Djelatnici Centara za socijalnu skrb Krapina i Zabok, s Podružnicom Klanjec, okupili se u znak podrške djelatnicima CZSS-a Zadar, koji su se našli na udaru kritika nakon tragičnog slučaja s Paga, kada je otac s balkona bacio četvero djece

ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE: “Nisu socijalni radnici jedini krivci za sva negativna događanja – pogledajte uvjete u kojima radimo”

Objavljeno: 08.03.2019. Jelena Jazbec

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske pozvao je sve centre socijalne skrbi na okupljanje pod nazivom “Zaslužujemo više i bolje”, kojim se prvenstveno želi pružiti moralna podrška djelatnicima Centra za socijalnu skrb Zadar, koji su se našli na udaru kritika nakon tragičnog slučaja vezanog uz obitelj s Paga, kada je otac prošlog tjedna bacio s balkona četvero djece u dobi od tri do osam godina.

Ministarstvo ih ignorira

– Ukazujemo na nezadovoljstvo načinom na koji se rješavaju problemi dugogodišnje zapuštenost sustava socijalne skrbi. Srećom, sva djeca su preživjela i uspješno se oporavljaju od ozljeda. Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi će svim našim članovima, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, pružiti svu potrebnu pomoć. Ovaj slučaj, kao i mnogi do sada, pokazali su da se javnost tek nakon što se dogodi neka tragedija, upoznaje s radom socijalne službe. Mi zaposlenici u sustavu najbolje znamo s kakvim se problemima i preprekama svakodnevno susrećemo u našem radu. Prvenstveno, tu je nedovoljan broj stručnog kadra svih profila, normativi koji ne prate stvarne potrebe korisnika i daleko su od standarda zemalja članica Europske unije, loši i neadekvatni radni prostori, nedostatak sredstava za rad, samo su neki od naših svakodnevnih problema. Svjesni smo da ne postoji idealno rješenje, ali smo jednako tako svjesni se sadašnje stanje može značajno popraviti, no, to je nemoguće bez stvarne želje za promjenama i potpore Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Vlade. Nakon godina ukazivanja na probleme, nebrojenih dopisa, mailova, SMS poruka, telefonskih poziva od strane Sindikata i, uglavnom, ignoriranja od strane resornog Ministarstva i Vlade, smatramo da je došao trenutak kada bi se svi zaposlenici, bez obzira na to jesu li članovi sindikata, udruga, komora ili samo zaposlenici, trebali ujediniti u traženju poboljšanja uvjeta rada u sustavu. Ovo okupljanje neka bude prvi korak prema tome cilju – stoji u dopisu Sindikata, koji potpisuje njegova predsjednica Jadranka Dimić.

Odgovornost pojedinca

Pozivu na okupljanje odazvale su se djelatnice Centra za socijalnu skrb Krapina, kao i djelatnici Centra za socijalnu skrb Zabok s Podružnicom Klanjec.
– Želimo izraziti žaljenje zbog nemilog događaja na Pagu, ali i istovremeno pružiti podršku kolegama iz Centra za socijalnu skrb Zadar, kao i svim drugim stručnim djelatnicima koji rade u sustavu socijalne skrbi. Posao socijalnih radnika i drugih stručnih suradnika u centrima vrlo je zahtjevan i kompleksan, s obzirom na to da su naši korisnici osobe u nepovoljnim i rizičnim životnim, obiteljskim, bračnim i materijalnim okolnostima. Ono što primjećujemo, jest da prevladava stav javnosti da su socijalni radnici jedini odgovorni za sva negativna događanja. Želimo naglasiti da svaki pojedinac treba snositi odgovornost za vlastito ponašanje i postupke, a uloga centra je podrška i pomoć u prevladavanju teškoća s kojima su suočeni te zaštita ranjivih skupina. Imajući u vidu složenost problema s kojima nam se korisnici obraćanja, želimo naglasiti potrebu uključivanja i pomoći i drugih institucija i dionika u društvu. Pritom mislimo na obrazovni, zdravstveni i pravosudni sustav, a sve u cilju zajedničkog prevladavanja poteškoća korisnika. Ovim putem vidimo priliku i pozivamo sve koji djeluju u sustavu socijalne skrbi da zajedničkim aktivnostima radimo na boljitku samog sustava i dobrobiti naših korisnika – poručile su djelatnice CZSS-a Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba