Krapinsko – zagorska županija i Volonterski centar VolontirAJMO i ove godine nagrađuju nesebičnost, pomaganje drugima i društveni angažman zagorskih volontera

ONI NISU PROMATRAČI, NEGO POKRETAČI DRUŠTVENIH PROMJENA: Šaljite svoje prijedloge za najvolontere i najbolje volonterske akcije

Objavljeno: 12.03.2019. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorska županija i ove je godine u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO uputila javni poziv za dodjelu županijskih priznanja “volonter/ka godine” i “volonterska akcija godine”, za osobe i akcije koje doprinose poboljšanju kvalitete života osobe, skupine osoba ili općoj dobrobiti, aktivnom uključivanju osobe ili skupine osoba u društvena zbivanja te razvoju humanijeg društva i volonterstva. Izbor za najvolontera predstavila je na press konferenciji u pregradskoj gradskoj vijećnici zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je pojasnila kako se priznanja dodjeljuju u tri kategorije: volonter/ka godine od 15 do 30 godina, volonter/ka godine iznad 31 godinu te volonterska akcija godine. Prijedlog kandidata, odnosno akcije, mogu podnijeti organizatori volontiranja sa sjedištem na području Krapinsko – zagorske županije i korisnici organiziranog volontiranja (fizičke ili pravne osobe koje primaju usluge volontiranja), i to najviše dvije prijave za svaku od kategorija. Javni je poziv otvoren od 21. veljače do 21. ožujka, a može se preuzeti na LINKU.

Dva kruga

– Postupak odlučivanja o dobitnicima priznanja odvija se u dva kruga. U prvom krugu Povjerenstvo odlučuje o prijavljenim kandidatima i akcijama koji prolaze u drugi, uži krug izbora. Kandidati i akcije koji ulaze u uži krug izbora, odnosno, finalisti izbora, bit će predstavljeni javnosti putem mrežne stranice Krapinsko – zagorske županije, te drugih društvenih i medijskih kanala. U užem krugu izbora građani će putem mrežne stranice elektronskim putem glasati za kandidata i akciju po svom izboru. Župan donosi konačnu Odluku o dodjeli priznanja kandidatima i akciji koji u užem krugu izbora ostvare najveći broj glasova u svojoj kategoriji. Uži krug izbora bit će otvoren do 10. travnja, nakon čega će se utvrditi dobitnici priznanja prema glasovima građana – rekla je Petek, te apelirala na sve organizatore i korisnike volontiranja da predlože svoje kandidate i akcije.
– Ovo je način da zahvalimo svim dobrim ljudima koji besplatno rade za nas. To je najmanje što možemo učiniti, a opet tako puno – zaključila je Petek.
Dodjelu županijskih priznanja za najvolontere Županija organizira u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO, čija je voditeljica Nikolina Bertol na press konferenciji istaknula kako je centar dao veliki doprinos razvoju volonterskih akcija na području KZŽ.
– Posebno nas veseli što se uključilo dosta obrazovnih ustanova, a dokaz tome su brojne osnovne i srednje škole koje su osnovale svoje volonterske klubove i tako potaknule djecu i mlade da se uključe u volonterski svijet. Volontiranje je iskustveni način odgoja djece i mladih za preuzimanje aktivne uloge građana i građanki, ono omogućuje povezivanje svih skupina, te razvoj zajedništva, solidarnosti i potiče pozitivne promjene u društvu. Prijavljivanjem kandidata i akcija na ovaj javni poziv možemo pokazati zajednici što se to sve radi, zašto je volontiranje važno, kako ono doprinosi razvoju i pojedinca, ali i cjelokupne zajednice – rekla je Bertol.

Prošlogodišnji dobitnici

Na press konferenciji su bili i prošlogodišnji dobitnici priznanja, Jana Borovčak iz Društva Naša djeca Zabok, koja je primila priznanje za volonterku godine u kategoriji mladih od 15 do 30 godina, Ivan Krog iz Gradskog društva Crvenog križa Pregrada, koji je primio priznanje za volontera godine u kategoriji starijih od 30 godina i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, koji je 2018. dobio priznanje za volontersku akciju godine, “Kante kulerice – ako se kanta smije, nasmij se i ti pa u nju smeće ubaci!”
Izbor za najvolontere podržao je i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
– Mi u gradu Pregradi veliku pozornost posvećujemo volonterizmu, potičemo i rad udruga jer smatramo da to doprinosi razvoju i oblikovanju demokratskih promjena u cijelom društvu. Volonteri nisu samo pomagači, nego su i pokretači pozitivnih promjena. Partneri smo u projektu Volonterski centar VolontirAJMO, čiji je nositelj Mreža udruga Zagor, a svake godine povodom Dana grada također dodjeljujemo nagradu za najvolontera, koju je, između ostalih, primio i gospodin Ivan Krog – istaknuo je gradonačelnik Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba