promicanje ravnopravnosti spolova, kao i povećanje pristupačnosti objektima Doma zdravlja za osobe s invaliditetom – rekla je Lovorka Horvat.

Niz važnih pretraga

EU projekt je iznimno važan, jer građani zahvaljujući njemu u Domu zdravlja u Ivancu mogu obaviti niz važnih pretraga. Uz ultrazvuk dojke, na novom aparatu obavlja se ultrazvuk štitnjače, vrata, abdomena, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i drugo. Sve te preglede pacijenti mogu obaviti u redovno radno vrijeme RTG kabineta u Ivancu, na temelju HZZO-ove uputnice, a uz prethodno definiran termin pregleda. To je samo dio opreme nabavljen u sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 12.843.834,40 kuna, od čega su 10.899.409,24 kuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 1.923.425,16 kuna je osigurala Varaždinska županija. Voditelj projekta je AZRA d.o.o.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba