Varaždinska županija priprema se za organizaciju Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Istarski i dalmatinski pršut, varaždinsko zelje, baranjski kulen, međimursko meso ´z tiblice – sve ćete to moći kušati 13. travnja u Varaždinu

Objavljeno: 28.02.2019. JJ

U Županijskoj palači u Varaždinu održan je organizacijski sastanak na temu Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. Naime, Varaždinska je županija ove godine domaćin tog sajma, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Istarskom županijom kao partnerom. Sama intencija je da se zaštićeni proizvodi marketinški šire po Republici Hrvatskoj i šire, a organizacijskom sastanku prisustvovali su posebna savjetnica župana, ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek, direktor TZ-a Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum, Sanja Kolarić Kravar i Patricija Hegedušić iz Ministarstva poljoprivrede, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan, Marija Cafuk iz P.P.P. Cafuk te Silvija Zagorec iz Općine Vidovec.

Atrij palače

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda održat će se u subotu, 13. travnja, ispred Županijske palače te u Atriju palače u periodu od 9 do 19 sati. Na prigodnim štandovima bit će prezentirani prvenstveno zaštićeni proizvodi, poput istarskog pršuta, međimurskog mesa ´z tiblice, poljičkog soparnika, varaždinskog zelja, ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, dalmatinskog pršuta i baranjskog kulena.
Martinčević je istaknula kako Županija ima mnogo toga za ponuditi te će preuzeti svu organizaciju, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Istarskom županijom, a posebno će se provoditi niz aktivnosti kako bi se promovirali hrvatski zaštićeni proizvodi.

Nastupi KUD-ova

– Izuzetno mi je drago da smo domaćin ove velike manifestacije, koja će sasvim sigurno privući velik broj građana iz naše županije, ali i šire. Promovirat ćemo naše proizvode, OPG-ove, bit će tu mnogo delicija, a uz sve to, nastupit će i kulturno – umjetnička društva iz Varaždinske i Istarske županije. Kulinarski show zaštićenih proizvoda organizirat će Udruga kuhara, koja će pripremati jela za građane. Sve u svemu, bit će to jedan lijepi događaj i već sada pozivamo građane da u svoje aktivnosti upišu datum 13. travnja – rekla je Martinčević.
Cilj sajma je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turističke ponude i održivog razvoja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba