Stabilizira se situacija u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice, gdje je od prošlog petka do danas 180-ak djelatnika i pacijenata imalo simptome norovirusa

Ravnateljica Žnidarić: “U posljednja dva dana imali smo samo dva nova slučaja, od ponedjeljka počinjemo s redovnim radom”

Objavljeno: 15.03.2019. JJ

Polako se stabilizira situacija u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, gdje je tijekom prošlog vikenda osamdesetak pacijenata i osamdesetak djelatnika imalo simptome crijevne viroze.

Kako doznajemo od ravnateljice bolnice Željke Žnidarić, tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana imali su po jednog pacijenta sa simptomima kao što su povraćanje, proljev i mučnina.

Odgodili prijeme

– Ipak, u dogovoru s epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, malo smo odgodili prijeme, kako bismo još u ova dva dana stigli sve očistiti i dezinficirati, pa sljedeći tjedan ponovno krećemo s redovnim radom – rekla nam je Žnidarić.

Od Ivice Ščurića, predsjednika Povjerenstva za bolničke infekcije, doznajemo kako su tijekom vikenda simptome imala 164 zaposlenika i pacijenta u SBKT-u, a tijekom tjedna je zabilježeno još 15-ak novih slučajeva. Zanimalo nas je i je li potvrđeno da se radilo o norovirusu, kao što se nagađalo početkom tjedna.

Nema bakterija

– Poslali smo uzorke stolica u Zavod za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije radi pretrage na bakterije te na analizu u Zavod za javno zdravstvo u Zagreb, radi pretrage na viruse. Bakteriološke analize su sve bile negativne, a od pet uzoraka stolica, tri su bila pozitivna na norovirus, a u dvije nismo našli nikakav virus od onih koje smo tražili. No, s obzirom na broj oboljelih, simptome, način na koji se bolest širila, sve ukazuje na norovirus – zaključuje doktor Ščurić.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba