DOBRA PRAKSA U SŠ PREGRADA: Učenici četvrtog razreda fizioterapeutskih tehničara, pregradskim umirovljenicima svakog ponedjeljka pružaju elektroterapiju i masažu

“IDEJA JE SUPER”: Umirovljenici se poslije tretmana osjećaju puno bolje, a učenicima je to prilika za usavršavanje

Objavljeno: 14.03.2019. IB

Srednja škola Pregrada u suradnji s tamošnjom Udrugom umirovljenika provodi praksu pružanja usluge fizioterapije u prostorijama škole. Svakog ponedjeljka učenici četvrtog razreda, usmjerenja fizioterapeutski tehničar, pod vodstvom svojih profesora, pružaju elektroterapiju i masažu umirovljenicima s područja grada.

Sve je započelo krajem prošle godine na inicijativu predstavnice SŠ Pregrada u URBACT lokalnoj grupi u sklopu projekta “Volunteering cities URBACT Transfer Network“, u kojem je Grad Pregrada partner, te uz podršku ravnateljice i profesora škole. Usluga terapije i masaže pruža se za ukupno devet umirovljenika dnevno, od 9 do 12 sati. O rasporedu brine sama Udruga koja ga dostavlja Srednjoj školi, a ustanovljena praksa je da se svakih pet tjedana mijenja skupina umirovljenika koji pohađaju terapiju.

Nije za propustiti

Umirovljenici su oduševljeni dostupnošću terapije i stručnošću učenika.

– Učenici nas lijepo dočekaju, jako su ljubazni, srdačni i susretljivi. Prostor je lijepo uređen i ugodan. Ideja je super i nije za propustiti te bi ovakvu praksu trebalo uvesti i u drugim gradovima, gdje postoje ovakve škole. Nakon tretmana osjećam se puno bolje i poletnije -ističe umirovljenica Jela Vladić.

Zadovoljni su i sami učenici, koji smatraju kako im je ovo prilika za usavršavanje svojih vještina, ne samo u masaži, već i onih socijalnih koje se očituju u odnosu prema pacijentu.

Cilj prakse

– Smatram da je ova radionica odlična, jer se rezultati naših ruku vide svaki put kada nam se pacijent nasmije i kaže kako mu je bolje nakon naših tretmana. U našem okruženju nikada nije napeto i smijeha nikada ne nedostaje, tako da je sama atmosfera lijek za dušu i tijelo – rekla je učenica 4.c razreda Mihaela Kovačić.

Cilj ove prakse nije samo terapija, njome se ostvaruje i međugeneracijska solidarnost te komunikacija između mladih i osoba starije životne dobi. Plan Srednje škole Pregrada je nastaviti ovu praksu, te je u narednim mjesecima i proširiti kako bi terapije mogao koristiti što veći broj umirovljenika.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba