JESTE LI ZNALI? Zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje, nutricionisti preporučuju da svakog dana konzumirate jednu čajnu žličicu tog kvalitetnog ulja

VIŠESTOLJETNA TRADICIJA PROIZVODNJE: Varaždinci pokrenuli postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla za varaždinsko bučino ulje

Objavljeno: 12.03.2019. JJ

Varaždinsko bučino ulje ima specifičan i jedinstven okus, iznimno je kvalitetno i ima niz blagotvornih učinaka na zdravlje, poput smanjenja kolesterola u krvi ili regulacije krvnog tlaka, što su potvrdila znanstvena istraživanja. Za taj je izvanredan proizvod Udruga “Varaždinsko bučino ulje”, uz potporu Varaždinske županije, pokrenula postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Republike Hrvatske.
– Zahtjev za zaštitu s opsežnom dokumentacijom, na kojoj se radilo godinu i pol dana, 28. veljače je predan Ministarstvu poljoprivrede. Varaždinsko bučino ulje izuzetno je važan proizvod za koji do kraja godine očekujemo dobivanje nacionalne zaštite, a potom u roku od 1,5 do dvije godine i na razini Europske unije. Time je Varaždinska županija postala jedina u Hrvatskoj s četiri autohtona proizvoda koji su već zaštićeni ili u postupku zaštite. Poznato je da varaždinsko zelje ima zaštićenu oznaku izvornosti pri EU, zagorski puran zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla u EU, a varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj te je u postupku zaštite pri EU – rekao je župan Radimir Čačić.

Knjiga recepata

Upravo je on prije godinu i pol pokrenuo promociju i brendiranje ulja koje je dobilo svoju knjigu recepata, ali i originalnu bocu s etiketom.
– Na Varaždinsku županiju se odnosi 25 posto ukupne proizvodnje bučinog ulja u Hrvatskoj i jedan posto na razini Europske unije. Kvaliteta je vrhunska i napokon prepoznata, zahvaljujući našim aktivnostima. Putem Udruge “Varaždinsko bučino ulje” kvaliteta ulja se kontinuirano prati i mjeri, ali je propisano i da se originalna boca s oznakom “Varaždinsko bučino ulje” smije puniti isključivo 100 posto čistim bučinim uljem, bez ikakvih primjesa ili mikseva. To danas nema nijedan drugi brend u Hrvatskoj. Kad završi postupak zaštite, dodatna vrijednost na originalnoj boci bit će markica s oznakom zemljopisnog podrijetla – istaknuo je župan Čačić.

Za proizvođače je postupak zaštite iznimno važan, otkrila je Andreja Petrović, tajnica Udruge “Varaždinsko bučino ulje”.
– Za nas to znači prepoznatljivost na tržištu. Kad proizvod ima oznaku zaštite na nacionalnoj, a potom i na europskoj razini, lako se možete predstaviti i kupac vas ozbiljnije shvaća, jer zna koje je podrijetlo proizvoda i zna da je kvalitetno. Nadam se da ćemo mi proizvođači iskoristiti prednosti koje imamo te da ćemo se etablirati na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Sve preduvjete za proizvodnju imamo i potrudit ćemo se osigurati količine i kvalitetu – rekla je Andreja Petrović.

Prije 150 godina

Zaštita varaždinskog bučinog ulja temelji se na tradicionalnoj proizvodnji, koja na području županije ima višestoljetnu tradiciju, kao i na kontinuiranom korištenju imena.
– Na početku smo postupka zaštite, ali na kraju s prikupljanjem opsežne dokumentacije kojom smo, vjerujem, dokazali da je varaždinsko bučino ulje ovdje prisutno desetljećima, da se njegovo ime koristi te se upotrebljava u svakodnevnom životu. U povijesnim zapisima navedeno je da su se još prije 150 godina u selu Biškupec pokraj Varaždina stanovnici bavili uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja. Polovicom 19. stoljeća počela je manufakturna proizvodnja, a na Prvoj dalmatinsko – hrvatsko – slavonskoj gospodarskoj izložbi 1864. godine u Zagrebu jedina predstavljena bučina ulja bila su upravo ona iz Varaždinske županije. Proizvodili su ih barun Metel Barlabaševečki Ožegović iz sela Bela te barun Juraj Rauch iz sela Martijanec – rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.
Uvjeti za uzgoj buča golica u županiji su idealni zbog tla i mikroklime, zahvaljujući čemu varaždinsko bučino ulje postiže posebnu kvalitetu. Sadrži visok udio nezasićenih masnih kiselina, poput esencijalne linolne i oleinske kiseline, što ga svrstava među najznačajnije izvore omega-3 nezasićenih masnih kiselina, čiji je učinak na zdravlje znanstveno dokazan.
– Nutricionisti preporučuju da se svaki dan konzumira jedna čajna žličica varaždinskog bučinog ulja – istaknuo je Vincek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter